Diş Tedavisi

Tek Diş Eksikliğinde Ne Yapılır?

Tek Diş Eksikliğinde Ne Yapılır

Tek diş kaybının implant tedavi tekniğiyle tedavi edilmesi diş doktorluğunda altın standart şeklinde bilinir ve en fazla başarı düzeyinde olan bir işlemdir. İmplant tedavi tekniğiyle yakın dişleri herhangi bir zarara uğratmadan, doğal dişleri andıran işlevin ve dış görünüşün temin edilmesi mümkün olacaktır.

Tek diş eksikliğinde uygulanacak olan tedavi yöntemleri farklılaşmakla birlikte, ağız yapısı ve ihtiyaçlar uygulanacak tedavi yönteminde etkili olmaktadır. Dental implant, köprü protezi ve hareketli protez tek diş eksikliğinde en fazla tercih edilen yöntemlerdendir.

Diş eksiklik sorunu ile hastalar, dişlerin temel sorumlulukları olan dış görünüşte, çiğnemede ve muhabbet etmede sorunlar yaşayabilirler. İmplant tedavi tekniğiyle bu sorunların rehabilitasyonlarının beraberinde var olan çene kemiklerinin ve yandaki dişlerin muhafaza edilmesi gibi avantajları bulunur.

Yitirilen dişlerin tedavi yöntemleri geleneksel diş doktorluğunda diş boşluklarının her 2 kısmındaki dayanıklı dişlerin kesilmeleri ve bu dişler üstüne köprü olarak tabir edilen protezlerin konumlandırılması şeklindedir. Fakat bu tedavi tekniğini dayanıklı dişlerin kesilerek ufak hale getirilmesi ve yardımcı dişlere kayıp dişlerin çiğneme sorumluluğunun da verilmesi gibi dezavantajlarını yanında getirir. Ufak duruma getirilen dişlerin kanal tedavi tekniği gerektirmiş olması ya da çürük sebebi ile yitirilmesi de bu gibi tedavi tekniklerinde en fazla denk gelinen komplikasyonlardan bazılarıdır.

Var olan boşluğun restore edilememesine de sık sık denk gelinir. Tek diş kaybı azı dişi kısmında olduğu vakit çoğu kişi tarafından ihmal edilse de bilhassa ön kısımda olduğu vakit gülüşü bozduğu gibi bireyin kedine olan güvenini de zedeleyebilir. Pek çok kişiyi rahatsız ettiği bu halin psikolojik tesirlerinin beraberinde insanların idrak edemedikleri fizyolojik tesirleri de bulunur. Boş olan kısımda yandaki dişlerin devrilebilmesi ve boşluklara zıt olan dişlerin uzamaya başlaması ile çiğneme düzlemlerinin bozulması en fazla görülen komplikasyondan olur. Bunun ile birlikte dişin olmadığı kısımdaki çene kemiği zaman geçtikçe eriyeceği için yandaki dişlerde de sorunlar karşılaşmaya başlanır.

Eksik Diş Tedavisi Ne Kadar Zaman Alır?

Diş kaybı tedavi tekniğinin ne kadar zaman alacağı yapılacak tekniğe göre farklılaşabilir.

Diş kaybı tedavi tekniği için diş implant yöntemi tercih edilecek ise tamamı ile iyileşme göstermesi dört- altı ay arasında farklılaşabilir. Bu bakımdan implant işlemi en fazla zaman alan alternatiflerden bir tanesi olur.

About Prof. Dr. Özgür SAYIN

Prof. Dr. Özgür SAYIN, 22.05.1973 tarihinde Eskişehir’de doğdu. İlköğrenimini Tokat Gazi Osman Paşa İlkokulu’nda, Orta ve Lise öğrenimini 1991 yılında Ankara Atatürk Anadolu Lisesi’nde tamamlayıp aynı yıl girdiği Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden 1996 yılında mezun oldu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir