Diş dolgusu; çiğneme işlevini yitirmiş, estetik yönden hoş görüntüye sahip olmayan, çürümüş ya da çatlamış dişlerin farklı ürünler ile doldurulması işlemidir. Daha önceden gerçekleştirilmiş olan dolgu işleminin aşınması ya da düşmesi halinde tekrardan dolgu işleminin yapılması gerekmektedir.
Zarar görmüş ya da çürümüş bir dişin, fonksiyonunu yeniden kazanması amacı ile dolgu tedavisi gerçekleştirilmektedir. Diş hekimi; dolgu tedavisi yapmadan önce dişi çürük dokulardan arındırır. Ardından dolgu malzemesi ile dişin doldurulması işlemini yerine getirir. Dolgu tedavisinin amacı çürük durumunun daha fazla ilerlemesine engel olunması için boşlukların kapatılmasıdır. Birçok türde dolgu ürünü mevcuttur.
Dolgu Tedavisi Nasıl Yapılır?
İlk olarak diş hekimi dişleri çürüklerden arındırır. Dişlerin çürüklerden arındırılmasının ardından dolgu işlemi gerçekleştirilir. Dolgu uygulaması yapılırken hastanın ağrı ya da acı hissi yaşamaması için lokal anestezi kullanılır. Lokal anestezi uygulaması ile dolgu yapılacak alanın uyuşması sağlanır. Hasta tarafından tercih edilen dolgu malzemesinin acı seviyesi ne olursa olsun hekim tarafından konforlu bir süreç içerisinde hazırlığı yapılır ve gerçekleştirilir. Dişte ihtiyaç duyulan temizlik işlemi gerçekleştirildikten sonra geriye kalan çürümüş, çatlamış ya da kırılmış alanın tedavisi kalır. Bu tedavi dişin durumu değerlendirildikten sonra uygun bir şekilde yapılır. Tercih edilen materyale göre dolgunun en kısa zaman içerisinde donması için hekimler tarafından özel tıbbi cihazların kullanımına başvurulur. Hastanın dolgu uygulamasının yapılmasının ardından ağzının açıp kapaması istenilir ve herhangi bir problem olup olmadığına bakılır. Bir problem ile karşı karşıya kalındığında hekim tarafından kısaltma ya da kesilme uygulamasıyla problem çözüme ulaştırılır. Tüm kontrollerin yapılmasının ardından diş tekrardan eski işlevini kazanır.
Diş Dolgusu Çeşitleri Nelerdir?
Eski dönemlerde dolgu tedavisi yalnızca 1 veya 2 malzeme ile yapılmaktaydı. Günümüzde dolgu tedavisinde kullanılan materyallerin çeşidi artış göstermiştir. Sıklıkla kullanımına başvurulan dolgu çeşitleri şu şekildedir:
- Altın Dolgular: Bu dolgu çeşitleri sipariş ile kişiye özel olarak laboratuvar ortamında hazırlanmaktadır.
- Porselen Dolgular: Maliyet bakımından yüksek olsa da renk tutmama niteliği sayesinde sıklıkla kullanımına başvurulmaktadır.
- Kompozit Dolgular: Diş rengi ile renk uyumu fazla olduğundan dolayı doğal bir görüntü oluşturmakta ve sıklıkla kullanılmaktadır.
- Amalgam Dolgular: Yaşadığımız dönemde pek tercih edilen bir dolgu tedavisi olmasa da gümüş dolgu olarak adlandırılmaktadır. Kalay, bakır, cıva gibi elementlerin harmanlanması ile oluşturulan bir dolgu çeşididir. Bu dolgunun dezavantajlarından biri gri metalik bir görüntüye sahip olmasıdır. Çiğneme kuvvetine karşı dayanıklı olması da sıklıkla tercih edilmesi ile birlikte gelir.
Günümüzde kullanımına başvurulan dolgu çeşitlerini yukarıdaki gibi açıklamak mümkündür.