Ağız ve diş sağlığında kullanılan diş dolgu çeşitleri; Amalgam Dolgular, Porselen Dolgular ve Kompozit Dolgular olmak üzere üçe ayrılmaktadır. Çeşitli maddelere karşı alerjisi olan hastalara özel olarak üretilen bu dolgu çeşitleri sayesinde her hasta diş dolgusundan faydalanabilmektedir.
Amalgam dolgular; civa, kalay, bakır ve gümüş karışımından oluşmaktadır. Amalgam dolgular özellikle arka dişlerde kullanılmaktadır. Basınç ve çiğneme gücüne karşı dayanıklı olan amalgam diş dolguları uygun maliyetli dolgu çeşididir. Günümüzde pek fazla kullanımı olmayan amalgam dolgu çeşidi gri metalik bir renge sahip olduğu için estetik açıdan beklentileri karşılamamaktadır.
Civaya karşı alerjisi olan hastalar amalgam dolgu çeşidini yaptırmaması gerekmektedir. Bunun nedeni amalgam dolgu çeşidinin içeriğinde civa bulunmaktadır.
Kompozit dolgular; halk arasında beyaz dolgu, lazer dolgu veya ışınlı dolgu olarak bilinmektedir. Silikon dioksit parçacıklara sahip olan kompozit dolgular plastik bir karışım ile yapılmaktadır. Estetik açıdan uyumlu olan kompozit dolgular ön veya arka dişlere kolaylıkla uygulanmaktadır. Kompozit dolgu için herhangi bir aksilik yaşamayan bir hasta tek seferde bu dolguyu dişine uygulayabilmektedir. Amalgam dolgu çeşidine göre kompozit dolgular daha maliyetli dolgulardır.
Porselen dolgular; diğer dolgu çeşitlerine göre daha estetik duran dolgu çeşididir. İlk seansta yapılacak diş dolgusu için gerekilen ölçüler alınır. Bu süre zarfında hastaya geçici olarak bir dolgu uygulanır. Laboratuvar ortamında hazırlanan porselen dolgular cila yardımı ile parlak hale getirilir. Hazır olan porselen dolgular daha sonra özel bir yapıştırıcı malzeme yardımı ile diş hekimi tarafından hastaya uygulanır. Bu dolgu çeşidi için hasta diş hekimini en az iki kez ziyaret etmesi gerekebilir.