Diş Tedavisi

Hareketli ve Sabit Diş Protezi Arasındaki Farklar

Hareketli ve Sabit Diş Protezi Arasındaki Farklar

Diş kaybı yaşamış hastalar için protez alternatifleri arasında hareketli ve sabit protezler bulunur. İhtiyaca ya da diş yapısına bağlı olarak uygulanan hareketli veya sabit protezlerin farklılıkları bulunmaktadır.

Hasta tarafından hem takılan hem de çıkarılabilen hareketli diş protezleri, tam dişsizlik yahut bazı dişlerin eksik olduğu durumlarda kullanılan protezlerdendir. Temizliği kolay olan hareketli diş protezleri diş kayıplarında kullanılan en ekonomik çözümlerdendir. Başlangıçta alışması kolay olmayan hareketli diş protezleri, sabit protezlerle kıyas edildiğinde daha az stabilite sunmaktadır.

Diş hekimi tarafından yapıştırılarak uygulanan sabit diş protezleri, isminden de anlaşılacağı üzere çıkarılamayan protezlerdir. Birkaç tane diş eksikliğinde uygulanan sabit diş protez çeşidi köprü protezler ya da implant destekli protezler grubundandır. Çok daha doğal bir görünümün yanı sıra his de sağlayan sabit diş protezleri, konuşma ve çiğneme de hareketli diş protezlerine kıyasla maksimum konfor sunmaktadır.

Hareketli protezler, diş kaybı yüksek ya da uygun fiyatlı çözüm arayanlar için mükemmel olan seçeneklerdendir. Sabit protezlerse estetikten konfora, kullanım kolaylığından doğal görünümüne kadar birçok farklı yönden ön plana çıkmaktadır.

Dişler ve çevre dokuların yitirilmesi, dış görüntü, işlevsel, fonetik ve moral yönünden eksikliklere yol açacaktır. Bu sebepten dolayı bu eksikliklere protez uygulanarak telafi edilmelidir. Diş protezleri temelde sabit, hareketli ve implant üstü protezler şeklinde gruplara ayrılabilir.

Sabit diş protezleri, var olan dişlerden yardım alınarak uygulanan ve dişlere yapıştırılarak sabit duruma gelen protezlerdir. Kişiler tarafından çıkartılamadıklarından dolayı sabit diş protezleri olarak bilinirler. Sabit diş protezlerinin elde ediminde metal altyapılı ya da metal alt yapısı olmayan porselenler tercih edilir. Tek dişin üstüne uygulanan kaplama ya da eksik dişi bütünlemek için yandaki dişler ufak hale getirilerek uygulanan köprüler, sabit diş protez türleridir.

Hareketli diş protezleri, dişlerden ve bunun yanı sıra yitirilen diş kısmında kalan diş etleri ve kemiklerden yardım alınarak uygulanan protez diş türleridir. Genel olarak, ağızda kalan dişin sayısı ve konumunun sabit diş protezi uygulamaya müsaade edilmemesi halinde uygulanırlar.

Dişin olmadığı boşluklardan yardım alabilmek için bu kısımlara yayılmış olan parçaları olduğundan dolayı hacmen sabit diş protezlerinden büyük yapıdadırlar. Kişiler tarafından kolay şekilde takılıp çıkartılabilirler. Dişlerin kısmen yitirildiği hallerde kancalar ya da hassas olan tutucular vasıtası ile var olan dişlere tutturulan protezlere sabit olmayan kısımlı protez olarak adlandırılır. Dişlerin tamamı ile yitirildiği hallerdeyse, diş olmayan kısımlardaki diş etleri ve kemiklere tam oturan protezler uygulanır.

İmplantlar, yitirilen dişlerin konumunu almakla beraber çene kemiklerine konumlandırılan diş kökü biçimindeki titanyum vidadır. İmplantlar tercih edilerek yitirilen dişler yanındaki dişlere temas etmeden doğal dişe en yakın durumu ile iade edilebilir. Hareketli protezleri tercih etmek mecburiyetinde olan kişilerin diş protezleri, sabit diş protezlerine döndürülebilir ya da tam diş protezlerinin ağızlardaki hareketlerini düşürmek ve tutuculuğunu yükseltmek için yine implantlar tercih edilebilir. İmplantlar protez elde edimi yönünden sınırlamaları kaldırmak ile birlikte pek çok seçenek çözüm temin edebilir.

About Prof. Dr. Özgür SAYIN

Prof. Dr. Özgür SAYIN, 22.05.1973 tarihinde Eskişehir’de doğdu. İlköğrenimini Tokat Gazi Osman Paşa İlkokulu’nda, Orta ve Lise öğrenimini 1991 yılında Ankara Atatürk Anadolu Lisesi’nde tamamlayıp aynı yıl girdiği Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden 1996 yılında mezun oldu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir