Diş Tedavisi

Diş Fırçasını Islatmak Doğru Mu?

Diş Fırçasını Islatmak Doğru Mu

Diş fırçası kullanmadan önceki aşamada ıslatılması doğru bir uygulama değildir. Ağız içerisinde yer alan tükürük miktarı macunun köpürmesi konusunda yeterli olacaktır. Kullanılan macun miktarı da oldukça önemlidir. Fırça üzerine boydan boya macun sürülmesi yanlış bir durumdur. Kullanılacak olan macunun mercimek tanesi büyüklüğünde olması yeterli olacaktır. Macunun fazla bir biçimde kullanılması ağız içerisindeki ferahlığın artmasına yol açarak dişlerin tam anlamı ile temizlenmeden fırçalamanın sonlanmasına yol açmaktadır. Bu da temizliğin etkili bir şekilde yapılmasının önüne geçmektedir. Dişler fırçalanırken kesinlikle sağdan sola yatay bir şekilde yapılmamasına dikkat edilmelidir. Dişlerin yatay olarak fırçalanması diş minesinin aşınmasına yol açmaktadır. Aşınan diş minesi dişlerde hassasiyete, renk değişikliğine ve diş etlerinin çekilmesine sebep olmaktadır. Durumu ilerleyen hastalarda kama biçimindeki defektler meydana gelmektedir. Bu tıpkı deniz dalgalarının kayayı aşındırmasına benzemektedir. Buradan yola çıkarak söyleyebiliriz ki, diş fırçasının yanlış bir şekilde kullanılması dişler üzerinde oldukça olumsuz sonuçlara yol açmaktadır.

Fırçalama işlemi sonrasında diş fırçasının ulaşamadığı ara yüzler diş ipleri ile tek tek temizlenmelidir. Diş ipi kullanılırken diş etlerine zarar vermemek için dikkatli olunması gerekmektedir. Ağız içi bakımının en son adımında ise dil temizliği yapılmalıdır.

Yapılan uygulamalar sonucunda ağızda koku oluşumuna yol açan bakterilerin dil yüzeyinde yer aldığı ortaya çıkmıştır. Bu nedenden dolayı dil fırçalama işlemi oldukça büyük bir öneme sahiptir. Dil temizliği diş fırçası yardımı ile yapılabilmektedir. Aynı zamanda dil temizliği için özel olarak üretilmiş olan fırçalar da kullanılabilir. Fırçayı dilin arka kısmından ön kısmına doğru fazla bir baskı uygulamadan süpürme hareketi yaparak arındırmak en uygun yoldur. Dilin nazik bir şekilde temizliğinin yapılması oldukça önemlidir.

Ağız ve diş bakımı yapılırken kullanılabilecek başka materyaller de bulunmaktadır. Bunlar; diş ipleri, elektrikli diş fırçaları, ara yüz fırçaları, ağız gargaraları, ağız duşları ve spreyleridir.

Değinilmesi gerekli olan diğer bir önemli husus diş fırçası değişiminin ne zaman yapılması gerektiğidir. Kullandığınız diş fırçası yaklaşık olarak 3 aylık bir zaman sonrasında yıpranır ve bakteri barındırmaya başlar. Diş fırçalarının yenilenmesi için uygun olan süre 3-6 ay arasındadır.

About Prof. Dr. Özgür SAYIN

Prof. Dr. Özgür SAYIN, 22.05.1973 tarihinde Eskişehir’de doğdu. İlköğrenimini Tokat Gazi Osman Paşa İlkokulu’nda, Orta ve Lise öğrenimini 1991 yılında Ankara Atatürk Anadolu Lisesi’nde tamamlayıp aynı yıl girdiği Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden 1996 yılında mezun oldu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir