Protez dişlerin günlük olarak temizlenmesi gerekir. Gün içerisinde protezin arasına girmiş olan gıda artıkları etkin bir temizlik ile protezden uzak tutulması gerekir. Temizleme işlemi, uyumadan evvel protez ağızdan çıkarılıp gerçekleştirilmesi gerekir.
Protez diş özel bir diş macun ve yumuşak yapılı fırçayla bol su ile fırçalanmalıdır, akan suların altında sabunla yıkanabilir ya da özel temizleme tableti kapsayan bir bardak suyun içerisine protez bırakılıp bekletilmesi gerekir. Temizliğin kaynar su veya sıcak su ile gerçekleştirilmesi takma dişin yapısını bozacağından dolayı ılık suyun tercih edilmesi gerekmektedir.
Tesirli bir biçimde takma diş temizliği uygulamak için aşağıda belirtilen adımlara önem vermeniz gerekmektedir:
- Temizleme Ortamı Hazır Edilmelidir: Öncelikle takma dişlerin, doğal dişler gibi dayanıklı olmadığını ve sadece ufak bir travma sebebi ile kırılabileceğini unutmamanız gerekir.
- Takma Dişlerin Çıkarılması Gerekir: Takma dişlerin basit bir biçimde çıkarılabilmesi için ağız, ılık su ile doldurulur ve takma dişlerin gevşeyebilmesi için yanakların şişirilmesi gerekir. Takma dişler gevşeyene dek bu işlem birkaç kez yapılması gerekir. Takma dişlerin çıkarılmasının ardından tüm yapıştırıcıların da çıkarılması gerekir. Yapıştırıcıyı ağız içerisinden çıkarabilmek için diş macunu ve sıcak su ile fırçalama yapılması gerekir.
- Takma Dişlerdeki Kalıntılar Giderilmelidir: Takma diş temizleyici olarak yarım su yarım sirke çözeltisi tercih edilebilir. Bu durum için öncelikle takma dişler, birleşimin içerisinde bırakılır. Ardından iyi bir şekilde fırçalanması gerekir. Bu teknik sadece takma dişleri temizlemek ile kalmaz, bu durumun beraberinde sertleşmiş olan plaklar ile lekeleri çıkarmaya da destek olmaktadır.
- Dezenfeksiyon İşlemi Yapılması Gerekir: Fırçalama işlemi takma dişleri temizler, fakat dezenfekte etmemektedir. Dezenfeksiyon, takma dişler için oldukça mühimdir. Bunun sebebi akrilik takma dişler, gözenekli yapıdadır ve bu neden ile bulaşıcı organizmalar için bir üreme ortamı olabilir. Takma dişleri gece süresince kuru ve temiz bir yerde bırakmak, takma dişleri dezenfekte etmeye destek olmaktadır.
- Ağız Temizliği Gereklidir: Takma diş bakımı ve temizliği için ağız bakımında büyük ölçüde önem vermek gerekir. Bunun sebebi diş etleri, düzgün bir biçimde temizlenmez ise takma dişlerin ömrü de kısalır. Bu durum için diş etleri, dişler ile beraber gün içerisinde minimum iki kez fırçalanması gerekir. Ayriyeten takma dişleri takmadan evvel ve her yemeğin ardından takma dişler, ılık tuzlu su ile durulandırılması gerekir.