Diş Tedavisi

Şeffaf Plak Kaç Ayda Etki Eder?

Şeffaf Plak Kaç Ayda Etki Eder

Halk içerisinde şeffaf plak tedavi yöntemi olarak tanınan invisalign tedavi yöntemi, dişlerin düzenlerini temin etmek için tercih edilen ortodontik bir tedavi uygulaması olmaktadır. Bu işlem son dönemlerde gerçekleşmiş olan teknolojik ilerlemelerin sayesinde mümkün hale gelmiştir.

Gelişme çağında olan dişler kalıtımsal ve gelişimsel birtakım sorunlara sahip olmaktadır. Bu gibi sorunlar diş düzeninden ve çene yapısından dolayı kaynaklanabilmektedir. Dişlerin düzenlerinde ortaya çıkan çapraşıklıkların yanı sıra bozuklukları giderebilmek amacı ile kullanılan şeffaf plaklar, plastik bazlı diş düzeltici apareylerdir. Daha evvel diş teli gibi işlemler ile düzgün hale getirilen bu bozukluklar, yaşadığımız dönemde invisalign olarak tanınan şeffaf plaklar ile uygulanabilmektedir. Şeffaf plaklar hem estetik olarak daha hoş bir görünüm temin etmesinden hem de diş tellerine kıyas ile daha rahat olmalarından daha fazla seçilmektedirler.

Şeffaf plak tedavi yönteminin süresi, hastanın çene ve diş yapısına, tedavi yöntemine ne kadar uyum temin ettiğine veya tedavi yönteminden beklenen neticeye göre değişkenlik göstermektedir. Şeffaf plak tedavi yönteminin etki etme süresi yaklaşık olarak 6 ay ile 18 ay aralığında sürebilmektedir. Fakat bu zaman tedavi planını ne kadar iyi izlendiğine göre de farklılık gösterebilmektedir.

Şeffaf Plaklar Gün İçerisinde Kaç Saat Kullanılmalı?

6-18 ay sonucunda başarılı sonuçların alınmasını sağlayan şeffaf plaklar, günde minimum 20 ile 22 saat süresince kullanılmalıdır. Şeffaf plaklar, ağız içerisinde ne kadar kalır ise dişler ve dişlerin düzeni üstündeki tesirleri o kadar çabuk bir biçimde görülmeye başlanmaktadır. Yemek tüketmeden evvel şeffaf plaklar çıkarılmaktadır. Yine diş ve ağız temizliği esnasında da gönül ferahlığı ile çıkartılabilmektedir. Fakat şeffaf plak tedavi yönteminde, şeffaf plağı hekimin tavsiye ettiği süre boyunca takmak oldukça mühimdir. Bu nedenden dolayı yemek tükettikten ve ağız temizliği temin edildikten hemen sonra tekrardan takılması gerekli olmaktadır.

Şeffaf plak, diş telinin tersine çıkartılabilir ve tekrardan takılabilir yapıda olmaktadır. Görüntüleri diş teline kıyas ile daha fazla estetik olmaktadır. Dikkatli bir şekilde bakılmadığında dış taraftan ayırt edilmesi oldukça zor olan şeffaf plakların kullanım süresi uzadıkça, tedavi yöntemi daha başarılı olmaktadır. Görünmez özelliği ile kullanıldığı her an kolaylık sunan şeffaf plakları, sosyal faaliyetler esnasında da çıkartılmasına gerek yoktur.

About Prof. Dr. Özgür SAYIN

Prof. Dr. Özgür SAYIN, 22.05.1973 tarihinde Eskişehir’de doğdu. İlköğrenimini Tokat Gazi Osman Paşa İlkokulu’nda, Orta ve Lise öğrenimini 1991 yılında Ankara Atatürk Anadolu Lisesi’nde tamamlayıp aynı yıl girdiği Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden 1996 yılında mezun oldu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir