Gömülü dişler kişiler için her daim bir problem olmaz ve bu yüzden bu gibi hallerde herhangi bir tedaviye de gereksinim hissedilmez. Fakat bazı durumlarda dişlerin gömülü olması öteki dişleri ciddi zararlara uğratabilir. Bunları engellemek içinse gömülü olan dişlerin çekimi gerçekleştirilmelidir. Ufak yaşlardan beri uygulanan rutin diş muayeneleri, gömülü bir dişin erken tanısının koyulmasına ve gerekli olduğunda bir tedavi planlaması yapılmasına destek olabilir.
Dişlerin diş etlerinden çıkmaması sıradan bir sebep ile ilişkilidir. Dişlerin bütünü diş etlerinin altında kalacağı gibi sadece bir bölümü de çıkabilir. Bütün dişlerde karşılaşılabilen bu hal yaygın olarak yirmilik dişlerde görülür.
Yirmi yaş dişi, on yedi yaşından beri çıkan ve azı dişlerin arka kısmında yer alan dişlerdir. Bu gibi dişler diş etlerinden çıkarak öteki dişler ile aynı hizada olur. Bu hallerde sıradan bir probleme yol açmaz ve bu yüzden röntgenler çekildiğinde teşhis edilebilir. Fakat bazı durumlarda yirmilik dişlerin bütünü veya bir bölümü diş etlerinin altında kalmış olduğunda diş eti hastalıkları, çürük ve enfeksiyon gibi ağız sağlığı problemleri de meydana gelebilir.
Aslına bakılır ise düşünülen gibi gömülü diş çekim işlemi zor değildir. Cerrahi bir uygulama olarak tanınır. Bazı hastalara son derece ürkütücü gelebilir. Fakat gömülü dişlerin çekim işlemi zor bir uygulama olmamaktadır. Diş çekiminden evvel bölgesel veya genel anestezi uygulanır ve kişinin ağrı hissetmesi engellenir. Uygulama sırasında bir güçlük yaşanmaz. Yaklaşık altmış dakika zaman alan uygulama esnasında anestezinin sayesinde kişi uyutulduğu için hiçbir his yaşamaz. Çekim işleminin ardından sancı mevcutsa birtakım ilaçlarla sancının geçmesi temin edilir.
Gömülü Diş Semptomları Nelerdir?
Tamamı ile gömülü olan dişler hiçbir belirtiye yol açmayabilir. Bazı kişilerse ani veya zaman geçtikçe aşamalı olarak ilerleyen belirtiler geçirebilir. Bu belirtiler haftalar ya da aylar içerisinde gelip gider.
Gömülü bir diş kişinin çiğnemekte güçlük çekmesine yol açabilir. Kişinin ağzında dişlerin çıkabilmesi için yeteri kadar alan olmaması sebebi ile doğru olmayan bir açı ile çıkan diş, sancıya ve hastalığa neden olur. Hastalık ve sancı bilhassa çiğneme sırasında hissedilebilir.
Gömülü olan diş çoğunluk ile sancı, kızarma ve şişliğe sebebiyet verir. Dişler, diş etlerinden çıkarken kişi o kısımda şiddetli bir sancı hissi duyabilir. Dişin yer aldığı kısımda şiş ve kızarma olur. Bazı zamanlarda bu kısımda diş eti kanamaları bile görülür.
Gömülü bir dişin en mühim belirtilerinden bir tanesi de ağızda koku olmasıdır. Gömülü bir dişin çarpık olması ve doğru olmayan açısı, bakterilerin çoğalması için bir yerin ortaya çıkmasına sebebiyet verir. Çoğalan bakteriler ağızda koku yaparken ilerleyen zamanda bu bakteriler diş eti problemlerine ve diş çürümelerine de sebep olabilir.