Diş Tedavisi

Diş Dolgusu: Hangi Durumlarda Gerekli ve Uygulanabilir?

Diş Dolgusu

Diş dolgusu, dişlerde meydana gelen çürük oluşumları, kırık ya da aşınma gibi tahribatların tedavisi için kullanımına başvurulan bir yöntemdir. Diş dolgusu, diş doktorları tarafından uzun zamandan beridir kullanılmaktadır. Diş dolgusu günümüzde hala sıklıkla kullanılan bir tedavidir. Diş dolgusu uygulaması, ilk olarak dişin problemli bölgesinin temizlenmesi ile başlamaktadır. Diş doktoru, çürük ya da hasarlı dişi özel aletler kullanarak arındırır ve sonrasında özel bir dolgu ürünü ile doldurur. Daha sonrasında ise dolgu malzemesini diş şekline uyumlu olacak şekilde biçimlendirir. Diş dolgusu uygulaması, genellikle ağrısız bir şekilde gerçekleştirilen bir tedavidir. Diş dolgusu tedavisi çoğu zaman tek seansta tamamlanmaktadır. Uygulama esnasında kullanılan dolgu ürünü, dişe uyumlu olacak şekilde biçimlendirilir ve rengi, diş rengi ile uyumlu olacak şekilde ayarlanır. Diş dolgusu uygulaması, uzun zamandır kullanılan diş tedavisi olduğundan dolayı, bu uygulamayla alakalı pek çok farklı teknik ve ürün geliştirilmiştir. Gelişmiş olan teknolojinin imkanlarından dolayı, diş hekimleri, hastalarına en ideal diş dolgusu ürününü ve tekniklerini tercih ederek, en etkili tedaviyi sağlayabilirler.

Diş Dolgusu Nasıl Yapılır?

Diş dolguları son derece basit bir şekilde gerçekleştirilen işlemlerdir. İlk olarak diş hekiminiz dolgu uygulamasına başlamak için ihtiyaç duyulan muayeneyi gerçekleştirecektir. Dişin çürük durumunun hangi seviyede olduğunu belirlemek için ağız röntgeni çekimi yapılabilir. Uygulama başlamadan evvel ağız içerisine lokal anestezi uygulaması yapılacaktır. Bu, uygulama esnasında hastanın herhangi bir ağrı ya da acı yaşamamasını sağlamak içindir. Dolgu yalnızca diş yüzeyinde ise hekiminiz anestezi uygulama ihtiyacı duymayacaktır. Diş çürüğü oluşumunu ortadan kaldırmak için frezle ihtiyaç duyulan müdahaleler yapılır. Bazı zamanlarda lazer ya da havalı aşındırma aletinin kullanımına da başvurulabilir. Fakat bu tekniklerin kullanımına çok nadir ihtiyaç duyulmaktadır. Diş doktorunun bölgeye frezle uygulama yapmasının ardından bölge sterilize edilerek hazır duruma getirilir ve tahribat ortadan kaldırılır. Dolgu çeşitleri, mavi dalga boyunda bir ışın uygulaması kullanılarak sertleştirilir. Son olarak ise diş hekiminiz tedavi tamamlandıktan sonra ısırmanızın doğru olup olmadığını tespit edebilmek için kontrol edecektir.

About Prof. Dr. Özgür SAYIN

Prof. Dr. Özgür SAYIN, 22.05.1973 tarihinde Eskişehir’de doğdu. İlköğrenimini Tokat Gazi Osman Paşa İlkokulu’nda, Orta ve Lise öğrenimini 1991 yılında Ankara Atatürk Anadolu Lisesi’nde tamamlayıp aynı yıl girdiği Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden 1996 yılında mezun oldu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir