Diş Tedavisi

Diş Teli Takma Yaşı ve Süreci

Diş Teli Takma Yaşı ve Süreci

Bütün insanlar çekici ve sağlıklı bir gülümsemeye sahip olmak istemektedir. Fakat bazen dişlerin düzenli olmaması, aralarında boşlukların var olması ya da çene yapısındaki uyumsuzluklar kişiyi rahatsız edebilmektedir. Neyse ki, günümüzde uygulanan diş tedavi teknikleri sayesinde, diş teli takma ve benzeri problemlerin üstesinden gelinmektedir. Diş teli taktırma süreci ve aşamaları hakkında detaylı bilgi sahibi olmak için bu yazımızı okuyabilirsiniz.

Muayene ve Değerlendirme

Uzman bir ortodontist tarafından gerçekleştirilen muayene ile diş teli takma tedavisi başlamaktadır. Ortodontistiniz çenenizi, dişinizi ve yüz yapınızı değerlendirme altına alacak ve tedavi tekniği için doğru bir tedavi planı oluşturacaktır. Bu adımda dişinizin fotoğrafı ve röntgeni çekilmektedir. Diş teli için ayrıca dişinizin ölçüsü ve çenenizin kalıbı da alınabilmektedir.

Tedavi Planı

Muayenenin ardından ortodontistiniz, sizlerin gereksinimlerine göre bir tedavi planı oluşturacak ve sizlere bu dönem hakkında ayrıntılı bilgiler verecektir. Bunun yanı sıra tedavinin süresini, randevu programını ve tedavinin maliyeti gibi hususlar da bu adımda ele alınmaktadır.

Tellerin Taktırılması

Tedavi planınızın onaylanmasının ardından, diş teli tedavi tekniği süreciniz başlamaktadır. Birinci randevu da diş telleri ve braketlerin takımı gerçekleştirilmektedir. Bu süreç ağrılı değildir, fakat bazı kişiler ufak bir rahatsızlık hissi duyabilmektedir. Lokal anesteziye kalmadan uygulama yapılır. Başlangıçta ufak metal parçaları olan braketler, diş yüzeyine yapıştırılmaktadır. Sonrasında teller bu braketlere bağlanmaktadır.

Rutin Kontroller

Tellerin takılmasının ardından, düzenli aralıklar ile ortodontistinize kontrole gitmeniz gerekmektedir. Gideceğiniz bu kontrollerde, tellerinizin hali kontrol edilecek ve gereken ayarlamalar uygulanacaktır. Ortodontistiniz, telin gerilimini farklılaştırarak ve farklı kalınlıklarda teller takarak dişinizin uygun bir biçimde hareket halinde olmasını temin edecektir. Tedavi tekniğinin bazı adımlarında çenenin hizalanabilmesi için diş doktorunuz lastik kullanmanızı da arzu edebilir.

Diş Teli Bakımı

Diş teli tedavi tekniği süresince braketlerin etrafında bakteri birikimini engellemek için diş ve ağız sağlığınıza fazladan önem vermeniz gerekir. Yemeklerin ardından besin artıklarının tellerinizde kalmadığından emin olmanız gerekir. Bu durum için diş teli fırçasından faydalanabilirsiniz. Sabah ve akşam uyumadan evvel ve her öğünün ardından dişinizi fırçalamayı aksatmamanız gerekmektedir.

Tedavinin Tamamlanması

Diş teli tedavi tekniğinin süresi hastanın gereksinimlerine ve dişlerin hali ile ilişkili olarak farklılık gösterebilmektedir. Tedavi süresi genel olarak birkaç sene kadar uzayabilmektedir. Ortodontistiniz, dişinizin uygun pozisyona geldiğini ve arzu edilen neticeleri başardığınızı düşündüğünde tedaviniz sonlanacaktır. Tedavinin sonlanmasının ardından dişinizin arka kısmına takılan bir tel ve akşam vakitleri takmanız gerekli olan şeffaf plaklarla dişinizin önceki haline dönmesi engellenecektir.

Diş telleri, sekiz yaşından itibaren her yaş grubunda kullanılabilmektedir. Genel olarak beş yaşından evvel diş teli kullanılması uygun olmamaktadır. Beş ile sekiz yaş aralığındaysa tercih edilen diş telleri yer tutucu biçiminde, süt dişleri vaktinden evvel çekildiğinde kullanılmaktadır. İskeletsel anomaller, diğer bir ifade ile çene kemiği ile alakalı anomallerde, beş ile sekiz yaş diş düzeltme tedavi tekniği için uygun olmaktadır

Genellikle diş teli tedavi tekniğine sekiz yaşında başlanır. Hekimlerin diş teli takma vakti tavsiyesi, çene gelişimiyle beraber, sekiz ile on yaşı aralığındadır. Bu evre aktif evredir. Bu evrede diş teli takılması gerek kişi yönünden gerek de hekim yönünden daha konforlu olmaktadır. Bunun yanı sıra maliyeti yönünden de bu evre en doğru evredir.

Tedavi tekniğinin başlama yaşı erişkin hastalarda dişin çevresindeki dokular sağlıklı olduğu müddetçe her yaş grubunda tedavi mümkün olup yaş sınırı bulunmamaktadır.

About Prof. Dr. Özgür SAYIN

Prof. Dr. Özgür SAYIN, 22.05.1973 tarihinde Eskişehir’de doğdu. İlköğrenimini Tokat Gazi Osman Paşa İlkokulu’nda, Orta ve Lise öğrenimini 1991 yılında Ankara Atatürk Anadolu Lisesi’nde tamamlayıp aynı yıl girdiği Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden 1996 yılında mezun oldu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir