Diş Tedavisi

Diş Temizliği Yapılmazsa Ne Olur?

Diş Temizliği Yapılmazsa Ne Olur

Dişlerimizin en temel görevlerinden bir tanesi de yemek yerken sindirime yardımcı olabilmek için yemeklerini parçalama görevini yerine getirmektir. Bu kullanım nedeniyle zamanla dişlerde sararmalara meydana gelebilir. Bunun yanı sıra diş üzerine yemek kalıntıları nedeniyle diş taşı adı verilen kalıntılar meydana gelebilir. Bu nedenle belli aralıklarla diş taşı temizliğinin yapılması gerekmektedir. Diş taşı temizliğinin süresi genellikle 1 yıldır. Her yıl bir defa diş taşı temizliği yaptırmanız gerekmektedir.

Diş taşı temizliği yapıldıktan sonra dişlerinizdeki temizliğin gözle görülür bir şekilde temizlenmiş olduğu fark edebilirsiniz. Diş taşı temizliğini düzenli aralıklar ile yaptırmazsanız eğer diş etlerinizde çekilmeler ve diş etlerinizde kanamalar meydana gelebilir.

Diş taşlarınızın temizlettikten sonra dişlerinizde belli bir süre hassasiyet meydana gelebilir. Bu hassasiyetin sebebi ise diş köklerinin açığa çıkmasından kaynaklıdır. Bu durumda dişlerinizi hassasiyet giderici diş macunları ile fırçalamanız gerekmektedir. Bu durumda da hassasiyetiniz devam ederse eğer mutlaka zaman kaybetmeden diş hekiminize başvurmanız gerekmektedir.

Diş Taşı Temizliği Zararlı Mıdır?

Diş taşı temizletmek zararlı değildir. Dişlerde oluşan bu taşlar, bakterilerin plak halinde bir süre taşlanmasından sonra oluşmaktadır. Bunun gibi oluşumlar kesinlikle yararlı değildir. Diş taşları, ağız içerisinde çürüğe, kokuya, diş hastalıklarına ve diş sararmalarına neden olabilmektedir.

Diş taşlarının temizlenmemesi ve ilerleyen dönemlerinde diş kaybına yol açtığı da görülmektedir. Bu nedenle diş taşlarını temizletmek zararlı değildir.

Diş Taşı Nasıl Oluşmaktadır?

İnsanların hayatta kalabilmeleri için yemek yemeye ve gıda tüketmeye ihtiyacı vardır. Tüketmiş olduğu gıdaların mideye gitmeden önce dişlerimiz yardımıyla öğütülmesi gerekmektedir. Öğütülen bu öğünler mide tarafından daha kolay sindirilebilmektedir. Öğütülen gıdaların küçük parçalar halinde dişe yapışması sonucunda diş taşları meydana gelmektedir. Bu gıdalar zaman içerisinde diş üzerinde taşlaşarak diş taşını oluşturur.

Diş taşı ise ağız içerisinde diş hastalıklarına, ağız kokusuna ve dişlerde renklenmelere sebebiyet verir.

About Prof. Dr. Özgür SAYIN

Prof. Dr. Özgür SAYIN, 22.05.1973 tarihinde Eskişehir’de doğdu. İlköğrenimini Tokat Gazi Osman Paşa İlkokulu’nda, Orta ve Lise öğrenimini 1991 yılında Ankara Atatürk Anadolu Lisesi’nde tamamlayıp aynı yıl girdiği Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden 1996 yılında mezun oldu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir