Diş Tedavisi

Çürük Diş Fırçalamayla Geçer Mi?

Çürük Diş Fırçalamayla Geçer Mi

Çürük diş fırçalamayla geçer mi diye soracak olursanız, hayır çürük diş fırçalama ile geçmemektedir. Dişlerde mevcut olan çürük, tedavi gerektiren durumlardan bir tanesi olup, diş hekimi müdahalesi gerektirmektedir.

Diş, ağız boşluğunda bulunan ve sindirime destek olan kemiktir. Diş çürük sorunu ve diş eti rahatsızlıklarını engelleyebilmek için diş ve ağız bakımları son derece mühimdir. Ağız bakımlarının yeterli olmadığı vakitlerde diş eti ve diş sağlığı hususunda iyi olmayan neticelerle karşı karşıya kalabilirsiniz.

Diş ve ağız bakımı rutin olarak uygulanmadığı vakit diş ve ağız etrafında bakterilerin meydana gelmesi görülür. Bu bakteriler zaman geçtikçe diş minesini ve dişi zarara uğratarak çürüklerin ortaya çıkmasına sebep olur.

Ortaya çıkan bakteri plağı rutin olarak fırçalanmadığı vakit diş üstünde asidik bir yer meydana getirerek diş minelerinin aşınmasına ve ardından dentin tabakalarının zarara uğramasına yol açacaktır. Bunun neticesinde dişin ön kısmında çürük oluşumları ortaya çıkacaktır.

Dişlerin arasında, arka taraflarında ve üst taraflarında ortaya çıkan çürüğün muayenesini yaptırmamış kişilerde çürük sorunu ilerleyerek sancıya yol açabilir. Diş çürük sorununun önüne geçmek için ihtiyaç olan diş bakımlarının rutin olarak uygulanması gerekli olup, her altı ayda bir defa rutin diş doktoru kontrollerine gidilmelidir.

Diş Çürümesinin Semptomları Nelerdir?

Dişlerin çürümesi, yerine göre farklılaşmak ile birlikte ilk dönemlerde fark edilmeyebilir. Diş çürüğü ancak dentinin zarara uğraması ve diş minelerinin aşınmasıyla beraber fark edilebilir. Bunun beraberinde aşağıdaki semptomlardan yola çıkarak fark edebilirsiniz:

  • Çürük sorununun ortaya çıkması ile beraber sebebi olmadan diş sancıları oluşabilir.
  • Çürük sorunu meydana geldiğinde diş hassasiyeti oluşmaya başlar.
  • Tüketimi yapılan şeker içeren besinler, soğuk ve sıcak olan içeceklerin tüketilmesinin ardından dişte sancılar ortaya çıkabilir.
  • Çürük sorununun ardından göz ile gözüken lekelenmeler, renk farklılıkları ve çukurlar meydana gelebilir.
  • Çürüğün ardından her çiğneme ve ısırma hallerinde dişte sancı hissi duyulabilir.
  • Çürüğün ardından dişlerde hoş olmayan kokular ortaya çıkabilir.

Diş Çürük Sorunu Nasıl Geçer?

Diş çürük sorunu temelde dolgu uygulaması, kanal tedavi yöntemi, florür tedavi yöntemi ve gerek görülürse diş çekimleri yapılarak tedavisi yapılır. Tıbbi tedavi tekniğinin haricinde tuzlu sularla gargara işlemi, ağrı kesici ilaçlar gibi yöntemler de diş çürük sorununun çözülmesinde tesirlidir.

About Prof. Dr. Özgür SAYIN

Prof. Dr. Özgür SAYIN, 22.05.1973 tarihinde Eskişehir’de doğdu. İlköğrenimini Tokat Gazi Osman Paşa İlkokulu’nda, Orta ve Lise öğrenimini 1991 yılında Ankara Atatürk Anadolu Lisesi’nde tamamlayıp aynı yıl girdiği Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden 1996 yılında mezun oldu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir