Protez dişin her gün temizlenmesi gerekmektedir. Gün içerisinde protez içine giren gıda atıkları etkin bir temizlik ile protezden uzak tutulmalıdır. Temizliğin uyumadan evvel protez ağızdan çıkarılarak yapılması gerekir.
Protez diş temizliğini ayrı bir diş macunu ve yumuşak bir fırçayla bol su kullanarak gerçekleştirebilirsiniz. Ayrıca akan suyun altında sabunla yıkayabilir ya da ayrı temizleme tableti barındıran bir bardak suyun içerisine protez bırakılıp bekletilir. Temizliğin kaynar veya sıcak suyla yapılması protez dişin yapısını bozacağından dolayı ılık su kullanılmalıdır.
Tesirli bir biçimde takma diş temizliği yapabilmek için aşağıda verilen kademelere önem vermeniz gerekir:
Temizleme Alanı Temin Edilmelidir
Öncelikle protezlerin, orijinal dişler kadar dayanıklı olmadığını ve sadece ufak bir travma sebebi ile kırılabileceğini unutmamanız gerekir.
Protezleri Çıkarmak Gerekir
Protezin basit bir şekilde çıkarılabilmesi için ağız, ılık su ile doldurulup, protezin gevşeyebilmesi için yanaklar şişirilmelidir. Protez dişler gevşeyene dek bu işlemin birkaç kez yapılması gerekir. Dişlerin çıkarılmasının ardından tüm yapıştırıcıların da çıkarılması gerek. Yapıştırıcıyı ağız içerisinden çıkarabilmek için diş macunu ve sıcak suyla fırçalama yapılmalıdır.
Protezdeki Atıklar Giderilmelidir
Protezi temizlemek için yarım su yarım sirke çözeltisi tercih edilebilir. Bunun için öncelikle protez, birleşimin içerisine bırakılmalıdır. Ardından iyice fırçalanmalıdır. Bu metot sadece protez dişleri temizlemekle kalmaz, bunun beraberinde sertleşen plaklarla lekeleri de çıkarmaya destek olur.
Dezenfeksiyon İşlemi Yapılmalıdır
Fırçalama işlemi protezi temizler, fakat dezenfekte edemez. Dezenfeksiyon, protez için oldukça mühimdir. Bunun sebebi akrilik protez, gözeneklidir ve bu neden ile bulaşan organizmalar için bir üreme yeri olabilmektedir. Takma dişleri bütün gece kuru ve temiz bir yerde bırakmak, protezi dezenfekte etmeye destek olabilir.
Ağız Temizliği Gereklidir
Takma diş bakımı ve temizliği için ağız temizliğine da büyük ölçüde önem vermek gerekir. Bunun sebebi diş etleri, düzgün bir biçimde temizlenmez ise protezin kullanım ömrü de düşer. Bu durum için diş etlerini, dişler ile beraber gün içerisinde en az 2 kez fırçalamak gerekir. Ayriyeten protez dişi takmadan evvel ve her yemeğin ardından protez ılık tuzlu su ile durulanmalıdır.