Diş Tedavisi

Her Gün Fırçalanan Diş Neden Çürür?

Her Gün Fırçalanan Diş Neden Çürür

Her gün diş fırçalanmasına rağmen çürük meydana geliyorsa, buna hangi durumun sebep olduğu araştırılmalıdır. Yalnızca dişleri fırçalamak diş eti ve diş hastalıklarına engel olamamaktadır. Dişler fırçalansa bile kötü bir halde olmasına sebep olan bazı nedenler bulunmaktadır. Yaygın olarak karşılaşılan nedenlerden bazıları şu şekildedir:

  • Diş macunu seçiminin yanlış yapılması
  • Diş ipinin kullanılmaması
  • Dişleri çok sert bir şekilde fırçalamak
  • Dişleri yeterli süre boyunca fırçalamamak.

Ağız sağlığı vücudun diğer fonksiyonları üzerinde denge sağlanmasında etkili bir faktördür. Dişlerin düzenli ve gerektiği şekilde fırçalanmaması çürükler, diş eti hastalıkları ve birçok duruma yol açabilmektedir. Birçok kişi diş bakımını doğru şekilde yaptığını düşünmektedir. Fakat çok az insan bu uygulamaları doğru bir şekilde gerçekleştirmektedir.

Düzenli Fırçalama Sonrasında Çürük Oluşmasının Sebepleri Nelerdir?

Diş yüzeylerinde ufak açıklıklara ve deliklere dönüşmüş ve kalıcı olarak hasar görmüş bölgeler çürük olarak adlandırılmaktadır. Diş yüzeyindeki bu oluşumlar fazla bakteri, sık atıştırma, şekerli yiyecek ve içeceklerin sık tüketilmesi, diş bakımının özenli bir şekilde yapılamaması sonucunda ortaya çıkmaktadır. Her gün sabah ve akşam düzenli olarak fırçalama yapılsa bile aşağıda yer alan durumlara bağlı olarak çürük meydana gelebilir.

Ağız Kuruluğu

Ağzın nemlenmesi ve temizlenmesi için tükürük üretimi gerekmektedir. Aynı zamanda üretilen tükürük yemeğin sindirilmesine de yardımcı olan bir faktördür. Ağzı koruyarak diş minesini zayıflatacak bakteri ve mantar oluşumlarını kontrol altına almaktadır. Bazı kişiler ağız kuruluğu oluşmaya daha yatkın bir haldedir. Bu durumlar:

  • Yiyecek alerjisi bulunanlar
  • Büyük bademciğe sahip olanlar
  • Burun tıkanıklığına yol açan mevsimsel alerjiler ve ağızdan nefes almak.

Fırçalamak İçin Yeterli Zamanın Ayrılmaması

Dişleri fırçalamak için yeterli sürenin ayrılmaması da çürük oluşumu ve ilerlemesine sebep olabilmektedir. Fırçalamak için ayrılması gereken süre 2 dakika olarak tavsiye edilmektedir. Uygun sürelerde fırçalanan dişlerde çürük oluşumu engellenmiş olur.

Beslenme Eksikliği

Bakterilerin sevdiği yiyeceklerin tüketimi, bakteri oluşumlarında artış meydana getirmektedir. Bakterilerin çoğalmasına sebep olan yiyecekler ise diş yüzeyine yapışan ve asit üreten yapışkan yiyeceklerdir. Diş minesinin bozulmasına asidik pH yol açabilir. Aynı zamanda aşırı şeker ve karbonhidrat içerikli besinler de bakteri üretimini artırmaktadır. Ekmek, patates, cips, pirinç ve makarna gibi besinlerin sık tüketilmesi bakterilerde artışa yol açmaktadır.

Diş İpi Yerine Gargara Kullanmak

Ağız gargaraları bakteri öldürme ve koku önlemede etkili olsa da diş ipinin yerini doldurmamaktadır. Kullanılan diş ipleri diş arasındaki birikmeleri önlemektedir. Ancak gargara bu durumu sağlamamaktadır.

Dişleri Çok Sert Bir Şekilde Fırçalamak

Dişlerin sert bir şekilde fırçalanması mine erozyonuna ve diş eti çekilmelerine sebep olmaktadır. Dişler aşırı sert fırçalanmaktan kaçınılmalıdır. Ancak fırçalarken yeteri kadar basınç uygulanmasına dikkat edilmelidir.

Yeteri Kadar Uyumamak

Uyku, beyni ve vücut işlevlerini kontrol altına almada oldukça önemli bir yere sahiptir. Uykunun eksikliği ise uyku yoksunluğuna yol açabilmektedir. Kişin yeteri kadar dinlenmemesi bağışıklığında azalma meydana gelmesine, iltihaplanmaya ve hormon dengesizliğine sebep olabilmektedir. Eğer bu durumlar ortaya çıkıyorsa bakteri oluşumuna engel olunamaz ve sonucunda çürükler oluşmaya başlar.

About Prof. Dr. Özgür SAYIN

Prof. Dr. Özgür SAYIN, 22.05.1973 tarihinde Eskişehir’de doğdu. İlköğrenimini Tokat Gazi Osman Paşa İlkokulu’nda, Orta ve Lise öğrenimini 1991 yılında Ankara Atatürk Anadolu Lisesi’nde tamamlayıp aynı yıl girdiği Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden 1996 yılında mezun oldu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir