Diş etlerinin zonklaması, dişleri sarma işlevini gören dokuların iltihap kapması neticesinde meydana gelir. Diş etlerinin zonklaması ve bunun ile ilişkili diş etlerinin şişmesi, diş ve ağız sağlığı sorunlarına, bakteriyel enfeksiyonun var olduğuna işarettir. Diş ve ağız sağlıklarının bakımının düzenli bir şekilde uygulanmaması, dişlerin fırçalanmasının aksatılması gibi haller diş etlerinin zonklamasına sebep olur iken, ilerleyen dönemlerde dişlerin çürümelerine ve diş kayıplarına yol açabilir.
Ortaya çıkan bu kayıplar, periodontal dokuların zarara uğraması ve görevini tam anlamıyla yapamamasına neden olabilir. Diş etlerinin zonklaması, zaman geçmeden müdahalede bulunulmadığı durumda ağrıması artmaya başlar ve içme- yeme evresinde yaşam sürme kalitesine oldukça kötü etki eder.
Ağız ve diş bakımlarını yeterli düzeyde uygulamamak, diş ipi ve gargara gibi malzemeler tercih etmemek ve dişleri doğru olmayan fırçalama yöntemleri, diş etlerinin zonklamasına sebep olan başlıca etkenlerdendir. Ayriyeten diş etlerinin iltihaplanması, diş travması veya diş çürümeleri de diş etlerinin zonklamasına yol açabilir. Diş eti zonklaması hangi nedenden dolayı olur sualine başlıca yanıtlar aşağıdaki gibidir;
- Diş etlerinin çekilmesi
- Sigara ve alkol tüketmek
- Diş iplerini tercih etmemek
- Dişlerin çürümesi ve diş eti rahatsızlıkları
- Kırılan dişler
- Dişlerin çevre taraflarında bulunan bakteri plağı ve tartar
- Diyabet rahatsızlığı diş etlerinin zonklamasına sebep olabilir.
Dişlerin fırçalanması, diş ve ağız bakımları mevzubahis olduğunda son derece önemlidir. Fakat dişi yumuşak bir biçimde fırçalamamak, tercih edilen diş fırçalarının dişe uygun gelmeyecek oranda yumuşak olmaması gibi birtakım haller diş etlerinin tahriş olmasına yol açabilir. Bu hal diş etlerinde zonklama geçirilmesini temin eder. Bu gibi durumlar için diş etlerinin zarara uğramaması yönünden kıl yapısı sert olmayan diş fırçalarını tercih etmek daha sağlıklıdır.
Diş etlerinin zonklamasına sebep olan başka bir ögeyse diş eti rahatsızlığıdır. Farklı bir adı periodontal rahatsızlık olan diş eti hastalığı dişte kızarma, ağrı ve şişme gibi haller yaşanabilmesine sebep olabilir. Ayriyeten diş ve ağız temizliklerinin yeterli düzeyde uygulanmaması, direkt diş etlerini zarara uğratır. Diş eti rahatsızlığında hafif seyredilen diş iltihapları, erkenden müdahalede bulunulduğu zaman tekrar döndürülebilmesi mümkün olabilen bir hastalıktır. Fakat diş iltihapları tedavi görülmediğinde daha çok ileri düzeye ulaşır ve diş kayıplarına dek erişen kötü neticeleri meydana getirebilir.
Gıda alerjisi var olan hastalar, bu alerjiye yol açan besinleri yediklerinde diş etinin zonklamasıyla karşılaşabilirler. Isısı yüksek gıdaları yemek, diş etlerinde tahribat ortaya çıkartır ve ardından diş etlerinin zonklamasına yol açabilir. Ağız içerisinde, diş etinde ve birçok yapıya kötü tesir oluşturan ülserler, kırmızı renginde ya da beyaz renginde ufak ve oval lezyonlar şeklinde görülür. Meydana gelen bu ülserler yaşam sürme kalitesini azaltırken, diş etlerinin zonklamasına sebep olabilir.
Ayriyeten diş köklerine ve diş köklerine yakın kısımlarda meydana gelen enfeksiyonlar, apselerin oluşmasını tetikler. Apseler de diş etinin zonklamasına neden olur. Yerlerine tam anlamıyla oturamayan takma dişleri ve protezleri diş etlerinin hassaslaşmasına ve diş etlerinin zonklamasına sebebiyet veren mühim faktörlerden bir tanesidir.
Tedavi yöntemine dayanıklılık gösteren, sıklık ile tekrarlayan diş eti zonklamaları, ağız kanserlerinin habercisi de olabilir. Bu gibi halleri gözleyen kişilerin en kısa zamanda diş doktorlarına gitmeleri son derece mühimdir.
C ve B vitaminleri, diş ve ağız sağlıkları hususunda son derece mühim sorumluluğu olan mikro gıdalar olarak tanınırlar. C vitaminlerinin eksiklikleri halinde ortaya çıkan skorbüt rahatsızlığıysa diş etlerinde geçmek bilmeyen zonklamalar yaşanmasına sebep olur. Uzun dönemde diş etlerinin şişmesi ve iltihaplanmalara neden olur. Bu vitamin eksikliklerinin karşılanmadığı durumda, diş etlerinde meydana gelen bu hasarlar neticesinde diş kayıpları olabilir.
Diş Etlerinin Zonklamasına Ne İyi Gelir?
Evde yapılan birtakım teknikler ile, diş eti zonklamasının düşürülmesi ve üstelik geçmesini temin edebilirsiniz. Rutin bir şekilde dişlerin fırçalanması, ağız gargarası işlemi uygulamak, soğuk kompres işlemi gibi birtakım teknikler diş eti zonklaması için sıklıkla kullanılır.
Evde yapılan bu teknikler, zonklayan kısımda iyileşmeler görülmesini temin edebilir. Diş eti zonklaması yaşandığında, rutin olarak dişleri fırçalamak son derece önemlidir. Ayriyeten ağız gargarası uygulamaları, diş iplerini tercih etmek de diş etlerinde bulunan iltihapların iyileşme evresini hızlı hale getirir.
Peki, bütün bu işlemlerin yapılması durumunda, diş etlerinin zonklamasında iyileşme seyrediyor ise ne yapılması gerekir? Suali düşünüldüğünde, diş etlerinde ciddi problemlere işaret eden bu zonklamalar için direk diş doktoruna gözükmekte yarar vardır. Diş etlerinin zonklamasına sebep olan bu halin sağlıklı bir biçimde tanımı yapılması için, bölümünde uzmanlık alan bir diş doktoruna gitmek son derece mühim olacaktır.
Diş etlerinin zonklamasına kesin bir çözüm sunabilmek için, zonklamaya neden olan hal kesinlikle giderilmelidir. Ev ortamında da yapılması oldukça kolay olan birtakım işlemler, zonklamanın seyrinin hafif hale gelmesini temin edecektir. Bu işlemler aşağıdaki gibi sıralanabilir;
- Tuzlu sularla gargara işlemi yapmak
- Diş etlerinin zonklayan kısımlarına karanfil tozları ve zerdeçal sürmek
- Zonklayan kısma buz küpleri gibi maddeler tercih ederek soğuk kompres işlemi yapmak
- Diş etinin zonklamasından kısa süreli kurtulabilmek için ağrı kesici ilaçlar tercih etmek
Diş etleri ve dişlerle ilgili problemler geçirmemek için dişlerin kesinlikle rutin bakımları uygulanmalı ve ağız içi temizliğine özen gösterilmelidir. Ayriyeten rutin diş doktoru muayeneleri, problemlerin ilerlemeden çözülmesi hususunda işlerinizi kolay hale getirecektir.
Diş etlerinin dokusu oldukça hassastır. Bu nedenden ötürü bazı haller, diş etlerinde oldukça hızlı tahrişe ve yaralanmaya neden olabilir. Diş eti sorunları, aslına bakılırsa mühim ağır ve diş sağlığı problemlerinin habercisi olduğundan dikkat edilmelidir. Bu manada erken tanı konulmalı ve problem direk yok edilmelidir.