Diş Tedavisi

Çene Problemleri ve Ortodonti Tedavisi ile Düzeltme Yöntemleri

Çene Problemleri ve Ortodonti Tedavisi ile Düzeltme Yöntemleri

Gelişme ve büyümenin sürdüğü kişilerde ortodonti tedavisiyle diş teli işlemi uygulanarak çene problemleri çözüme kavuşturulabilir.

Kişilerin cevabını en fazla merak ettiği suallerden biri de “Ortodonti Tedavisi Çeneyi Düzeltmeye Yarar Mı?” sualidir. Çenenin ve dişlerin gerek estetik bir görüntüde olması gerek de sağlıkları yerinde olabilmeleri için ortodonti tedavisi yapılabilir. Bilhassa bu çeşit tedavi yöntemlerinde erken müdahale etmenin önemi çok fazladır. Bunun sayesinde ortodonti tedavisi daha az zamanda sonlanabilir ve fiyatı daha az olabilir.

Gelişme esnasında meydana gelebilecek birtakım çene bozukluğu bulunur. Bu bozukluk doktorların muayenesinden sonra belirlemiş olacakları bir program dahilinde tedavisi yapılır. Bu tedavi yöntemiyle giderilecek çene sorunlarının aşağıdaki gibi sıralanması mümkündür:

  • Çenenin dar olması sorunu
  • Alt çene kısmının az gelişim göstermesi
  • Alt çene kısmının çok gelişmiş olması
  • Üst çene kısmının az gelişim göstermesi
  • Üst çene kısmının çok gelişim göstermesi

Bilindiği gibi bu tedavi yöntemi; diş teli tercih edilerek dişteki yerleşme bozukluğunun doktorların kontrollerinde düzgün duruma getirmesini barındırır. Diğer bir taraftan bu tedaviyle çene kemiğinin birbirine ve kafa kuralında olan yerindeki bozukluk da giderilir. Bu tedavi çene ortopedisi olarak da adlandırılır. Dolayısı ile çene yapıları ortodonti tedavisi yapılarak ve diş telleri kullanılarak tedavisi yapılan sorundur. Ortodonti tedavisinin gerçek gayesi, yüz, diş ve çene kısmındaki bozukluğun ortaya çıkmasının önüne geçilmesidir. Bunun beraberinde var olan bozukluğun sürmesini durdurabilmeyi ve tedavi görmeyi de barındırır.

İşlevsel ortodonti tedavisiyle çenedeki gelişme bozukluklarının yönlendirilmesi yapılabilir. Bilhassa gelişme büyümenin sonlanmaması, tedavi yönteminden iyi neticeler alınması için son derece mühimdir. Bu sebeple ortodontinin başlangıcında ergenlik evresini geçmemesi oldukça önemlidir. Kız hastalar için bu evre yaklaşık on iki- on üç yaş sınıfından evvel iken erkek hastalar içinse yaklaşık on üç- on dört yaş grubundan evvel kabul görülür.

Ortodonti Tedavisi Alt Çeneyi Düzeltebilir Mi?

Dar olan alt çene ameliyat gerektirmeden, kişiler ortalama dokuz yaşını doldurana dek hareketli ekipmanlar tercih edilerek tedavisi görülür. Dokuz yaşın ardındansa gelişme ve büyümenin tamamı ile durmasından sonra ameliyatla genişletilebilir.

Dar olan üst çeneyse benzer biçimde ortalama dokuz yaş grubuna dek hareketli ekipmanlar tercih edilerek tedavisi görülebilir ve üst çeneler genişletilir. Dokuz yaşın ardındansa on sekiz yaş grubuna dek dişlerin yüzeylerine yapıştırılan ekipmanlar aracılıkları ile daimi olarak üst çenenin genişlikleri temin edilir. On sekiz yaş grubunun ardından tesirli neticeler alınması için cerrahi yardım genişletmesi yapılır.

Tüm bu hususta tedavi görecek kişilerin kemiklerinin hangi yaşta olduğu, tedavinin tercih edilmesi hususunda oldukça önemlidir.

About Prof. Dr. Özgür SAYIN

Prof. Dr. Özgür SAYIN, 22.05.1973 tarihinde Eskişehir’de doğdu. İlköğrenimini Tokat Gazi Osman Paşa İlkokulu’nda, Orta ve Lise öğrenimini 1991 yılında Ankara Atatürk Anadolu Lisesi’nde tamamlayıp aynı yıl girdiği Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden 1996 yılında mezun oldu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir