Diş Tedavisi

Şeffaf Plak Kullanırken Nelere Dikkat Etmeli?

Şeffaf Plak Kullanırken Nelere Dikkat Etmeli?

Şeffaf plak tedavi yöntemi yüksek teknolojide elde edilen ve hastaya özel bir şekilde hazır edilen bir dizi şeffaf plaktan ortaya çıkartılmış bir ortodontik tedavidir.

Bu tedavi yönteminin sayesinde ortodontik tedavi gördüğünüz idrak edilmez ve sosyal yaşantınıza bir kısıtlama yapılmadan, özgür bir şekilde gülümseyerek çarpık olan dişler düzgün hale getirilmiş olmaktadır.

İlerleyen teknolojilerin sayesinde şeffaf plak tedavi yöntemiyle artık daha karmaşıklaşan olaylarda yeterli neticeler elde edilmektedir. Bunun yanı sıra bazı güç diş hareketini elde etmek gayesiyle şeffaf plakların türlü makineler ile uyumlu hale getirilip başarılı estetik neticeler meydana getirmek mümkündür.

Şeffaf plak kullanır iken dikkat edilmesi gerekli olanlar aşağıdaki gibidir:

  • Plaklarınızı doktorunuzun sizlere göstermiş olduğu gibi dikkatli bir şekilde takıp, çıkartmanız gerekir. Üst plakların üstünde “U”, alt plaklarınızın üstünde “L” harfi yer almaktadır. Doğru plakları doğru çeneye konumlandırmanız gerekir.
  • Plakların tam anlamı ile oturmuş olduğuna emin olmadan dişleriniz ile temas ettirmemeniz gerekir. Aksi halde şeffaf plaklarda çatlak ve kırıklar meydana gelebilmektedir.
  • Plaklarınızı çıkartır iken plakların iç tarafından, diş eti ve plak sınırının arasına tırnaklarınızı geçirerek nazik bir şekilde baskı uygulamanız gerekir.
  • Şeffaf diş plağınızı yemek yeme ve diş fırçalama zamanları dışında günde minimum 20-22 saat takmanız gerekli olmaktadır.
  • Plaklarınızı kutusuna konumlandırır iken üst üste bir şekilde konumlandırmamanız gerekir.
  • Plaklarınız ağzınızda iken ısısı yüksek olmayan içecekler içilebilmektedir. Isısı yüksek içecekler takılan plakların formunu bozacağından dolayı önerilmemektedir.
  • Plaklar takılı iken atıştırmalık da olsa asla bir şey yememeniz plakların zarara uğramaması yönünden son derece mühimdir.
  • Plaklar ağzınızda iken sigara kullanımı ile ilişkili olarak sararmalar görülebilmektedir. Ancak bu hal plaklar on- on dört günde bir yenisi ile değiştirileceğinden dolayı ciddi bir problem ortaya çıkartmayacaktır.
  • Plaklarınızın değişmesinin ardından ilk iki gün, gün içerisinde iki- üç kez olacak biçimde sizlere verilmiş olan çiğneme apareyleriyle doktorunuzun göstermiş olduğu biçimde çiğneme egzersizlerini uygulamayı ihmal etmemeniz gerekir.
  • Yemeklerin ardından dişlerinize fırçalama işlemi yapmanız ve ardından plaklarınızı takmanız, şeffaf diş plaklarınızın renkli hale gelmesini ve kokmasını engellemektedir.

About Prof. Dr. Özgür SAYIN

Prof. Dr. Özgür SAYIN, 22.05.1973 tarihinde Eskişehir’de doğdu. İlköğrenimini Tokat Gazi Osman Paşa İlkokulu’nda, Orta ve Lise öğrenimini 1991 yılında Ankara Atatürk Anadolu Lisesi’nde tamamlayıp aynı yıl girdiği Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden 1996 yılında mezun oldu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir