Diş Tedavisi

Hamilelikte Diş Sağlığı: Gebelikte Diş Bakımı ve Diş Tedavisi

Hamilelikte Diş Sağlığı: Gebelikte Diş Bakımı ve Diş Tedavisi

Gebelikte diş ve ağız bakımının düzenli bir şekilde yerine getirilmesi bebek ve anne sağlığında büyük bir öneme sahiptir. Gebelik döneminde vücutta ortaya çıkan hormonal farklılaşmalar diş eti iltihaplarını tetikleyebilmektedir. Dişlerde meydana gelen sorunlar doğumun erken gerçekleşmesine sebep olabilir. Bu sebepten dolayı hamilelik düşünen kişilerin, gebe kalmadan önce gerekli olan sağlık kontrollerini yaptırması gerekmektedir. Gebelik döneminde diş ve ağız tedavilerinin yerine getirilemeyeceği gibi bir düşünce söz konusudur ancak bu düşünce doğru değildir. Gebelikte, diş ve ağız tedavileri genel olarak 16 ila 28 haftaları arasında gerçekleştirilmektedir. Tedavilerin bu haftalar içerisinde yerine getirilmesinin nedeni ise yaşanan ağrı durumunun bebek üzerinde etkisinin olmamasıdır. Gebelik boyunca anestezi altında diş çekimi ve kanal tedavisi işlemlerinin uygulanması bile mümkündür. Tedavi sırasında kullanılan lokal anestezi bebeğe hiçbir şekilde zarar vermez.

Hamilelikte Diş Bakımı Neden Önemlidir?

Diş ve ağız bakımının her daim düzenli olarak yerine getirilmesi gerekmektedir. Fakat planlı hamileliklerde bilhassa diş ve ağız hijyenine özen göstermek gerekmektedir. Gebelik boyunca annenin beslenmeye dikkat etmesi, ilerleyen dönemlerde meydana gelebilecek sorunlara engel olunmasına yardımcı olacaktır. Hamilelik, vücutta hormon ve salgı sisteminde bazı farklılaşmalara sebep olan bir evredir. Bu evrede diş dokuları olumsuz etkilenmeye daha eğilimli bir haldedir. Kısaca söylemek gerekirse hamilelik ağız ve diş sağlığı üzerinde etki oluşturan bir süreçtir diyebiliriz. Bu sebepten dolayı gebelik öncesinde anne adayının diş ve ağız kontrollerini yaptırması, ilerleyen dönemlerde meydana gelecek vücut değişimi için güçlü dokular elde etmesini sağlar.

Hamilelikte Diş Sağlığında Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

  • Hamilelik öncesinde diş kontrolleri yaptırılmalıdır.
  • Kalsiyumun vücuda doğru oranda alınması gerekmektedir.
  • Ağrı kesici ya da antibiyotik ilaçlar doktor tavsiyesi ve kontrolü altında kullanılmalıdır.
  • Hamile kişiler ideal ağız gargaraları veya tuzlu su ile gargara yapmalıdır.
  • Şekerli gıdaların tüketilmesi üzerinden biraz zaman geçtikten sonra dişler fırçalanmalıdır.
  • Beslenme alışkanlıklarının sağlıklı olacak şekilde düzenlenmesi gerekmektedir.
  • Eğer mecburi bir durum söz konusu değil ise radyolojik görüntüleme uygulamaları doğum sonrasına bırakılmalıdır.
  • Dişlerin gün içerisinde en az iki kez fırçalanması gerekir ve diş ipi kullanımı aksatılmamalıdır.
  • Lokal anestezi uygulaması yapılmadan önce kadın doğum uzmanına danışmak gerekmektedir.
  • İlk üç ay içerisinde etkili diş tedavisi gerçekleştirilmemeli, tedaviler 4,5 ve 6. aylardayken gerçekleştirilmelidir.
  • İlk üç ay kadar son üç ay da büyük bir önem arz etmektedir. Bu sebepten dolayı acil olmayan tedavilerin doğum sonrasına bırakılması gerekmektedir.

About Prof. Dr. Özgür SAYIN

Prof. Dr. Özgür SAYIN, 22.05.1973 tarihinde Eskişehir’de doğdu. İlköğrenimini Tokat Gazi Osman Paşa İlkokulu’nda, Orta ve Lise öğrenimini 1991 yılında Ankara Atatürk Anadolu Lisesi’nde tamamlayıp aynı yıl girdiği Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden 1996 yılında mezun oldu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir