Diş Tedavisi

Diş Protezi Kullanırken Nelere Dikkat Edilmeli

Diş Protezi Kullanırken Nelere Dikkat Edilmeli

Diş protezlerine sıradan bir sebep neticesinde ağızlardaki dişlerin yitirilmesi halinde kullanıma gerek duyulur. Görüntüsündeki estetik endişelerin karşılanmasının beraberinde çiğneme ve ısırma gibi işlevlerin de problemsiz bir biçimde yerine getirilmiş olmasında mühim rol üstlenir. Diş protezi başka bir söyleyiş ile takma dişler her ne kadar sorunsuz bir biçimde tasarımı yapılmaya dikkat edilse de kendi içlerinde birtakım sınırlamaları mevcut olup asıl dişlerin yerlerini almaları mümkün olmaz. Bu sebepten dolayı diş protezi kullanan insanların belli hususlarda dikkatli olması son derece mühimdir. Fakat bunun sayesinde sağlığı yerinde ve rahat bir kullanma evresi geçirilmesi mümkündür.

  • Diş protezini uzun süre kullanılabilmesini temin etmek ve diş rahatsızlıklarına karşı muhafaza etmenin ilk aşaması diş protezlerinin bakımlarının uygulanmasından ve temizliklerinin temin edilmesinden geçer. Bu sebepten dolayı sabit olan diş protezlerini kullanan kişiler gün içerisinde minimum iki defa dişlerini fırçalamalıdırlar. Arayüz fırçaları ve diş iplerinin kullanılmış olması daha tesirli bakım uygulanmasını temin eder. Aksi halde diş etlerinde problemler ve hoş olmayan ağız kokuları gibi arzu edilmeyen haller ortaya çıkabilir.
  • Hareketli olan diş protezleri bütün yemek tüketimlerinin ardından ağızlardan çıkartılıp bolca su ile temizliği yapılmalıdır.
  • Diş protezleri her gün çıkartılıp ayriyeten fırçalanmalıdırlar. Üstlerinde gıda artığının ve plağın temizlenmiş olması son derece mühimdir.
  • Protez dişler fırçalanır iken özel tasarlanan sert olmayan kıl yapılarına sahip protez fırçası kullanımı yapılmalıdır.
  • Diş protezinin cilalarını bozacak veya aşınmasına sebebiyet verecek maddelerin kullanılmasından uzak durulmalıdır.
  • Protez dişler haftada minimum iki gece protez temizleme tabletleri ile bekletmelidirler. Bu mekanik temizliklerinin yanı sıra kimyasal temizlikler de uygulama olanağı temin eder.
  • Diş protezlerin fırçalaması uygulanırken sıradan bir düşüp kırılma gibi hallerin yaşanmaması için fırçalama işlemini yumuşak havlunun üstünde uygulanması tavsiye edilir.
  • Diş protezi takan insanlar sıradan bir şikayetleri olmadığı hallerde bile altı ayda bir diş doktoru muayenesine gitmelidirler.

Diş Protezleri Nasıl Muhafaza Edilmelidir?

Protez dişlerin nasıl bakıldığı kadar mühim olan başka bir husus da muhafaza edilmesidir. Muhafaza etme sırasında protez dişlerin nemli tutulmuş olması son derece mühimdir. Bunun nedeni bunun sayesinde biçimlerini yitirmeleri tehlikesi yok edilir. Diş protezlerini muhafaza etme kutusu içerisine protez ıslatma solüsyonları ilave edilip gece vakti diş protezleri saklanabilir. Şayet gece uykuda iken diş protezleri çıkartılmazsa ağız içlerinde tahriş meydana gelebilir. Gece vakti çıkartılıp kendi muhafaza etme kutularında tutulmaları sterilizasyonlarının temin edilmesi ve enfeksiyon problemlerinin yok edilmesi yönünden de oldukça mühimdir.

About Prof. Dr. Özgür SAYIN

Prof. Dr. Özgür SAYIN, 22.05.1973 tarihinde Eskişehir’de doğdu. İlköğrenimini Tokat Gazi Osman Paşa İlkokulu’nda, Orta ve Lise öğrenimini 1991 yılında Ankara Atatürk Anadolu Lisesi’nde tamamlayıp aynı yıl girdiği Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden 1996 yılında mezun oldu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir