İmplantlar, eksik dişin tedavisinde tercih edilen tedavilerdendir. Kısacası implant çene kemiklerinin içerisine konumlandırılan titanyumdan elde edilen vidalardır. Bu vidaların üstünde diş protezi konumlandırılır. İmplant tedavi tekniğinin başka tedavilere avantajı komşu dişleri zarara uğratmamasıdır. Yani komşu olan dişlerin kesilmesi gerekmemektedir. İmplant tedavi tekniği diş kök sorumluluğu üstlenmektedir. Uygulanan implant dişler ile doğal dişler gibi rahatlıkla yemek yiyebilir, muhabbet edebilir ve gülümseyebilirsiniz.
Diş implantı cerrahisi, diş kökünü metal, vidayı anımsatan direkler ile değiştiren ve hasarlı olan ya da eksik dişin yerine doğal dişi çok anımsatan ve işlev gören doğal olmayan dişler konumlandıran bir cerrahi dönemi de içermektedir. Diş implantları, iyi bir şekilde oturmayan köprü ya da protez dişlere güzel bir seçenek sunabilir ve bu sebep ile geleneksel köprü gibi tekniklere göre daha çok tercih edilmektedir.
İmplant tedavi tekniği bazı hastalara yapılmamaktadır. Bu hastalar aşağıdaki gibidir:
- İmplant diş, çok düşkün ve yaşını almış hastalara uygulanmamaktadır.
- Sistemik bir rahatsızlık sebebi ile kemik gelişimleri yeterli olmayan hastalara uygulanmamaktadır.
- Sistemik bir rahatsızlık sebebi ile yara olan yerinin iyileşmesi problemli olan hastalara uygulanmamaktadır.
- Kemik gelişimlerini tamamlayamamış çok erken yaşta olan hastalara uygulanmamaktadır.
İmplant Tedavisi Nasıl Uygulanır?
İmplant tedavi tekniği kişiye hafif bir sedasyon verilerek uygulanmaktadır. Uygulamadan evvel ayrıntılı muayene ve röntgen gerekmektedir. Çene kemiğinin ve kalan dişin ölçüsü alınmaktadır. Dental implantların konumlandırılması için iki alternatif bulunmaktadır. Tek adımlı uygulamada implantın konumlandırılmasının ardından kalıcı olmayan başlık takılmaktadır. İki adımlı uygulamadaysa dental implantın takılmasının ardından üstü diş etiyle kapatılmaktadır ve iyileşmeye bırakılmaktadır. Protez başlıklar daha sonraları takılmaktadır. Her iki halde de kalıcı olmayan bir köprü konumlandırılır ve alt çene için üç ay, üst çene için 6 ay iyileşme süreci beklenmektedir. Bazen dental implantın üstüne yeni uygulanan dişler direk takılabilmektedir. Dental implantlar ile kişi güven ile gülümseyebilir ve yemek yiyebilmektedir.
Zirkonyum implantlar, yeni kuşak implant çeşididir. Titanyumdan elde edilmiş implantın dayanıklılığını yükseltmek için zirkonyum implantlar kullanılmaktadır. Bilhassa dar çene kemiğinde direnci yükseltmek için tercih edilmektedir. Titanyumdan dayanıklı olmasının dışında farkı bulunmamaktadır.