Kişisel temizlik ufak yaşlarda edinilen alışkanlıklardan bir tanesidir. Tırnak temizliği, el yıkamak ve diş temizliği gibi. Bilhassa ufak yaşlarda dişlerin sağlıklı olması oldukça mühimdir. Kötü bakılan ve fırçalanmayan dişler çürümeye başlar ve zaman içinde diş kaybına yol açar. Yaşam boyunca iki grup diş ortaya çıkar. Bunların ilki süt dişlerdir.
Önce çıkan dişler süt dişleridir. Genellikle bebekken çıkmaya başlarlar. Altı aydan iki buçuk yaş aralığında, bebeklerde çıkış süresi değişkenlik gösterebilmektedir. Bu dişler belli bir yaşın ardından yerini ikinci grup dişlere bırakmaktadırlar. Geçici yirmi tane çıkan dişler üç türe ayrılmaktadır.
- Köpek dişi dört tane
- Azı dişi sekiz tane
- Kesici diş sekiz tane
Süt dişler kalıcı olmayıp, geçici olsalar bile çocukların büyümesinde mühim bir yeri vardır.
Süt Dişlerin Zayıf Olma Durumu
Kalıcı dişlere kıyasla süt dişleri çocuklarda daha kısa görülmektedir. Diş minesi ve dentin daha ince olup, mineral yönünden daha düşük olmaktadır. Bu durum da süt dişinin çürümesine sebep olabiliyor. Diş ve ağız temizliğinin daha ufak yaşlarda çocuklara öğretilmesi gerekir.
Süt dişleri en erken 5-6 yaşlarda, en geç de 10-11 yaşlarında dökülmektedir. İkinci grup dişler altı yaş itibari ile çıkmaya başlamaktadır. Çocukları kesinlikle bir doktora düzenli bir şekilde muayene ettirilmeli ve düzenli fırçalamayı kesinlikle kazandırmalısınız.
Çocukların Diş ve Ağız Bakımı Nasıl Gerçekleştirilir? Nelere Önem Verilmelidir?
Ağız içerisinde bakteri oluşturan asit, dişlerde çürümeye neden olur. Diş minesini etkileyen bu asit, dişlerde beyaz lekelere yol açar. Bu lekeler göz ile görülebilir. Diş doktoruna kesinlikle gösterilmesi gerekir.
- Çocuklara oyun halinde diş fırçalamayı öğretebilirsiniz.
- Çocuğun diş macununu yutmamasına dikkat edin.
- Belirli aralıklar ile düzenli bir şekilde diş hekimine götürün.
- Dişlerinin devamlı temiz olmasına dikkat edin.
- Çocuğunuzun dişlerini banyo vakti geldiğinde yumuşak yapılı bir diş fırçasıyla fırçalayın.
- Sizlerin desteği ile gün içerisinde 2 kez dişlerini fırçalayarak, diş fırçalama alışkanlığı edinsinler.
Çocuklar 7-8 yaşına eriştiğinde destek almadan fırçalamayı denesinler. Sizlerin gözetiminde diş fırçalamayı gerçekleştirsinler.
Süt dişinde çürüğün meydana gelmesini engellemek için, şekerli gıdalar, çikolata, kraker, cips ve nişasta içeren ürünleri sınırlı tüketmesini sağlayın. Aşırı yenmesini engellemeniz mühimdir.
Diş Fırçalama Nasıl Eğlenceli Hale Getirilebilir?
Çocuklar diğer alışkanlıklar gibi diş fırçalamayı da eğlenerek öğrenirler ise alışkanlık edinebilirler.
- Çocuklara özel yapılan yumuşak yapılı, süslü diş fırçası satın almak.
- Çocuklar için yapılmış üstünde resimler yer alan diş macunları tercih etmek.
- Doğal olan ürünleri satın almak.
- Çocuğunuz ile birlikte dişlerinizi fırçalamak.
Çocuklar söylenenleri değil de büyüklerinden gördüklerini uygular. Yani anne babalarını izlerler. Dişini fırçala değil de gel birlikte dişlerimizi fırçalayalım demek, çocuklar için daha etkili olacaktır. Sizler ile zaman geçirmek, çocuğunuz için de mükemmel bir aktivite durumuna dönüşecektir.
Ufak yaşta edindirilen diş temizliği alışkanlığıyla çocuğunuzun yaşam boyunca sağlıklı dişleri olur.