Diş Tedavisi

Süt Dişlerinin Önemi: Gelecekteki Sağlıklı Gülümsemeler İçin Temel Atmak

Süt Dişlerinin Önemi: Gelecekteki Sağlıklı Gülümsemeler İçin Temel Atmak

Süt dişleri, çocuklarda gelişen ağız sağlığında kritik rol üstlenmektedir. Sağlıklı gülüşlerin temelini oluşturan süt dişleri, çocuklardaki doğru beslenme, konuşma gelişimi ve genel sağlık üzerinde çok etkili olmaktadır.

Çocuklar da sağlıklı şekilde beslenme için süt dişleri son derece önemlidir. Konuşma gelişiminden gelecekteki kalıcı olan dişlerin alan hazırlığına, sağlıklı gülüşten ağız hijyen alışkanlıklarının kazanılması kadar gelecekteki sağlıklı dişler için süt dişlerine gerekli olan önem gösterilmelidir.

Süt dişlerine gösterilen önem, çocuklar da sağlıklı alışkanlıklar kazanılmasına ve gelecekte sağlıklı dişlere sahip olunmasını sağlamaktadır. Bu nedenle ebeveynler, çocuklara süt dişlerine rutin bakım sağlamalı ve erken yaşta ağız sağlığı alışkanlıklarını öğretmelidirler.

Doğumdan ortalama altı ayın ardından ağız içerisinde görünüm vermeye başlayan süt dişleri iki buçuk-üç yaşlarında tamamlanan dişler olmaktadır.

Süt dişinin önemi, toplumda her geçen zaman daha da iyi idrak edilmektedir. “Nasıl olsa altından kalıcı diş gelecek, çürümesi ya da çekilmesi mühim değil!” bakış açısı tamamı ile doğru değildir. Bu süt dişi çocukların konuşmasını, beslenmesini temin etmesinin yanı sıra altından gelecek ve telafi edilmeyen kalıcı dişler için rehber düzlemi elde etmektedir. Kısaca anlatmak gerekir ise daha sonraları çapraşık, alan darlığı ile ilişkili gömülü dişler ile karşı karşıya gelmeyi istemiyor iseniz süt dişi kilit noktada olmaktadır. Karışık dişlenme evresinde süt dişi ve kalıcı diş komşu olacağı için yeni gelen kalıcı dişi çürütme ihtimalini de atlamamak gerekmektedir.

Yetişkin hastalarda olduğu gibi çocuk hastalarda da dişler özgüven yönünden oldukça mühimdir, ki büyüme gelişim gösterme zamanında olduğu düşünülür ise arka plana atılmaması gereken bir mevzu olmaktadır.

Karışık Dişlenme Dönemi Nedir?

Karışık dişlenme dönemi zaman olarak ortalama altı-on iki yaşlarına tekabül eder. Çocukların ağızlarında süt dişi yer alır iken ağır ağır kalıcı dişler yerleşmeye başlar. Zaman içerisinde süt dişi tamamı ile yerini kalıcı dişe bırakacaktır. Sonrasında ise ağızda hiç süt dişi kalmadığı zamandan itibaren devamlı dişlenme zamanına geçiş olmaktadır.

Çocuklarda Diş, Ağız Bakımı Nasıl Olması Gerekir?

Çocuklar iki- iki buçuk yaşına dek kendi başlarına diş fırçalama ihtimali olmadığından dolayı, anne baba kontrolünde fırçalama yapılması gerekli olmaktadır. Bu fırçalama için küçük boyuttaki çocuklar diş fırçaları kullanabileceği gibi parmak fırçaları da kullanılabilir. Çocukların yutma refleksi bu zamanda yeni geliştiği, yutabileceği varsayılarak diş macunu kullanılmasına üç yaşının ardından başlanması gerekir. Öğünlerin ardından diş temizliğinin temin edilmesi gerekmektedir. Uyku esnasında ağız içerisinde kesinlik gıda artığı olmaması gerekir. Anne babaların burada bir görevi de çocuklarına diş fırçalama alışkanlığı edindirmesidir.

About Prof. Dr. Özgür SAYIN

Prof. Dr. Özgür SAYIN, 22.05.1973 tarihinde Eskişehir’de doğdu. İlköğrenimini Tokat Gazi Osman Paşa İlkokulu’nda, Orta ve Lise öğrenimini 1991 yılında Ankara Atatürk Anadolu Lisesi’nde tamamlayıp aynı yıl girdiği Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden 1996 yılında mezun oldu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir