Diş gıcırdatma sorununun genetik kaynaklı olduğu düşünülmekte olup halk genelinde yaklaşık olarak her beş insandan ikisinde görülmektedir. Diş gıcırdatma sorunu olan insanlar da dişlere yapılan baskı neticesi dolgu ve dişlerde kırılma gibi zararlar oraya çıkabilmektedir.
Diş gıcırdatma sorunu, uyku süresince dişleri gıcırdatma, ağzı açık uyuyan kişilerde uyku esnasında çenenin ani bir şekilde kapanması ya da diş gıcırdatma olarak 3 başka biçimde kendisini gösteren bir uyku sorunudur. Diş gıcırdatma çoğu vakit dişsel ya da nörolojik kökenlidir. Diş gıcırdatma sorunu olan kişilerde, uyku esnasında diş gıcırdatmayla seyreden kas aktiviteleri normal insanlardakinden üç kat çok olur. Ayriyeten kas kasılmalarının kuvveti de uyanıklık durumundan daha fazladır.
Diş Gıcırdatma Sebepleri Nelerdir?
Diş gıcırdatma sebepleri içerisinde;
- Karakter yapıları
- Genetik etkenler
- İlaçlar
- Psikolojik ve nörolojik sorunlar
- Uyku ve stres bozukluğu tesirli olabilir.
Bunların yanı sıra ağız içi dokularda dengesiz, eksik veya çürük diş, yanlış protez de diş gıcırdatma sebebi olabilir.
Klinik incelemeler, uyku esnasında diş gıcırdatan bireylerde uykuya dalma ve sürdürme bozukluklarının yanı sıra REM evresinde sıkıntılar yaşandığını göstermektedir. Ayrıca bu durum gün içinde hafif bir uyku artışı ve yaşam kalitesinde bozulmalara neden olmaktadır.
Diş Gıcırdatma Semptomları Nelerdir?
Diş gıcırdatma semptomları içerisinde dişte kırılmalar, aşınmalar, sallanmalar gibi hasarlar, diş eti rahatsızlığı ve kemik eksikliği hastalığında yükselme başlarda gelir. Soğuk sıcak hassasiyeti, çenede sancılar ve hareketlerde kısıtlılık da diş gıcırdatma semptomu olabilir. Çene eklemlerinde hasar neticesi eklemde ağrılar, çene veya seste kilitlenmeler, nadir olan baş ağrıları, boyunda ağrılar, tetiklenen migren atağı da diş gıcırdatma semptomları içerisinde görülebilir.
Diş Gıcırdatma Tanısı Nasıldır? Diş Gıcırdatma Nasıl Anlaşılır?
Diş gıcırdatma sorunu çoğu vakit yalnızca uyurken gerçekleştiğinden dolayı kişiler bu hali anlamayabilirler. Bu halde hastalık ağız içerisi, çene ve diş eklemi muayenesi neticesi diş hekimi tarafından tanısı koyulur. İlerleyen olaylarda eklemde ağrılar, kulaklarda ağrı ile, kaslarda ağrı ile de migren ağrılarıyla da karıştırılabilir. Bu adımda kulak burun boğaz bölümünde uzman olan doktor ve nöroloji bölümünde uzman olan doktor tarafından da alternatif tanı koyulabilir.
Diş Gıcırdatma Tedavisi Nasıldır?
Diş gıcırdatma sorunu somatik olarak botoksla, işlevsel olarak da kayıp dişlerin tamamlanabilmesi, doğru olmayan ya da bozuk kapanışların düzenlenmesiyle ya da nörolojik veya farmalojik bütünleyici teknikler ile tedavisi yapılabilir. Bunların beraberinde uyku bozukluğunun tedavisinde de temel taşlardır. Psikolojik görüşmeler, diş gıcırdatma sorununu kişiye anlatmak, uyku temizliğini temin edebilmek için tavsiyelerden oluşur.
Diş hekimliğinde tedavide ağız muhafaza edici ya da stabilize eden plakların dişleri ve çene eklemlerini hasardan muhafaza edilebileceği belirtilmiştir. Fakat incelemeler diş gıcırdatmada bu plak kullanımının kas aktivitelerinde yüzde yirmiyle ve yüzde elli aralığında yükselmeye neden olduğunu da gösterir. Bu durumun neticesinde gece plağı diş gıcırdatmayı etkilemeden ziyade diş ve doku hasarlarını engeller. Gece takması güç olması sebebi ile birçok kişi plakları bir seneden çok takarken, geri kalanı çoğu vakit hiç kullanmaz. Ancak eklem sorunu yaşayan kişilerde botoksla beraber yapıldığında başarılı neticeler verdiği görülür.