Diş Tedavisi

Gece Plağı Çene Kaymasını Düzeltir Mi?

Gece Plağı Çene Kaymasını Düzeltir Mi

Çene eklemleri tarafından istemsiz bir şekilde yapılan bazı davranışların önüne geçmek amacı ile elde edilmiş destek araçlara gece plağı ismi verilmektedir. Bruksizm rahatsızlığı, dişleri birbirlerine sürtme buna örnek olarak verilebilmektedir. Gece plağı, diş etinin ve dişin bu çeşit hareketlerden ötürü zarara uğramasını engelleyen aparey türü olmaktadır.

Gerek gündüz gerek de gece takılmaya uygun olarak tasarlanmış olan bu plaklar, kişilerin rahatlık seviyesini yükselterek hayat kalitelerini artırmaktadır.

Gece plağı, uyku uyur iken bruksizm gibi problem yaşayan bireyler için geliştirilmiş olan bir ağız plak desteğidir. Bu nitelikleri ile gece plağı, çenede kayma, dişte aşınma ve benzeri problemlerin önüne geçmektedir. Her kişiye özgü olarak başka biçimlerde tasarlanması yapılabilen bu ağız koruyucusu, çene ve diş yapısının bozulmasının önüne geçerek estetik görüntüyü korumaktadır.

Gece Plağının Faydaları

Hasta olan bireylerin dişlerini istemeden birbirlerine sürtmemesi için gece plağı tercih edilmektedir. Buna göre, gece plağı avantajları aşağıdaki gibi sıralanmaktadır:

  • Diş sıkma problemini çözüme kavuşturmaktadır. Böylelikle diş minesinde aşınma görülmemektedir.
  • Çok fazla soğuk ya da sıcak hassasiyeti olan hastalarda bu sorunun üstesinden gelmeye destek olmaktadır.
  • Çene kaslarını güçlü hale getirmektedir.
  • Daha konforlu ve kesintisiz uyku uyumaya destek olmaktadır. Bunun sayesinde hasta, uykudan uyandığında kendisini dinlenmiş ve enerjik hissetmektedir.
  • Çenede yamukluk mevcut ise bunu düzgün hale getirmektedir. Böyle bir hal yok ise, diş gıcırdatma nedeninden dolayı çene kısmında yamukluk ortaya çıkmasının önüne geçmektedir.
  • Stresten ötürü diş sıkma problemi yaşayan hastaları bu halden kurtarmaktadır.
  • Uyur iken çene gıcırdatma hastalığı sebebi ile her sabah çene ve baş ağrısı olan kişiler buna gece plağı desteği ile çare bulabilmektedir.
  • Uyku sırasında çene kasılmasının önüne geçmektedir. Çene kemiklerini ve eklemleri yıpranmaktan muhafaza etmektedir. Çene bozukluklarından muhafaza etmektedir.

Gece Plağı Nasıl Yapılmaktadır?

Bunun için ilk olarak kişinin detaylı bir biçimde muayene edilmesi gerekmektedir. Doktor, kişinin çene yapısını incelemektedir. Ağız ve diş ölçüleri alınarak laboratuvara göndermektedir. Bu ölçüler doğrultusunda hastanın ağız ve çene kalıbı çıkartılarak gece plağı elde edimi yapılmaktadır. Kişiden kişiye değişkenlik göstermekte olan gece plaklarının renk tonu ve büyüklüğü de farklı olmaktadır. Bu sebep ile gece plak imalatı yapılır iken tamamı ile kişi gereksinimleri ve arzuları göz önüne alınmaktadır.

About Prof. Dr. Özgür SAYIN

Prof. Dr. Özgür SAYIN, 22.05.1973 tarihinde Eskişehir’de doğdu. İlköğrenimini Tokat Gazi Osman Paşa İlkokulu’nda, Orta ve Lise öğrenimini 1991 yılında Ankara Atatürk Anadolu Lisesi’nde tamamlayıp aynı yıl girdiği Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden 1996 yılında mezun oldu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir