Diş Tedavisi

Takma Dişler Gece Yatarken Çıkarılır Mı?

Takma Dişler Gece Yatarken Çıkarılır Mı

Yeni takma dişleri kullanmasına alışmak sabır ve zaman istemektedir. Daha evvel takma diş kullanmış olsanız da yeni takma dişleriniz kullanmış olduğunuzdan farklı olmaktadır. Bu sebep ile, önceki alışkanlıklarınızı farklılaştırmanız ve yeni alışkanlıklar kazanmanız gerekir. İlk birkaç hafta, alışma vaktine gereksinim duyacaksınız. Bu süre zarfında takma dişlerinizin sizin ağız yapınıza uyumlu hale getirilmesi için bazı düzeltmeler gerekli olacaktır. Sabır gösterir iseniz takma dişlerinizin rahat bir şekilde kullanıldığının farkına varacaksınız.

Yanak, dudak ve dilin takma dişin kontrolünde çok büyük bir tesiri bulunmaktadır. Daha evvel takma diş kullanmış iseniz yeni takma dişlerinize daha kısa zamanda ve rahat bir şekilde alışmaya başlayacaksınız. Takma dişinize uyum sağlayabilmek için ilk günlerde uyurken çıkarmamanız gerekir. Takma dişlerinizi kullanmaya alışmanızın ardından uyurken takma dişlerinizi çıkarmalı, ağız dokunuzu dinlendirmeniz gerekir. Uyurken takma dişlerini çıkarmayı tercih etmeyen kişiler ise gündüz, uygun olacak bir vakitte takma dişlerini çıkararak ağız dokularını dinlendirmeleri gerekmektedir. Takma dişler gece vaktinde çıkarıldığında bir kutu içinde nemli olarak muhafaza edilmesi gerekmektedir. Takma diş tozları ve öteki yapıştırıcıları doktorunuz tavsiye etmediği müddet boyunca kesinlikle kullanmayın.

Takma Dişlerin Bakımı

Sağlıklı olan ağız için, takma dişinizdeki gıda artıklarını her yemeğin ardından temizlemeniz gerekmektedir. Temizleme uygulamasında yumuşak yapısı olan bir fırça sıvı sabun ya da sabun tercih edin. Günlük temizleme işlemine ilave olarak haftada bir kez temizleme tableti tercih edilebilir. Takma dişinizin düşüp kırılmaması için, temizleme uygulaması lavaboya yakın tutulup ya da su dolu kabın üstünde yapılması gerekir. Takma dişlerinizin her tarafını ufak bir kuvvet ile fırçalamanız gerekir. Takma dişlerinizi kesinlikle sıcak suya koymamanız gerekmektedir.

Zaman ile takma dişlerinizin uyumunu yitirir ve siz bu durumu anlayana dek dokularda zararlara neden olabilir. Senede en az bir defa diş doktorunuz tarafından kontrol edilmeniz gerekir. Yeni takma dişlerinizin başarısı, diş doktorunuz ile ilişkili olduğu kadar, sizler ile de ilişkili olmaktadır. Sabırlı ve iyi bir yaklaşma ile rahat bir şekilde takma dişlerinizi kullanabilirsiniz.

About Prof. Dr. Özgür SAYIN

Prof. Dr. Özgür SAYIN, 22.05.1973 tarihinde Eskişehir’de doğdu. İlköğrenimini Tokat Gazi Osman Paşa İlkokulu’nda, Orta ve Lise öğrenimini 1991 yılında Ankara Atatürk Anadolu Lisesi’nde tamamlayıp aynı yıl girdiği Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden 1996 yılında mezun oldu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir