Diş Tedavisi

Diş Dolgusu Hangi Maddeden Yapılır?

Diş Dolgusu Hangi Maddeden Yapılır

Diş dolgusu çürümeye meyilli olan dişlere uygulanan bir tedavi yöntemidir. Dişlere uygulanan dolgular vücuda ve dişe zarar vermeyen özelliklere sahip maddelerden yapılmaktadır. Yazımıza başlamadan önce şunu belirtmek isteriz; dişlerin çürümesini engelleyecek en iyi yöntem yapacağınız günlük ağız ve diş bakımıdır. Dişlerinizi düzenli olarak ne kadar iyi fırçalarsanız dişlerinizin çürümesine bir o kadar engel olursunuz.

Gelişen teknoloji sayesinde dişlerde kullanılan dolgular genellikle dişe tam tutunur ve düşme problemi oluşturmaz. Diş hekimleri bu konuda dolgu yaparken gereken bütün önlemleri almaktadır. Diş dolgu çeşitleri üçe ayrılmaktadır.

Amalgam Dolgular; yani bir diğer adı ile metal dolgular olan bu dolgu çeşitleri görünüş açısından pek estetik değildir. Amalgam dolgu çeşidinin yapısı %70’i gümüş, %23’ü kalay, bakır ve çinkodan oluşan tozu civa ile karıştırılması ile oluşmaktadır. Hazırlanan bu karışım diş hekimi tarafından oyuğun içerisine konulur ve sertleşene kadar beklenir. Amalgam dolgular özellikle azı dişlere uygulanmaktadır.

Porselen simanlar yani kompozitler; estetik dolgu çeşidi olarak bilinmektedir. Bu dolgu çeşidi en çok ön dişlerde kullanılmaktadır.

Son olarak kullanılan bir diğer dolgu çeşidi ise İnyanlar’dır. İnyanlar, döküm olarak bilinen dolgu çeşididir. İnyanlar dolgu için, çürükten arındırılmış dişin içerisinde oyuğun ölçüsü diş hekimi tarafından alınır. Daha sonra bu ölçülere göre laboratuvar ortamında porselen malzemeler kullanılarak diş dolgusu yapılır. Bu dolgu çeşidi hazırlanırken özel teknik ve hassas çalışılması gerekmektedir.

About Prof. Dr. Özgür SAYIN

Prof. Dr. Özgür SAYIN, 22.05.1973 tarihinde Eskişehir’de doğdu. İlköğrenimini Tokat Gazi Osman Paşa İlkokulu’nda, Orta ve Lise öğrenimini 1991 yılında Ankara Atatürk Anadolu Lisesi’nde tamamlayıp aynı yıl girdiği Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden 1996 yılında mezun oldu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir