Diş Tedavisi

Hareketli Protez ve Sabit Protez Arasındaki Farklar

Hareketli Protez ve Sabit Protez Arasındaki Farklar

Diş kayıpları, bireysel sağlık üzerinde kötü bir etki oluşturabilir ve gündelik hayatın güçleşmesine neden olabilir. Diş noksanlığını ortadan kaldırmak için kullanılan farklı protez alternatifleri yer almaktadır. Hareketli ve sabit protezler, diş noksanlığını ortadan kaldırmak için kullanılan en yaygın yöntemler içerisinde bulunur. Her iki çeşit protezin kendine ait olumlu yönleri ve olumsuz yönleri mevcuttur. Bu yazımızda, hareketli ve sabit protezler arasındaki farklılıklardan ayrıntılı bir biçimde söz edeceğiz.

  1. Hareketli Protezler

Hareketli protezler, genel olarak kısmi ya da tam diş yitirmelerine tercih edilen bir yöntemdir. Hareketli protezler, ağız içerisinde sabit bir biçimde konumlandırılmaz, kişinin kendi gayretiyle çıkarılan yapıdadırlar. Genel olarak akrilik malzemeden ya da metal alt yapıya sahip protezlerden meydana gelir.

Olumlu Yanları:

  • Kullanımı rahattır ve ağızda takılıp çıkarılabilen bir yöntemdir.
  • Fiyat bakımından genel olarak sabit protezlere kıyasla daha uygundur.
  • Temizliği daha rahattır ve kişi kendisi çıkarıp temizliğini gerçekleştirebilir.

Olumsuz Yanları:

  • Rahatlık bakımından sabit protezlere kıyasla daha az bir rahatlık sunar.
  • Takma uygulaması esnasında alışma evresi uzun sürebilir.
  • Beslenme ve konuşma esnasında bazı güçlükler ile karşı karşıya kalınabilir.
  • Ağızda hareket etme tehlikesi yer alır.
  1. Sabit Protezler

Sabit protezler, doğal dişlerin yerine geçen, ağız içerisinde sabit halde kalacak olan protezlerdir. Bu protezler, genel olarak diş doktorları tarafından yerinde sabitlenerek ve doktorun müdahalesi olmadan çıkarılması mümkün değildir.

Olumlu Yanları:

  • Daha iyi bir rahatlık sunar ve ağız içerisinde kolaylıkla kullanılabilir.
  • Beslenme ve konuşma esnasında herhangi bir hareket problemi meydana gelmez.
  • Daha estetik bir görüntü sağlar zira doğal dişler ile uyumlu görünür.
  • Daha uzun bir ömre sahiptir ve genel olarak daha düşük bakıma neden olur.

Olumsuz Yanları:

  • Fiyat bakımından hareketli protezlere kıyasla daha maliyetlidir.
  • Uygulama aşaması daha meşakkatli olabilir. Diş doktoru tarafından hazır hale getirilen protezlerin daimi olarak konumlandırılması için birden çok randevu gerekli olabilir.
  • Temizliği konusunda daha dikkatli olunmalıdır ve profesyonel bakım mecburiyeti olabilir.

Hangisi Tercih Edilmeli?

Hareketli ve sabit protez seçimleri, hastanın ağız sağlığı, ekonomik durumu ve hayatı ile bağlantılı olarak farklılık gösterir. Tam diş kaybı halinde, genel olarak sabit protezler daha uygun bir alternatif sağlar zira rahatlık ve estetik bakımdan daha tatmin edici neticelere ulaşılır. Fakat, kısmi diş noksanlıklarında ya da maliyet etkeninde hareketli protezler daha sık uygulanan bir yöntemdir. Netice olarak, her iki protez çeşidi de dış noksanlıklarının ortadan kaldırılmasında etkili alternatiflerdir. Hastanın gereksinimleri ve isteklerine en uygun protez alternatifi, diş doktoru ile beraber belirlenmelidir.

About Prof. Dr. Özgür SAYIN

Prof. Dr. Özgür SAYIN, 22.05.1973 tarihinde Eskişehir’de doğdu. İlköğrenimini Tokat Gazi Osman Paşa İlkokulu’nda, Orta ve Lise öğrenimini 1991 yılında Ankara Atatürk Anadolu Lisesi’nde tamamlayıp aynı yıl girdiği Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden 1996 yılında mezun oldu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir