Gömülü olan dişlerin cerrahi çekim işlemi ile ilişkili olarak ilerleyen komplikasyonların görülme oranı %10 seviyesindedir. Karşı karşıya kalınabilecek olan komplikasyonlar, ağrı, ödem, trismus ve hafif kanamalar türü beklenebilir ve öngörülebilir neticelerden, inferior alveolar sinir hasarı ve mandibula kırıkları gibi çok daha ciddi ve kalıcı komplikasyonlara kadar farklılık gösterebilir.
Komplikasyonların karşılaşılma sıklıkları ve bu komplikasyonların boyutları, direkt gömülü dişlerin derinlikleriyle, yani kemiklerle tamamıyla sarılı olup olmadığıyla alakalıdır. Tamamı ile kemiklerle sarılı gömülü dişlerin çekim işlemlerinde, benzer biçimde postoperatif sancı, morbidite ve inferior alveoler sinir anestezilerinin karşılaşılma sıklıkları daha çoktur.
Yaşanabilen bu komplikasyonların çözümleri içinse;
İşlemden bir müddet sonra ufak şişlikler görülebilir. İyileşme kısmı ara ara ağrı yapabilir. Bu olağan bir haldir. Gömülü dişlerin çekilmesinden sonra iki saat süresince bir şey yenilmemelidir. Birkaç gün süresince de alkol ve sigara kullanılmamalıdır. Çok soğuk, sıcak, asit içeren besinlerden ve içeceklerden uzaklaşılmalıdır. Bu gibi besinler uyarıcıdırlar ve çekili olan kısmın iyileşmesini uzatabilir. Gömülü dişlerin çekilmesinden sonra dikişler zaman geçtikçe kendi kendine kaybolarak iyileşir. Diş çekiminin ardından uzman olan diş doktorlarının hastaya özel olarak uyarılarına da kesinlikle uyum sağlanmalıdır. Sancı ortaya çıkması halinde, doktorların tavsiye ettiği ağrı kesen ilaçlarla sancı biraz hafif duruma gelebilir.
Gömülü Dişlerin Çekimleri
Dişler çıkamayacak kadar sıkışan, çene kemiklerine tamamı ile gömülü konumda ya da çıkabilmek için doğru açıda değilse uzman diş doktorları tarafından çekilerek alınır. Çekim işleminden evvel uzman doktorun arzu ettiği birtakım kan tetkikleri ve röntgenlerle dişlerin hali değerlendirilir. Gereken hallerde antibiyotik tedavi yöntemi uygulanabilir. Böyle hallerde antibiyotik tedavi yönteminin sonlanmasının ardından gereken cerrahı işlem uygulanır.
Gömülü dişlerin çekim işlemi, uzman diş doktorları ve asistanları tarafından, alakalı gömülü dişlerin köklerine iğne yardımıyla uyuşturulması ve sonrasında çekilmesiyle işlem yapılır. İğne yapılmadan evvel sprey gibi anestezikler yapılarak kişilerin enjeksiyonu minimum hissetmeleri temin edilir. Çekim işlemi de lokal anestezi içinde son derece az bir zaman içerisinde yapılır. İşlemde gömülü dişlerin bulunduğu deriye kesik atılarak dişler çıkartılır.