Diş Tedavisi

Gömülü Diş Çekimi Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Gömülü Diş Çekimi Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

2 tanesi alt çene kısmında ve 2 tanesi de üst çene kısmında olmak ile beraber toplam 4 tane olan 20’lik dişler, kimi vakit tamamen diş etlerinin üstüne çıkamaz. Bu gibi dişlere gömülü diş denir. Hepsi diş eti mukozalarının alt kısmında olan diş olacağı gibi bir bölümü üste çıkmayı başarabilen 20’lik dişlerde mevcuttur. Bu halde uygulanacak dental görüntüleme sistemiyle dişlerin yerleri ve kök yapılarına inceleme yapılır. Uygulanacak incelemelerin sonucunda öteki dişleri zarara uğratacağı tanısı konulan, estetik yönden sorunlara sebebiyet veren ve kişiyi rahatsız eden gömülü dişin çekim işleminde karar kılınır.

Gömülü diş çekiminin ardından ilk bir gün boyunca sigara kullanılmaması, işlemin başarılı olabilmesi yönünden mühimdir. Gömülü diş çekim işleminin ardından ağız temizliğinizi muhafaza etmelisiniz. Çekimden bir gün sonra işlem uygulanan kısmı zarara uğratmadan dişlerinize fırçalama yapabilirsiniz. İşlemin ardından ellerinizle veya başka bir ekipman ile uygulama yapılan yere dokunmamanız gereklidir.

Gömülü Diş Çekim İşlemi Nasıl Uygulanır?

Gömülü olan dişin çekim işlemi esnasında lokal anestezi yapılarak kişinin sancı ve acı hissetmesinin önüne geçilir. Bu işlem, cerrahi yöntemler ile uygulandığından dolayı normal diş çekim işlemlerinden daha uzun zaman alır. Çekim uygulaması esnasında dişin etrafındaki kemik dokularının kaldırılmasıyla işleme başlanır. Bütün parçalar tamamı ile çıkartılmasının ardından dikiş yapılarak işlem yapılan kısım kapatılır. Dikişiniz yediyle on günün ardından alınır. Gömülü 20’lik diş çekim işleminin ardından, uygulanan bölümde kan pıhtılarının bozulması halinde, kişide alveolit meydana gelebilir.

Alveolitler, uygulanan yerin iltihap kapması durumudur. Kimi vakit kişinin çekim işleminin ardından diş doktorlarının önerilerine uyum sağlamaması da alveolitin ortaya çıkmasına yol açar. İşlem alanına yabancı bir maddenin kaçması, sigara kullanılması, kan pıhtılarının bozulmasına sebebiyet verecek tükürme uygulamaları veya el ile uygulanan kısma müdahalede bulunulması gibi haller; alveolit oluşumlarının ana nedenlerinden biridir.

Alveolitlerin en mühim semptomu şiddetli sancılardır. Bunun yanında çenelerin tam bir biçimde açılamaması, çok fazla hassaslaşma, lenf bezlerinin şişlikleri gibi sorunlar da meydana gelebilir. Böyle bir halde zaman yitirmeden diş doktoruna danışmanız gereklidir. İşlem yapılan kısmın yeniden kanlanması temin edilerek sorunun üstesinden kolaylık ile gelinebilir.

Gömülü Diş Çekiminin Ardından Beslenme Nasıl Olmalıdır?

Gömülü diş çekim işleminin ardından anestezinin tesiri geçene dek bir şey tüketilmemesi ve bir şeyler içilmemesi gereklidir. Aksi halde uyuşmanın tesiri ile çekim yapılan kısmı zarara uğratabilir. Uyuşmanın tesiri tamamı ile gitmesinin ardından püre, yoğurt gibi sert olmayan gıdalar yemelisiniz. Bu gıdaları yerken asla pipet tercih edilmemelidir. Asit ve gaz içeren içecekler de iyileşme evresinde önerilmez. Çene rahat bir şekilde hareket ettirildiğinde ve ağız içindeki şişlik inmeye başladığında ağır ağır katı olan besinlere geçmenizde bir sakınca yoktur.

Gömülü Diş Çekim İşleminin Ardından İyileşme Evresi

Gömülü diş çekim evresi, kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. Kişinin doktor önerilerine ne oranda uyum sağladığı, bu hususta mühim bir faktördür. Sancı, şişme gibi semptomların tamamı ile gitmesi yirmi bir günü bulabilir. Çekim yapılan yerde yer alan kemik dokularıysa biraz miktar daha geç kendisini toparlayabilir. Kemik dokularının iyileşme göstermesi altı ay kadar zaman alabilir.

About Prof. Dr. Özgür SAYIN

Prof. Dr. Özgür SAYIN, 22.05.1973 tarihinde Eskişehir’de doğdu. İlköğrenimini Tokat Gazi Osman Paşa İlkokulu’nda, Orta ve Lise öğrenimini 1991 yılında Ankara Atatürk Anadolu Lisesi’nde tamamlayıp aynı yıl girdiği Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden 1996 yılında mezun oldu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir