Pek çok başka uygulamayı başarılı bir biçimde yapan dişler, iyi bir şekilde bakılmadıkları vakit başka sorunlar ile karşılaşabilmektedir. Bu gibi hallerde dişlerin yitirilmesi mevzubahis olmaktadır. Yerineyse protez olarak bilinen doğal olmayan dişler yapılmaktadır. Bunun birden çok türü yer almaktadır.
Diş protez çeşitleri dört tane olmaktadır. Diş protez çeşitlerinden olan total, tam damak protez diş ismi ile bilinmektedir. Diğerleri bölümlü yani kancalıdır. Çıt çıt proteze ilave olarak birde implant üstü olanlar kullanılmaktadır. Özelliklerine göre farklılaşan diş protezleri, birbirinden farklı nitelikleri ile ön plana çıkmaktadır. Protez diş çeşitlerinin tercihinde kişinin diş ve ağız yapısı göz önüne alınmaktadır. Kaç adet diş yitirilmiş, çene dokusu güçlü değil mi gibi suallerin cevaplanmasının ardından uygun olanı yapılmaktadır.
İmplant Üstü Hareketli Protez
İmplant üstü hareketli protez, bilhassa ilgili yapının fazla sık hareket halinde olmasından da ötürü sıkıntılar yaşayan kişiler için oldukça ideal olmaktadır. Bu hususta implant kavramına değinmek gerekmektedir. İmplantlar, vida olarak tanımı yapılabilmektedir. Protezin yerinin sabitlenebilmesi için tercih edilmektedir. Üzerine doğal olmayan diş takılması, implant üstü hareketli protezi avantajlı kılmaktadır . Var olan sistemde implantlar, adeta yapay bir diş kökü gibi görev görmektedir. Vidalar ile tutturulma uygulamasının sayesinde, protezlerin sola sağa veya yukarı aşağı hareket etmesini engellemektedir. En az iki adet konumlandırılabilmektedir. Bir denge oluşturulur. Bunların sayıları, protezin haline ve kişiyi ne kadar rahatsız ettiğine göre farklılık göstermektedir. Var olan protezler, hastada meydana gelen çiğneme, konuşma sorunlarının çözümünde başarılı bir netice vermektedir.
Kancalı Protez Dişler
Kancalı protez dişler, bir kişinin ağzındaki dişin fazla büyük bir kısmı yitirildiği vakit tercih edilmektedir. Bu hususta kullanılma sıklığı genel olarak oldukça fazladır. Sisteme göre kancalı protezler kroşe olarak bilinen formdadır. Bunlar bütün insanların bildiği kancalardır. Böylece problemsiz bir şekilde dişe tutturulması temin edilmektedir. Kullanımı oldukça basittir. Bunun yanı sıra hastada bir hastalık duygusunun meydana gelmesinin önüne geçmektedir. Ara ara yardım alınan diş, çok fazla kuvvete maruz kaldığında, çene ile olan bağlantıların kesilmesi gibi haller görülebilmektedir. Bu gibi durumlarda çekim uygulaması yapılmaktadır. Uygulamadan evvel kişinin ağız içerisindeki kemik dokuları kontrol edilir. Şayet arzu edilen düzeydeyse implant olarak tanınan uygulama yapılarak, protezin monte edilmesi temin edilmektedir.
Total Protez Dişler
Ara ara bazı kişilerin ağızlarında, başka gerekçelerden ötürü diş kaybolabilmektedir. Bu tarz problemlerde yapılan proteze total ismi verilmektedir. Tam damak da denilebilmektedir. Alakalı yapı yardımı, damağın var olduğu kısımdan almaktadır. Gerek kalıcı gerek de geçici çeşitleri bulunmaktadır. Diş çekim işleminin başarılı bir biçimde yapılmasının ardından ortalama on iki haftanın geçmesi gerekmektedir. Böylece ağız, protez işlemi için hazır hale gelmektedir. Fakat kalıcı olmayan protez yapılacağı vakit bunun için beklemek gerekmektedir.
Çıt Çıt Protez Dişler
Çıt çıt protez dişler, son dönemlerde en fazla karşımıza çıkan ve nispeten bir işlem olmaktadır. Hassas tutucu yapıları bulunmaktadır. Yardım aldığı alana bakıldığı vakit karşımıza damak ve diş çıkmaktadır. Bu durumun nedeni bu tarz bir protezin yapılması için kişinin ağzında hiç yer almaması şart olmaktadır. Pek çok avantaj temin etmektedir. Bunlardan bir tanesi; kullanımı basit olmasıdır. Bunun nedeni çıt çıtlı bir yapılarının olmasıdır. Özel bir formda tasarlanmış olan pin dikkatleri kendisine çekmektedir. Bu, bir yuvaya geçmektedir. Bunun yanı sıra çıt çıtlı protezler, kancalı gibi iyi olmayan bir görüntüye sahip olmamaktadır. Dış taraftan bakıldığı vakit protezin idrak edilmesi oldukça güçtür. Bilhassa estetiği önemseyen hastaların arzularını karşılamaktadır.