Diş dolgusu, diş çürüğünde ve ağrısında tercih edilen en bilindik tedavi metodudur. Fakat bazı hallerde hastalarda hassasiyet problemi ortaya çıkabilir. Diş dolgusunun ardından meydana gelen hassasiyetin nedeni çoğunlukla diş sızlamasının beraberinde kendisini göstermektedir.
Dolgu uygulaması esnasında, çürük sebebi ile fonksiyonunu kaybeden diş yapısındaki bazı dokular kazınmaktadır. Böylelikle diş çürüğünün temizlenmesi gerekir. Sonrasında gerekli ise, diş sinirlerinin alınması yolu ile dişe kanal tedavisi uygulanmaktadır. Tedavide gerek dahilinde hem ön dişlere dolgu işlemi hem de arka ya da azı dişlere dolgu uygulaması yapılmaktadır. Diş dolgusu öteki uygulamalara kıyasla daha az zahmet gerektiren bir işlemdir. Diğer bir yandan diş dolgusu kaç dakikada yapılır, sualinin cevabı dişin haline göre farklılık göstermektedir. Arka ya da ön diş dolgusunda basit dolgu uygulaması en çok 40 dakika sürer iken, doktorunuz diş dolgusundan evvel kanal tedavisini uygun görmüşse muayene süreci randevuyla ilerleyecektir. Tedavi evresinde ortaya çıkan komplikasyonlar sebebi ile de diş dolgusunun ardından hassasiyet meydana gelebilir.
Diş dolgusunun ardından hassasiyet, uygulanan dolgu işlemlerinin sonrasında, hassasiyetin meydana gelmesi yani uygulama yapılan kısmın sızlaması ve ağrıması normal bir durumdur. Bunun sebebi uygulama sırasında diş yapısındaki sinir-damar sancılarına çürük temizliği için işlemde bulunulur. Bu sebeple meydana gelen tahribatın; iyileşme evresinde hassasiyet ortaya çıkmaktadır. Fakat hassasiyet ile geçen bir haftadan sonra evrenin uzaması arka planda başka sorunların olduğu anlamına gelmektedir.
Diş Dolgusunun Ardından Meydana Gelen Hassasiyetin Sebepleri Nelerdir?
Diş dolgusu uygulamalarının sonrasında diş dolgusunun ardından hassasiyetin meydana gelmesi olağan bir durumdur. Fakat hassasiyetin devam etmesinin nedeni aşağıdaki gibidir;
- Dolgu uygulamalarında yapılan çürük temizleme işleminin tam yapılmamış olması,
- Çürük temizleme uygulaması sırasında tercih edilen aparatların çok ısınmış olması veya yeteri kadar su miktarı ile çalıştırılmaması,
- Diş yapısının uygulanan dolguyu tutmaması durumu,
- Uygulanan dolgu işleminde hava boşluğunun ortaya çıkması durumu,
- Önceden fark edilmeyen bir alerjik reaksiyonun oluşması,
Bunların beraberinde henüz yeni uygulanan dolgularda diş içine başka kimyasallarla uygulanan dolgu maddesi yerleştirildiğinden ve uygulama esnasında açılan dişin çok sıcak ya da soğuğa maruz kalmasından ötürü ağrı ve hassasiyet ortaya çıkabilir.