Diş Tedavisi

Yılda Kaç Kez Diş Hekimine Gidilmelidir?

Yılda Kaç Kez Diş Hekimine Gidilmelidir

Diş hekimine gidilmesi gereken zaman aralığı genelde 3 ila 6 ay arasında önerilmektedir. Genelde ciddi diş ve diş eti sorunları olmayan kişiler için her 6 ayda bir yılda 2 defa olmak üzere diş muayenesi yapılması tavsiye edilmektedir. Ancak diş ve diş etleri düzgün olan, ağız ve diş bakımına özen gösteren sağlıklı bireylerin daha uzun aralıklarla da diş kontrollerine gelmeleri mümkündür. Diş hekimine sadece ortaya çıkan şiddetli ağrı, kanama veya diğer nedenlerden dolayı gidilmez. Önleyici uygulamalardan yararlanmak veya genel kontrol yaptırmak için de gidilmesi gerekir.

Diş ve diş eti sorunları birçok kişi tarafından en kötü sağlık sorunları arasında gösterilmektedir. Kişinin yaşam kalitesini ciddi ölçüde düşüren bu rahatsızlıkların önlenmesi, erkenden teşhis edilmesi ve tedavisinde uzman bir diş hekimine düzenli kontrole gitmek gerekecektir. Yılda kaç kez diş hekimine gidilmelidir sorusunun yanıtı hastalara göre değişse de ortalama 6 ayda bir olarak belirlenmiştir.

Diş Kontrolü Ne Sıklıkla ve Hangi Durumlarda Gidilir?

Diş doktoruna ne zaman gidilir sorusunun yanıtı kişilerin genel sağlık durumlarına göre verilebilir. Bazı kişilerin sahip oldukları ağız, çene ve diş yapısı nedeniyle daha kısa aralıklarla diş hekimine gitmeleri gerekmektedir. Çoğu insan tarafından uygulanmasa da 6 ayda bir diş kontrolüne gitmek gereklidir.

Diş hekimine gidilmesi gereken acil sorunların yanı sıra genel kontrol amaçlı da gidilmesi mümkündür. Diş hekimine mutlaka gidilmesi gereken durumlardan bazıları ise şunlardır:

  • Diş eti ve diş kanamaları,
  • Diş çürükleri, kırılma ve sallanma,
  • Diş ağrısı,
  • Çene kırıklıkları,
  • Kulağa ve başa vuran şiddetli diş ağrıları vb.

Uzmanların büyük bölümü çocukların ağız ve diş sağlığının korunması için 6 aydan itibaren uzman bir diş hekimine götürülmesi gerektiğini ifade etmektedir.

Diş Hekimi Kontrolünde Neler Yapılır?

Genel diş muayenesi kapsamında birçok farklı unsur incelenecektir. Diş hekimi tarafından her hastanın durumuna göre farklı bir kontrol uygulanabilir. Genel temizlik işlemlerinden önleyici tedavilere ve mevcut sorunların giderilmesine yönelik uygulanacak diğer tedavilere kadar oldukça geniş bir perspektiften incelenebilmektedir. Genelde diş muayenesi kapsamında şu uygulamalara yer verilmektedir:

  • Diş çürüğü, ağız kokusu vb. sorunlara neden olacak plak ve tartar gibi unsurların temizlenmesi.
  • Diş ve diş etin kapsayan genel muayene ve tetkiklerin yapılması.
  • Röntgen ile olası risklerin kontrol edilmesi vb.

Düzenli olarak bir diş hekimine gitmenin önceden diş ve diş eti sorunlarının önlenmesi açısından ciddi bir faydası bulunmaktadır. Yılda kaç kez diş hekimine gidilmelidir sorusuna yanıt arayan birçok kişinin genel sağlık durumuna göre de yanıt vermek mümkündür.

Diş Muayenesi İçin Hangi Bölüme Gidilir?

Diş hastanesi bölümleri kapsamında birçok farklı uzmanlığın yer alması zaman zaman hastalarda kafa karışıklıklarına neden olmaktadır. Diş çürükleri, diş ağrısı, kırık, çene problemleri ve diğer birçok soruna karşın en uygun bölümün seçilmesi gerekecektir.

Diş hekimliği bölümleri arasında şunlar öne çıkmaktadır:

  • Periodontoloji
  • Endodonti
  • Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi
  • Periodonti
  • Ortodonti vb.

Diş Muayenesi Ne Kadar Sürede Yapılır?

Diş hekimliğinde ilk muayene kapsamında röntgen çekimi ve diğer birçok farklı tanı yöntemi uygulanabilir. Hastanın genel durumuna ve tercih edilecek muayene yöntemlerine göre süreler de değişiklik gösterecektir. Yılda kaç kez diş hekimine gidilmelidir sorusunun yanıtını da bu muayeneler sonrasında almak mümkündür.

About Prof. Dr. Özgür SAYIN

Prof. Dr. Özgür SAYIN, 22.05.1973 tarihinde Eskişehir’de doğdu. İlköğrenimini Tokat Gazi Osman Paşa İlkokulu’nda, Orta ve Lise öğrenimini 1991 yılında Ankara Atatürk Anadolu Lisesi’nde tamamlayıp aynı yıl girdiği Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden 1996 yılında mezun oldu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir