Diş Tedavisi

Şeffaf Plak Sonrası Dişler Eski Haline Döner Mi?

Şeffaf Plak Sonrası Dişler Eski Haline Döner Mi

Çapraşık ve aralıklı dişlerin düzgün hale getirilmesi öncelik olmak üzere yanlış olan çene kapanışı tedavi yöntemlerinde uygulanan ortodontik tedaviler yeni teknolojik gelişmeler ile beraber çeşitli hale gelmektedir. Uzun zaman boyunca kullanılmakta olan diş tellerine yeni bir seçenek olarak yapılmaya başlanan şeffaf plak tedavi yöntemi seçilen teknikler içerisinde olmaktadır. Bu tedavi tekniği ile rahatsız eden diş teli kullanmaya ihtiyaç duyulmayan kişiye özgü şeffaf plak ile dişler düzgün hale getirilmektedir. Hasta olan bireylere birçok yarar temin etmektedir. Bu tedavi yönteminden sonra tekrardan bozulmaların en az seviyeye düşürülmesi için hastaların uzmanların önermiş oldukları zaman süresince muhafaza eden plakları kullanmaları gerekli olmaktadır.

Şeffaf plak tedavi yöntemi, klasik metal veya porselen tel seçmeden, üç boyutlu yazıcılarla hastaya özgü olarak elde edilen şeffaf plaklar yapılarak uygulanan ortodontik tedavi tekniği olarak belirtilmektedir. Şeffaf plaklar tel kullanmayı arzu etmeyen fakat diş görünümünden rahatsızlık duyan kişiler için en uygun ve en estetik tedavi seçeneklerinden bir tanesi olmaktadır. Hastadan ölçü alınarak dijital yere taşınır ve dişler aşama aşama uygun alanlarına dijital mekanda taşımaktadırlar.

Şeffaf Plak Tedavi Yöntemi Hangi Hallerde Uygulanmaktadır?

  • Orta veya hafif seviyede diş bozukluğu: Orta ya da hafif seviyede çapraşıklıklar ya da aralıklar gibi diş bozukluklarının düzgün hale getirilmesinde tesirli olmaktadır.
  • Estetik düzeltmeler: Şeffaf plak tedavi yöntemi, geleneksel metal tellere kıyas ile daha estetik olmaktadır ve bu sebep ile dişlerin daha estetik bir görüntüye erişmesini temin edebilmek için seçilmektedir.
  • Ufak çeneler arası ilişki sorunları: Alt ve üst çene arasındaki uyuşmazlıklar gibi ufak çeneler arası ilişki sorunlarının düzgün hale getirilmesine destek olmaktadır.
  • Gece plağı: Gece plakları olarak da takılabilir ve diş gıcırdatma ya da sıkma gibi sorunları tedavi etmeye destek olmaktadır.
  • Düzgün bir ısırık temin etme: Dişlerin arasındaki uyuşmazlıkları düzgün hale getirerek daha düzgün bir ısırık elde etmeye destek olmaktadır.
  • Kalıcı olmaya diş hareketleri: Önceki ortodontik tedavi yönteminden sonra meydana gelebilecek kalıcı olmayan diş hareketlerini düzgün hale getirmek için tercih edilmektedir.

Şeffaf Plak Tedavi Yöntemi Süresi Ne Kadardır?

Şeffaf plakların süreleri, her kişinin hali ile ilişkili olarak farklılık göstermektedir. Genel olarak orta ya da hafif seviyede diş bozuklukları olan kişilerde tedavi süresi altı ile on sekiz ay aralığında farklılık göstermektedir. Fakat, daha karmaşık olaylarda ya da tedavi yöntemine cevap verme çabukluğu kişiden kişiye farklılık gösterebileceğinden, tedavi süresi daha uzun olabilmektedir. Diş doktorunuz, tedavi süresini belirleyebilmek için sizlerin özel halinizi değerlendirecek ve sizlere uygun olan süreyi tavsiye edecektir.

About Prof. Dr. Özgür SAYIN

Prof. Dr. Özgür SAYIN, 22.05.1973 tarihinde Eskişehir’de doğdu. İlköğrenimini Tokat Gazi Osman Paşa İlkokulu’nda, Orta ve Lise öğrenimini 1991 yılında Ankara Atatürk Anadolu Lisesi’nde tamamlayıp aynı yıl girdiği Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden 1996 yılında mezun oldu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir