Diş Tedavisi

Geçici Kron Kaplama Nedir?

Geçici Kron Kaplama Nedir

Diş kronu, dişi tam anlamıyla saran ve kuşatan bir yenileme işlemidir. Diş kronları farklı malzemeler ile yapılabilmektedir. Diş kronları, dişinize hem güzellik açısından hem de fonksiyonunu geri alma açısından fayda sağlamaktadır.

Hazır hale getirilen dişin üzerinde kısa bir süre kalması için üretilen kron geçici kron olarak adlandırılmaktadır. Geçici bir yapıştırıcı sayesinde dişin üzerine yerleştirme işlemi yapılır. Bu sebeple kalıcı kron gibi güçlü değildir ve sert ya da yapışkanlı gıdalar ile kolaylıkla yerleştirilen yerden çıkabilir. Kalıcı olmayan kronun sabit kalması için şekerleme, kuruyemiş, ekmek gibi sert ve yapışkanlı gıdalardan uzak durmanız gerekmektedir. Kalıcı olmayan kron düşer ise, kronu yapıştırmak veya tekrardan yaptırmak için diş doktorunuzu ziyaret edebilirsiniz.

Diş Kronu Nedir?

Bir diş kronu genel olarak diş yapısında birçok kayıp yaşadığında, ısırma veya çiğneme basıncına destek olmak için çok güçsüz bir hale geldiğinde yapılmaktadır. Dişte kırılma ya da büyük ölçüde yayılmış olan tedavi görmemiş diş çürüğü sebebiyle diş yapısında kayıplar yaşanabilmektedir. Bir dişi kron ile yenilemenin farklı bir endikasyonu, kanal tedavisi görmüş bir diş olmasıdır. Kanal tedavisi uygulanmış dişler zaman geçtikçe daha hassas bir hal alırlar, bu sebeple dişin kırılıp çekilme olasılığı oldukça yüksektir. Kanal tedavisi görmüş bir dişi kronla yenilemek o dişi gün geçtikçe kırılmasına karşı muhafaza edecektir. Acısı çok olan diş aşınımından yakınan bireyler, dişlerini önceki haline getirmek ve dişlerini gelecek olan hasarlardan muhafaza etmek için bu kronlardan faydalanabilirler. Üstelik, diş implantlarını yenilemek için de diş kronları kullanılmaktadır. Yitirilen bir diş yerine diş implantı uygulandığında, dişin görüntüsünü alması için implantın üstüne porselen bir kron yerleştirilmektedir.

Diş Kronu Hangi Malzemeler ile Yapılır?

Kronlar zirkonya, porselen, kompozit, metal ya da metal altyapı porselen gibi başka malzemeler ile yapılabilmektedir. Bir dişi kaplamak için materyal tercih edilirken diş doktorunuz aşağıda belirtilen unsurlara dikkat etmektedir:

  • Dişin durumu,
  • Dişin kapanma ilişkisi,
  • Gülümserken dişlerin hangi oranda görüneceği,
  • Kalmış olan diş yapısı oranı,
  • İşlem görmeyecek olan dişlerin rengi,
  • Diş eti dokusunun özellikleri.

About Prof. Dr. Özgür SAYIN

Prof. Dr. Özgür SAYIN, 22.05.1973 tarihinde Eskişehir’de doğdu. İlköğrenimini Tokat Gazi Osman Paşa İlkokulu’nda, Orta ve Lise öğrenimini 1991 yılında Ankara Atatürk Anadolu Lisesi’nde tamamlayıp aynı yıl girdiği Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden 1996 yılında mezun oldu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir