Diş Tedavisi

Diş Apsesi Ne Zaman Tehlikeli Olur?

Diş Apsesi Ne Zaman Tehlikeli Olur

Dişte veya diş etlerinde bakteriyel enfeksiyon sebebi ile ortaya çıkan irin birikintisine diş apsesi ismi verilmektedir. Diş apsesinin türlü sebeplerle dişin başka kısımlarında meydana gelebilen çeşitleri vardır. Periapikal apse dişlerin apeks olarak adlandırılan kök kısmının ucunda, periodontal apseyse diş etleri ile dişlerin bir araya geldiği kısımlarda ve diş etlerinde Gingival apse ile karşı karşıya kalınmaktadır.

Diş apsesi genel olarak dişin yumuşak yerinde bakteriyel enfeksiyon birikmesinden oluşmaktadır. Bakteriler ağız içerisinde tükürük, besin ve bakteriler sebebi ile meydana gelen, dişlere yapışan, diş etlerine ve dişe yararlı olmayan plakta bulunmaktadır. Plaklar düzenli bir şekilde diş ipi kullanımı ve diş fırçasıyla temizlenmez ise, diş et Plaklar düzenli bir şekilde diş ipi kullanımı ve diş fırçasıyla temizlenmez ise, diş etlerinin ve dişin yumuşak yapısına bakterilerin yayılması ile apse ortaya çıkabilir.

Üç şekilde diş apsesi çeşidi vardır ve diş apsesi çeşitleri bulundukları yere bağlı olarak gruplandırılırlar. Beraberinde apsenin çeşidi, bu bulguların şiddetini ve yerini belirler.

Periapikal Apse: Periapikal apse çoğunlukla dişlerin kök kısmının ucundadır. Periapikal apseye ise dişin etrafındaki diğer dokulara yayılım gösteren bir enfeksiyon neden olur. Periapikal apse genel olarak dişteki boşlukların tedavi görmemesine bağlı olarak ilerleme göstermektedir. Ayrıca ağız içinde kırık veya yaralı bir diş olmasına ya da önceki bir tedavi aşamasına bağlı olarak da periapikal apse ilerleyebilir.

Periodontal Apse: Periodontal apse, periodontal cebe yakın dokularda, periodontal ligament ve alveolar kemiğinin hızlı bir şekilde yıkılmasına sebep olabilen lokalize pürülan bir enfeksiyondur. Periodontal apse ile karşınıza çıkabilecek dişler, hasar veya kavite olmadan sağlıklı ve canlı bir yapıdadır. Diş etiyle diş arasında gıdaların sıkışması durumunda diş etinin alt tarafında ve kemikte bakteri çoğalıp birikebilir. Böyle bir durumda periodontal apse oluşmasına sebep olabilir.

Gingival Apse: Diş etinde meydana gelen Gingival apse dişin ya da periodontal ligamentin etkilenmesine neden olmaz. Dişlerin etrafını saran yumuşak dokuda bulunan diş etleri sağlıklı oldukları müddetçe gıdalardan ya da başka aşınma kaynaklarından gelen sürtünmeye direnç gösterebilir.

Böyle bir durumda da bakterilere karşı tesirli bir bariyer haline getirmektedir. Bakterilerin girmesi durumunda irinle dolu bir kese meydana getiren enfeksiyona yol açabilir. Gingival apse sancılı, hızlı ilerleyen ve lezyon olma niteliğine sahiptir.

Diş Apsesi Belirtileri Nelerdir?

Diş apsesinin semptomları arasında;

  • Şiddetli bir şekilde ağrı ve sancılar
  • İrin
  • Diş etlerinde veya yüzde kızarmalar ve şişmeler
  • Ağzın içerisinde kötü tat veya koku
  • Ateş
  • Dişlerde soğuk ve sıcak gıdalara ve içeceklere karşı hassaslaşma
  • Boyun kısmındaki lenf bezlerinin şişmesi
  • Yutkunmada veya ağız açmada güçlük çekme
  • Ciddi bir enfeksiyona işaret edecek biçimde üst veya alt çenede şişme sayılabilir.

Diş apsesi kendi kendine geçen bir durum değildir. Bu sebep ile semptom olması durumunda en kısa zamanda diş doktoruna başvurulmalıdır. Diş apsesi yaşanan durumlarda gerekli olan tedavi kesinlikle uygulanmalıdır. Aksi takdirde apseli diş kötü bir hale gelerek enfeksiyonun vücudun başka kısımlarına yayılmasına ve hayatı tehdit altına alan komplikasyonların oluşmasına sebep olabilir.

About Prof. Dr. Özgür SAYIN

Prof. Dr. Özgür SAYIN, 22.05.1973 tarihinde Eskişehir’de doğdu. İlköğrenimini Tokat Gazi Osman Paşa İlkokulu’nda, Orta ve Lise öğrenimini 1991 yılında Ankara Atatürk Anadolu Lisesi’nde tamamlayıp aynı yıl girdiği Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden 1996 yılında mezun oldu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir