Gömülü diş sorunu kişiler için her daim bir problem yaratmaz ve dolayısı ile bu gibi hallerde herhangi bir tedavi yöntemine gereksinim hissedilmez. Fakat bazen dişlerin gömülü olmaları öteki dişleri ciddi boyutta zarara uğratabilir. Bu komplikasyonun engellenebilmesi içinse gömülü dişler çekilmelidir. Ufak yaşlardan beri uygulanan rutin diş kontrolleri, gömülü dişin erken tanısının konulmasına ve gerekli olduğunda tedavinin planlanabilmesine destek olur.
Dişlerin diş etlerinden çıkmaması sıradan bir sebeple ilişkilidir. Dişlerin bütünü diş etlerinin alt bölümünde kalacağı gibi sadece bir bölümü de çıkmış olabilir. Bütün dişlerde olabilen bu hal yaygın olarak yirmilik dişlerde görülür.
Yirmilik dişler, on yedi yaşlarından beri çıkmaya başlayan ve azı dişlerin alt bölümünde yer alan dişlerdir. Bu dişler diş etlerinden çıkmaya başlayarak öteki dişler ile aynı konuma gelir. Bu gibi hallerde sıradan bir probleme sebep olmaz ve bu nedenden ötürü röntgen istendiğinde tanısı konulur.
Gömülü dişlerin sebebini belli hale getirmek güçtür. Fakat ufak yaşlarda yaşanabilen diş travmaları, süt dişlerinin düşememesi, normal dışı fazla dişlere sahip olmak ve olağandışı diş büyümeleri gömülü dişlere yol açabilir.
Gömülü Diş Çekimleri Nasıl Uygulanır?
Ön kısımda olan dişlerin gömülü oldukları hallerde her daim çekim gerekli olmadığı gibi gömülü olan 20’lik dişlerde de sıradan bir probleme yol açmıyorsa tedavilere gereksinim duyulmaz. Fakat gömülü olan 20 yaş dişlerinin acı, hassaslaşma ve başka çarpıklaşma gibi problemlerde sebep oluyorsa dişlere çekim yapılır. Gömülü olan 20’lik dişlerin çekilebilmesi için aşağıdaki belirtilerin mevcut olup olmadığına bakılır:
- Dişlerde sancı
- 20’lik dişlere de etki eden enfeksiyonlar veya periodontal rahatsızlıklar
- Gömülü dişlerden dolayı meydana gelen çürükler
- Çevredeki dişleri zarara uğratan gömülü dişler
Bireylerin gömülü olan dişleri için çekim işlemine karar görülmüş ise fakat diş enfekte durumdaysa çekim işleminden evvel antibiyotik kullanılmalıdır. Antibiyotik kullanımlarının ardından çekim işlemi uygulanır. Gömülü dişlerin çekimleri genel olarak her daim ayakta tedavi prosedürleri olarak yapılır, bu yüzden kişiler aynı günde evlerine dönebilirler.
Gömülü dişlerin oluşum nedeni farklılaşmakla birlikte, genel olarak çene darlığı, genetik etkenler ya da yer darlığından dolayı oluşmaktadır. Rutin olarak gerçekleştirilecek olan diş kontrolleri ve erken tedavi ile gömülü diş oluşumu engellenebilmektedir.