Hizmetler

Kanal Tedavisi Aşamaları Nelerdir?

Kanal Tedavisi Aşamaları Nelerdir?

Dental pulpa, kök ve kanalların içinde yer alan yumuşak dokudur. Minik kan damarları ve ufak sinir fibrillerinden meydan gelmektedir. Bu dokunun hedefi dişin oluşumu süresince gelişimini doğru sağlamaktır. Gelişimi sona ermiş, tamamı ile oluşmuş̧ bir diş̧, pulpa dokusu olmadan işlevine devam edebilmektedir. Endodontik tedavi sonrasında diş̧ de pulpa bulunmamaktadır.

Pulpa deformesinin en fazla görülme sebebi bakterilerin pulpaya ulaşmasına sebep olan derin çürüklerin bulunmasıdır. Pulpa enfekte olduktan sonra, oluşan enfeksiyon, dişi çepe çevre saran kemiğe bulaşabilir. Böylelikle diş de şişlik ağrı gibi semptomları oluşturan apseye neden olabilir. Bunların yanı sıra diğer pulpa hasarı sebepleri arasında, eski dolgulardan oluşabilen mikrosızıntılar ve travmatik yaralanmalar bulunmaktadır.

Kanal Tedavisi Aşamaları Tedavi Öncesi

Antalya Kanal tedavisi uygulamasında ilk etapta, hastanın konforu ve diş hekiminin rahat tedavi uygulayabilmesi için lokal anestezi uygulanmaktadır.

Tedaviye başlamadan önce diş̧, rubber dam ismindeki bir lastik örtü ile izole edilmektedir. Böylece dişten çıkartılan debri yani artıkların ağıza düşmesi önlenir. Bu uygulama ile ayrıca, tükürük ve dildeki bakterilerin dişe ve köklere ilerlemesi engellenir.

Endodontik Tedavinin Aşamaları

  • Dişe giriş yaparak pulpa bölümünü çıkartmadan evvel çürüğü temizlemek.
  • Açılan küçük bir giriş boşluğu içerisinden dişin kök kanallarındaki sorunlu veya enfekte olmuş pulpa tabakasını temizlemek. Daha sonra kök kanalları arındırılır, dezenfekte edilir ve şekil verilir. Böylelikle daha sonra sıkıca dolum yapılabilir.
  • Bu işlem sonrasında kanallar özel dolgu materyalleri ile doldurulur. Böylece tekrardan enfekte olmasının önlenmesi hedeflenmektedir

Vakaya bağlı olarak Antalya Kanal tedavisi tamamlanması süre olarak farklılık gösterebilir.

  • Tedavi tamamlandıktan sonra size yönlendirilen hekim ile temasa geçilerek tedavi özetlenir. Sonrasında diş̧ hekimi dişin dolgu veya kaplama ile tamirini uygular.

Son aşamanın, endodontik tedavinin tamamlanmasını takiben kısa zaman içerisinde gerçekleştirilmesi tavsiye edilir. Çünkü diş̧ oluşabilecek hasarlara karşı korunmalıdır.

About Prof. Dr. Özgür SAYIN

Prof. Dr. Özgür SAYIN, 22.05.1973 tarihinde Eskişehir’de doğdu. İlköğrenimini Tokat Gazi Osman Paşa İlkokulu’nda, Orta ve Lise öğrenimini 1991 yılında Ankara Atatürk Anadolu Lisesi’nde tamamlayıp aynı yıl girdiği Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden 1996 yılında mezun oldu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir