Diş Tedavisi

Diş Hassasiyeti: Nedenleri, Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

Diş Hassasiyeti: Nedenleri, Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

Diş hassasiyeti gibi durumlar farklı nedenlerden dolayı yaşanmaktadır. Sıcak ya da soğuk, tatlı ya da asitli yiyecek ve içecekler tüketildiğinde dişlerde ağrı ve rahatsızlık hissi yaşanabilmektedir. Bu gibi durumlarda diş hassasiyeti gibi olumsuzluklar ortaya çıkmaktadır. Hassasiyet genel olarak geçici bir problemdir, fakat diş sağlığı ve çiğneme fonksiyonu üzerinde olumsuz bir etki oluşturabilir.

Diş Hassasiyetinin Nedenleri

Dişlerde hassasiyet yaşanmasının birkaç farklı nedeni olabilir. Diş hassasiyetinin ortaya çıkmasına sebep olan bazı yaygın nedenler ise şu şekildedir:

Aşınma: Zaman içerisinde diş minesinin aşınması ya da çatlakların meydana gelmesi diş hassasiyetinin ortaya çıkmasına sebep olabilir. Bunun sebebi, diş minesinin altında yer alan daha hassas katmanların açığa çıkmasıdır.

Diş Çürümesi: Dişleri muhafaza eden mine katmanının zarar görmesine sebep olabilir. Bu durum sonucunda da diş hassasiyeti meydana gelir.

Diş Eti Hastalıkları: Diş eti hastalıkları, dişleri tutmaya yarayan doku ve kemiklerin olumsuz etkilenmesine sebep olabilir. Bu durumda diş hassasiyeti yaşanmasına yol açar.

Dişlerin Sıkılması ya da Gıcırdatılması: Bu davranışlar dişlerde aşınmaya, diş minesinin yitirilmesine ve diş hassasiyetine sebep olabilir.

Diş Hassasiyeti Belirtileri

Diş hassasiyeti belirtileri genel olarak yiyecek ve içeceklerin tüketildiği esnada yaşanan bir sorundur. Diş hassasiyeti ile birlikte ortaya çıkan bazı belirtiler şu şekildedir:

  • Soğuk ya da sıcak içecek ve yiyecekler tüketildiği zaman karşı karşıya kalınan keskin ağrı hissi.
  • Asitli ya da şekerli gıdalar tüketildiği zaman dişlerde ağrı ve yanma hissinin yaşanması.
  • Diş temizliğinin yapıldığı esnada ağrı hissi yaşanması.
  • Hassasiyet durumunun olduğu dişlerde çatlak ya da renk değişimi olması.

Diş Hassasiyeti Tedavisi

Diş hassasiyetinin tedavisinin doğru bir şekilde yapılabilmesi için öncelikle bu duruma neden olan etkenin belirlenmesi gerekir. Diş hassasiyetinde uygulanan tedaviler ise şu şekildedir:

Mine Kaplamaları ya da Dolguları

Diş hassasiyeti, diş minesinde aşınma meydana gelmesi ya da zarar görmesi sebebi ile de oluşabilir. Bu durumda diş doktorunuz mine kaplama veya dolgu tedavilerini tavsiye edebilir. Mine kaplamaları ya da dolgular, diş minesini iyileştirerek diş hassasiyetinin azalmasını sağlayabilir.

Florid Uygulaması

Diş minesinin aşınması ya da dişin çürümesi diş hassasiyeti yaşanmasına neden olan durumlar arasında yer almaktadır. Florid, diş minesinin tekrardan mineralize olmasına yardımcı olmaktadır ve bunun sonucunda dişte yaşanan hassasiyet durumu azalır. Florid uygulaması, genel olarak dişlere özel bir jel ya da vernik ile uygulanmaktadır.

Diş Eti Tedavisi

Diş eti hastalıkları, dişleri tutmaya yarayan doku ve kemiklerin zarar görmesine sebep olabilir ve bunun neticesinde diş hassasiyeti ortaya çıkabilir. Diş eti tedavisi, diş eti dokularının arındırılmasını, hasarlı dokuların iyileştirilmesini ve diş eti hastalığının ileri seviyeye ulaşmasını engellemeyi kapsamaktadır.

Diş Koruyucu Ürünler

Diş hassasiyeti seviyesini düşürmek için diş doktorunuz sizlere koruyucu ürünler tavsiye edebilir. Bunlar içerisinde diş hassasiyetine uygun olan diş macunları, diş koruyucu jeller ve ağız gargaraları bulunmaktadır.

Diş Sıkma ve Gıcırdatma Tedavisi

Diş hassasiyeti, dişlerin sıkılması ya da gıcırdatılması gibi davranışlardan dolayı da meydana gelebilir. Bu durumda diş doktorunuz sizin için en uygun tedaviyi önerecektir. Tedavi, ağız koruyucu cihazların kullanılması ya da stres yönetimi uygulamalarının öğrenilmesiyle gerçekleştirilebilir.

About Prof. Dr. Özgür SAYIN

Prof. Dr. Özgür SAYIN, 22.05.1973 tarihinde Eskişehir’de doğdu. İlköğrenimini Tokat Gazi Osman Paşa İlkokulu’nda, Orta ve Lise öğrenimini 1991 yılında Ankara Atatürk Anadolu Lisesi’nde tamamlayıp aynı yıl girdiği Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden 1996 yılında mezun oldu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir