Diş Tedavisi

Beyaz Dolgu Ne Kadar Dayanır?

Beyaz Dolgu Ne Kadar Dayanır

Beyaz dolgu olarak da bilinen kompozit dolgular dişlerde çatlak, kırık, çürüme ve benzeri durumlarda, bozulmuş olan diş yapısını onarabilmek için uygulanan bir dolgu yöntemidir. Uygulama sırasında dişin zarar görmüş veya çürümüş bölümleri çıkarılır ve sonrasında temizlenir. Dişlere özel adevizler uygulandıktan sonra ise kompozit dolgu yerleştirilir. Bu işlevlerinin yanı sıra dişlerde estetik bir görünüm sağladığı için estetik dolgu olarak da bilinmektedir. Bu yazımızda kompozit dolgunun ne olduğu, nasıl yapıldığı ve ne kadar dayandığı gibi konular hakkında bilgilendirme yapacağız. Bu konu hakkında daha detaylı bilgiye sahip olabilmek için okumaya devam edebilirsiniz.

Beyaz Dolgu Nedir?

Kompozit dolgular, farklı kimyasal bileşenlerin yanında seramik kullanılarak üretilmektedir. Bu dolgu türü azı dişler üzerinde de rahatlıkla uygulanabilmektedir. Bunun yanı sıra dişler ile aynı renkte üretimi yapılabildiği için ön dişlerde de kullanılabilmektedir. Kompozit dolgular uygulama yapılan kişiler için oldukça tatmin edici sonuçlar ortaya koymaktadır.

Beyaz Dolgu Nasıl Yapılır?

Beyaz dolguların uygulama aşamasına geçilmeden önce bazı incelemelerin yapılması gerekmektedir. Bu incelemelerin başında ise dolgu yapılacak olan dişteki çürük durumu gelmektedir. Eğer dolgu uygulaması yapılacak olan dişte çürük bulunuyorsa, öncelikle bu çürüğün temizliği yapılmalıdır. Bu uygulama yapılırken genellikle lokal anestezi kullanımı tercih edilmektedir. Ancak yapılacak olan yüzeysel uygulamalarda lokal anesteziye de gerek duyulmayabilir. Dişin işlemin uygulama aşamasına tam olarak hazır hale gelebilmesi için temizlik ve bazı rötuşların yapılması gerekmektedir. Tüm bu aşamalar tamamlandıktan sonra dolgu uygulaması yapılabilir.

Kompozit dolgu yapılırken normal dişlerin yapısına uygun olacak şekilde gerçekleştirilmelidir. Aynı zamanda yerleştirilecek dolgu dişin işlevini tam anlamı ile görebilmesi konusunda da iyi bir niteliğe sahip olmalıdır. Dolgu işleminde düzeltme uygulaması ısırma provası ve dille yüzey kontrolü sırasında en uygun biçimi dişe aldırmak amacı ile yapılmaktadır.

Beyaz Dolgunun Ömrü Ne Kadardır?

Yapılan diğer dolgu uygulamalarında olduğu gibi bu dolgu türünün ömrü de çeşitli faktörlere bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Dolgu üzerinde etkili olan durumların başında ne kadar dolgu uygulamasının yapıldığı ve ağız sağlığının ne durumda olduğu gelmektedir. Genellikle bakıldığı zaman herhangi bir dolgu malzemesinde değişiklik yapılmadan veya dokunulmadan en az 3 en fazla 10 yıl kullanılabildiği görülmektedir. Dolgu uygulamasının kullanım ömrü yapılan ağız ve diş bakımına göre değişiklik göstermektedir. Yapılan dolgu işleminin ömrünün uzun olabilmesi için ağız ve diş hijyenine dikkat etmek gerekmektedir.

About Prof. Dr. Özgür SAYIN

Prof. Dr. Özgür SAYIN, 22.05.1973 tarihinde Eskişehir’de doğdu. İlköğrenimini Tokat Gazi Osman Paşa İlkokulu’nda, Orta ve Lise öğrenimini 1991 yılında Ankara Atatürk Anadolu Lisesi’nde tamamlayıp aynı yıl girdiği Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden 1996 yılında mezun oldu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir