Şeffaf plaklar günümüzde teknolojinin gelişmesi ile birlikte daha fazla söz edilir olmuştur. Şeffaf plak tedavisi klasik tedavi yöntemlerine kıyasla pek çok avantaja sahip olan çok daha estetik bir duruşa sahip olan ortodontik tedavi tekniği olarak ön plana çıkmaktadır.
Şeffaf plak tedavisi tel tedavisini arzu etmeyen ancak dişlerinin sahip olduğu görüntüden hoşlanmayan bireyler için en uygun ve en estetik tedavi yollarındandır. Kişiden alınan ölçüler dijital olarak aktarılır. Ölçülerin dijital ortama aktarılması ile dişler kademe kademe uygun konumlarına taşınırlar.
Her adım için ağız içerisinde neredeyse hiç belli olmayan ve takıp çıkarılabilen plakların üretimi yapılır. Şeffaf plaklar ortodontist kontrolü altında 7 ya da 15 günlük süreler ile değiştirilerek tedavi başlangıcından sonuna kadar kullanılır. Bu uygulama sayesinde dişler olması gereken konumuna yerleşmiş olur.
Bu yöntem plakların şeffaf olması sebebi ile estetik açıdan herhangi bir problem teşkil etmediğinden dolayı günümüzde sıklıkla tercih edilen tedavilerden biri haline gelmiştir. Bu tedavi yöntemi klasik tedavi yöntemlerine kıyasla son derece farklıdır ve birçok olumlu yanı mevcuttur.
Şeffaf Plaklar Kimlere Uygulanır?
Şeffaf plak tedavi yöntemi genel olarak birçok kişiye uygulanabilmektedir. Bu tedavi yöntemi ile diş sorunlarının çözümü mümkündür ancak daha ağır iskeletsel sorunları bulunan kişilerde klasik tedavi yöntemleri tercih edilmelidir.
Hastaların bu tedavi için uygun olup olmadığı ortodontist tarafından gerçekleştirilen muayeneler ile belirlenebilir. Diğer tedavi yöntemlerinde olduğu gibi şeffaf plak yönteminde de herhangi bir yaş kısıtlaması mevcut değildir.
Şeffaf Plak Tedavisi Nasıl Uygulanır?
Öncelikle şeffaf plak tedavisi başlangıcında ölçü alınması gerekmektedir. Ölçü alım uygulaması alt ve üst çeneye uygulanmaktadır. Dişlerin fotoğraflarının ağız içi ve dışı olmak üzere çekilmesi gerekmektedir. Ayrıca hastanın ağız içi röntgeni de çekilmelidir. Bu uygulamalar ihtiyaç duyulduğunda plak takılmadan evvel ve takılmasının ardından kullanılmaktadır. Ölçü alım işleminin gerçekleştirilmesinin ardından plakların hazırlanması için ölçüler firmalara ulaştırılır. Bu plak mekanizması firma tarafından yaklaşık olarak 7 gün süre ile hazırlanmaktadır ve sonrasında uygulanması için ulaştırılmaktadır. Ardından plakların takılması için diş doktorunuzdan yardım alabilirsiniz. Plakların ilk takımını diş doktoru kendisi gerçekleştirmektedir. Daha sonraki plak takma ve çıkarma uygulamasını hasta kendisi gerçekleştirebilir.
Plakların kullanıldığı ilk an dişlerde bir sıkışma meydana gelebilir. Plakların kullanımı esansında ufak bir ağrı durumu ortaya çıkabilir ancak bu durum geçicidir.