Diş Tedavisi

Şeffaf Diş Plağı Kullanımında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Şeffaf Diş Plağı Kullanımında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kişiler tarafından, şeffaf diş plağı kullanır iken nelere dikkat etmek gerekir? sorgulanmaktadır. Tedavi yönteminden iyi bakımdan cevap alabilmek için bu gibi sorgulamaların yapılması oldukça olağan olmaktadır. Bilhassa ortodonti tedavi yöntemi gibi uzun zaman alan tedaviyle karşılaşıldığı için endişelerin daha çok arttığı gözlemlenmektedir.

Bütün tedavi yöntemlerinde olduğu gibi tabii ki şeffaf diş plak tedavi yönteminde de dikkat edilmesi gerekenler var olmaktadır. Tedavi yönteminden evvel veya tedavi yöntemi esnasında diş doktorunuza, şeffaf diş plağını kullanır iken nelere dikkat etmek gerekir? diye iletir iseniz kesin bilgiler bulmanız mümkün olacaktır. Alacağınız bu bilgiler karşısında da tedavi yönteminin ardından amaçladığınız görüntüye daha az bir zamanda erişmiş olacaksınız.

Şayet şeffaf diş plağı kullanır iken dikkat edilmesi gerekenler hususunda merak sahibi iseniz bu dönemin birkaç maddeyle sınırlı olmayacağını bilmeniz gerekir. Bunun nedeni ortodontik tedavi yönteminin sonunda arzu edilen seviyede netice almak için faktörler çok fazla olmaktadır. Şeffaf diş plağı kullanımında dikkat edilmesi gerekenler ise;

Uzun Süre Boyunca Takmaya Dikkat Etmeniz Gerekir

Normal koşullarda diş teli uygulandığında dişten çıkartılma hali olmadığı için bütün vakitlerde dişlerinizde bir çalışma mevzubahis olmaktadır. Bu adıma özen gösterildiğinde plakların uzun müddet dişlerden çıkartılmaması gerekli olmaktadır. Aksi halde tedavi yöntemi netice vermiş olsa da çok uzun zamanda bu cevabı vermiş olacaktır.

Şeffaf diş plağı kullanır iken dikkat edilmesi gerekenler adımında temel konu, kullanım süresi olmaktadır. Şayet dişlerinizdeki var olan çarpıklığı ve yamukluğu yok etme derdinde iseniz minimum yirmi saat süresince plakları takmanız gerekli olmaktadır.

  • Gece Uyur iken Şeffaf Diş Plaklarınızı Kullanmanız Gerekir

Gün içinde belki de en uzun zaman kullanılabilecek hallerden bir tanesi de uyku süresidir. Gece vakti kullanmak bu adımda ön plana çıkmış olacaktır. Şayet kullanma süresini giderek uzatma derdinde iseniz veya kısa zamanda netice almayı arzu ediyor iseniz gece plaklarınızı kullanmanız gerekmektedir.

Uyumadan evvel dişlerinize fırçalama yapmanız gerekmektedir. Diğer bir taraftan dişlerinizi fırçalamanızın ardından plaklarınızın temizliğini de yapmanız gerekmektedir.

  • Şeffaf Diş Plaklar Ağızdayken Yemek Yenmemesi Gerekir

Diş hekimleri tarafından şeffaf diş plak tedavi yöntemi esnasında başlıca söylenmiş olan kurallardan bir tanesi de yemek esnasında kullanmamak olmaktadır. Şeffaf diş plağı kullanır iken dikkat edilmesi gerekenler biçiminde şayet hekimlerinize sual eder iseniz ilk yanıtlar içerisinde bu uyarıya denk gelebilirsiniz. Eğer şeffaf diş plaklarını yemek tüketir iken kullanmaya devam eder iseniz kötü yanıtlar ile karşılaşabilirsiniz.

Yemek tüketir iken plak takmanın birden çok tesiri yer almaktadır. Bunlardan ilki; dişte yemek, besin birikmelerinin ortaya çıkmasıdır. Birikmeler uzun zamanda çürümeye ve lekelenmeye sebebiyet olmaya başlayacaktır. 2. ise şeffaf diş plaklarının lekelenmeye başlaması ve plaklarda erimenin ortaya çıkmasıdır. Şeffaf diş plakları her ne kadar sert yapıda olsalar da uzun zamanda kötü yönde etkilenecektir.

  • İçeceğiniz İçeceklere Dikkat Etmeniz Gerekir

Tükettikleriniz kadar bu dönemde içtikleriniz de çok mühim olmaktadır. Şeffaf diş plakları var iken yalnızca su tüketebileceğinizi bilmeniz gerekir. Bilhassa sık içilen kahve ve çayları tüketir iken de şeffaf diş plaklarınızı çıkarmayı unutmamanız gerekir. Sıcak bir şekilde tüketimi şeffaf diş plaklarını zaman geçtikçe zarara uğratacaktır.

  • Asit İçeren Besinlerden Uzak Durmanız Gerekir

Şeffaf diş plağı kullanır iken dikkat edilmesi gerekenler ile diş teli kullanır iken nelere dikkat edilmeli hususunun bir araya geldiği nokta; asit içeren besinler olmaktadır. Asitli olan içecekler başlı başına dişleri zarara uğratabilecek bir ürün olmaktadır. Zaman içinde dişlerde çürümeler ve aşınmalar görülebilmektedir. Bu kadar yararlı olmayan bir ürünü şeffaf diş plakları var iken tüketir iseniz plakları zaman ile eritebilirsiniz. Aşınmış olan plakların yapacağı kuvveti de azaltacağından arzu edilen yönde neticeler elde edemezsiniz.

  • Düzenli Hekim Kontrollerine Gidilmeli

İlk adımda plakların alınmasının ardından yeniden hekim kontrolüne ihtiyaç yok diye düşünüyor iseniz, yanılabilirsiniz. Şeffaf diş plağı kullanır iken dikkat edilmesi gerekenler hususunda kesin bir şekilde göz önüne almanız gereken randevular olmaktadır. Randevularınızı sizlere belirtilmiş olan tarihler içerisinde ihmal etmeden tamamlamanız gerekir. Aksi halde neticeler kontrol altına alınamaz ve bir sonraki şeffaf diş plağına geçme hususunda güçlük geçirebilirsiniz.

Diş hekimleri tarafından size her görüşmenin ardından belli bir randevu zamanı verilir veya bir ay belirtilmektedir. Belirtilmiş olan ay içinde müsait olduğunuz zamanlarda randevu alarak süreci ilerletmeniz gerekmektedir. Bütün randevularınıza kesinlikle katılarak dişlerinizi kontrol ettirmenizde yarar olacaktır.

  • İlk Zamanlar Şeffaf Diş Plakları Sızı Yapıyor Diye Kullanmayı Bırakmamanız Gerekir

Şeffaf diş plakları dişlerinizde sancıya neden olmamaktadır. Ciddi bir biçimde rahatsızlık da meydana getirmeyecektir. Fakat ilk adımda dişiniz alışkın olmadığı için ufak bir sızı ile karşılaşabilirsiniz. Sızıların belli bir düzeyi mevcuttur. Acı seviyeniz fazla düşük değil ise hiçbir biçimde rahatsızlıkla karşılaşmazsınız.

Ancak oldu da ilk zamanlarda bu gibi bir sızıyla karşı karşıya kalır iseniz plakları dişlerinizden çıkartmamanız gerekmektedir. Tersine şeffaf diş plaklarını kullanır iken nelere dikkat etmek gerekir adımında buraya da değinilir. Dişleriniz uyum sağlayarak ağızda yokmuş gibi bir hissiyat ortaya çıkması için kullanımını sürdürmeniz gerekir. Birkaç gün içinde şeffaf diş plaklarınız hiç yokmuş gibi hissetmeye başlayacaksınız.

About Prof. Dr. Özgür SAYIN

Prof. Dr. Özgür SAYIN, 22.05.1973 tarihinde Eskişehir’de doğdu. İlköğrenimini Tokat Gazi Osman Paşa İlkokulu’nda, Orta ve Lise öğrenimini 1991 yılında Ankara Atatürk Anadolu Lisesi’nde tamamlayıp aynı yıl girdiği Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden 1996 yılında mezun oldu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir