Ortodonti tedavisinin ardından retainer işlemi dişin sabit durması gayesi ile yapılır. Bu işlemin neticesinde kişilerin hareketsiz dişlerin düzenlerine erişmesi istenir. Diş tellerinin ardından plak kullanımına oran ile oldukça pratik işlemdir. Dişin yalnızca arkalarına işlem uygulanarak gözükmeyen diş telleri konumlandırılır.
Tedavi yöntemi boyunca dişte düzelmeler ortaya çıksa da kişilerin geçirdikleri sorunlar sonucunda eskiye dönmesi muhtemel olacaktır. Ancak bu işlemin uygulanmasıyla beraber dişlerde kaymalar veya başka problemlerin meydana gelmesinin önüne geçilir. Belli bir düzen içinde dişler yerlerine oturtulup kalıcılıkları yükseltilir. Bunun üstüne öteki diş tellerine kıyas ile daha ince olmaları ile ortodontinin ardından retainerlerin kullanımları son derece basittir.
Retainer Tellerin Yararları
Ortodontinin ana gayesi kişilerin düzgün olmayan ve çarpık dişinde düzelmelerin ortaya çıkmasıdır. Bu işlem sayesinde gülümsemeler estetik hale dönüşür. Fakat işlemin sonlanmasıyla beraber ağızda eksik dişler mevcutsa dişlerin yapılarında bozulmalar ortaya çıkar. Bunun sonucunda ortodonti tedavisinin ardından retainer işlemi uygulanabilir.
Ortodontinin ardından retainer işleminin burada fonksiyonu oldukça fazladır. Dişlerin arka tarafına gözükmeyecek biçimde ince tellerin uygulanmasıdır. Böylelikle dişlerde;
- Dolu olmayan yerlerde kaymanın önüne geçilir.
- Diş birbirlerinin üstüne gelmez.
- Çarpıklıklar engellenir.
- Az vadeli değil uzun vadeli tedavilerin neticesi görülür.
Tüm bunların sonucunda kişiler alacakları tedavi tekniğinin karşılığında memnuniyetleri kazanılır. Kişiler yaşamları boyu kazanmış oldukları estetik gülümsemelerinin keyfini sürerler.
Retainer Tel Kullanan Kişilerin Dikkat Etmesi Gerekenler Nelerdir?
Ne kadar ortodontinin ardından retainer teller normal diş telleri gibi olmasa da özen gösterilmesi gerekli olan birtakım ögeler vardır. Bu ögelerin genel itibariyle normal kişilerin de özen göstermesi gerekenler biçimde olduğu görülür. Diş doktorları tarafından da belirtilmiş olan bazı kurallar aşağıdaki gibidir:
- Rutin olarak diş doktor randevularına gidilmelidir
- Diş iplerinin kullanımıyla erişilemeyen yerlere ulaşma temin edilmeli
- Ağız gargaraları tercih edilmeli
- Dişin arka kısımlarına fazladan işlem uygulanmalı
- Her gün dişlerin fırçalanmasına dikkat edilmeli
Değinilen bu ögelerin sonucunda dişlerin arka taraflarında bulunan telde sıradan bir problem meydana gelmeyecektir. Bunun yanında hastaların dişinde çürüme sorunları da ortaya çıkmayacaktır. Böylelikle hastaların arzu ettikleri görüntüyü nerede ise yaşam boyunca ulaşmaları mümkündür.
Diş Tellerinin Çıkartılmasının Ardından Arkaya Uygulanan Retainer Teller Hangi Vakit Çıkar?
Çoğu vakit ortodontinin ardından retainer tel işlemleri yaşam boyu olarak yapılır. Fakat uzmanların görüşleriyle bağlantılı olarak kısa zamanlı işlemlerin de uygulandığı görülür. Burada ortodontist bölümünde uzmanlık almış hekim tarafından verilen yönlendirmeler mühimdir. Hekimler tarafından temin edilecek olan bilgiler doğrultusunda hastalarda bu hususta ilerlemeler temin edebilirler.
Yaklaşık olarak diş telinin işlemi dört- altı ay içinde hesap edilir. Dişin tam anlamıyla oturması ve olabilecek dizilim problemi geçirmemesi için gereklidir. Bu adımda kişiler mümkün olduğunca tellerine özenli bir şekilde bakmaları gerekir. Şayet işinde uzman olan hekim uygun görmüş ise zamanın dolduğu durumda ortodontinin ardından retainer uygulaması bitirilerek teller dişlerden çıkartılır.
Ortodontinin Ardından Retainer İşlemi Zorunlu Mudur?
Ortodontinin ardından retainer işlemi nerede ise zorunlu bir bölümdür. Bunun nedeni bu işlem sonucunda kişiler dişinin dizilimlerini muhafaza edebilmektedirler. Fakat tüm kişiler için işlem uygulanmayabilir. Bu hususta diş doktorlarının görüşleri ve kişinin ağız yapıları oldukça mühimdir.
Diş doktorları tarafından yapılmış olan incelemelerin sayesinde kişilerin ortodontinin ardından retainer işlemi uygulanıp uygulanmayacağında kararda bulunulur. Şayet bir terslik mevzubahis değil ise zorunlu olup işleme geçilir. Bu hususta kişilere kısa zamanda işlem uygulanarak tedavi bitirilir. Braket ve telin çıkartılmasının ardından ise işlem uygulanır.
Hangi Dişe Retainer Takılmaz?
Ne kadar ortodontinin ardından retainer tel işlemi önem verilen bir bölüm olsa da birtakım hallerde işlem uygun olmayacaktır. Bu adımda kişilerin diş yapıları önemlidir. Uygulanması gerekli olan tek şey, diş doktorları tarafından diş ve ağız yapılarının kontrol altında olmasıdır.
Şayet dişler kendi içinde dayanıklı görülmez ise ilerleyen zamanlarda çürümeleri veya kırılmaları mümkün ise işlem uygulanmayabilir. Örnek vermek gerekirse ön diş kısımlarında bilhassa kaplama ve dolgular mevcutsa ilerleyen zamanlarda implant gereksinimi olacaksa retainer tel işlemi uygulanmayabilir. Fakat bu problemi yok etmek için de kişilere plaklar verilerek dişin yapılarında korumalar temin edilecektir.
Retainer Türleri
- Sabit Retainer: Ortodontinin ardından dişin aynı yerde kalması için alt ve üst çeneye yapılan kişilerin ağız içlerine özel olarak elde edilen ön dişin arka kısımlarına sabitlenebilen uzun ince metal tellerdir. Kişilerin dişlerinin hareket etmelerinin önüne geçer. Retainerler kişilerin gündelik yaşantılarına etki etmemektedir. Retainer takan kişiler muhabbet etmede, yemek tüketmede, diş ve ağız bakımlarını yapmada herhangi bir problem geçirmezler ve fazla sert bir şeyler tüketmedikleri ve o kısma fazla temas olmadığı müddet yapıştırıcıların kopabilme ve tellerin kırılma riski olmamaktadır.
- Essix Retainer: Bu yöntem en çok kullanılan tedavilerindendir. Şeffaf plak olarak tanınan bu teknik kişilerin ağız içi ölçüleri alınıp kişilere özel bir şekilde hazır edilen doktorların belirlemiş oldukları müddet süresince sabahları bir müddet olacak biçimde lakin bilhassa akşamları kullanılarak oluşan dişlerin dizilimlerinin bozulmasının önüne geçilir.
- Hareketli Retainer Teller: Bu hareketli teller halk içinde Damaklık olarak tanınır. Apareylerin orta tarafı paslanmayan çelikten tasarlanır. Bunun sayesinde kişiler apareyleri konforlu biçimde kullanabilirler. Ancak bazı kişilerde yutkunma problemi yaşatmakta ya da bulantı hissiyatı verebilir. Bu sebeple en fazla kullanılan retainer olmamaktadır.