Diş Tedavisi

Çocuklarda Ortodontik Tedavi: Ne Zaman ve Neden Gerekli?

Çocuklarda Ortodontik Tedavi

Çocuklarda ortodontik tedavi tekniği genellikle üçe ayrılmaktadır. Muhafaza edici ortodontik tedavi, önleyici ortodontik tedavi ve düzeltici ortodontik tedavi tekniği olmaktadır. Muhafaza edici ortodontik tedavi; daha fazla pedodonti uzman doktorlarının alakalı olduğu bir bölümdür. Bunun sebebi daha fazla çocuklarda ortodontik tedavi tekniği sorunlarına sebep olabilecek süt dişlerini muhafaza etmeye yönelik işlemleri içermektedir. Bu bölümde süt dişinde meydana gelen çürüklerin tedavisi ve erken süt dişi kayıplarının ardından alttan gelecek olan dişin yerini koruyan ve çocuklarda ortodontik tedavi tekniği işlemlerinden olan alan tutucu tedavileri bulunmaktadır. Önleyici ortodonti tedavisindeyse; eğer çocukta parmak emme, ağız solunumu, dil itme ya da dilin anormal pozisyonları gibi olan hallerde bu problemler önleyici apareyler tercih edilerek durdurulmaya çalışılır ve ilerleyen zamanda çocukta meydana gelebilecek ortodontik tedavisi ihtiyacının engellenmesi hedeflenir. Düzeltici ortodontik işlemlerinde de ortaya çıkmış olan sorunun tedavisine yönelik hareketli ve sabit ortodontik apareyler tercih edilerek tedaviler uygulanmaktadır.

Çocuklarda Ortodontik Tedavi Gereksinimi Olan Bozuklukların Sebepleri

  • Genetik Etkenler: Aileden gelen genetiklerin nedeni ile çocuklarda ortodontik tedavi gereksinimine sebep olan bozukluklar sık sık görülmektedir. Genetik ile ilişkili olarak ebeveynlerden gelen çapraz kalıtımlarda çocuklarda ortodontik problemlere sebep olmaktadır. Çapraz kalıtım; örnek verecek olur isek anneden daha kibar ufak çeneler çocuğa geçer iken, babadan daha iri dişler geçebilir ve bu çocukların dişlerinde çapraşıklığa sebep olabilmektedir. Bu durumun tam aksi de görülmektedir. Çocuk babadan daha geniş çene alabilir iken, anneden daha ufak dişler alabilir ve bunun sonucunda da diş arasında boşluklar meydana gelebiliyor.
  • Çocukların Çocukluk Döneminde Edindikleri Kötü Alışkanlıklar: Parmak emme alışkanlıkları, uzun müddet biberon ve emzik emme alışkanlıkları, çocukların agresif olmaları ve taklit sebebi ile alt çenenin ileri olması sorunu ve istemli ya da istemsiz yoğun bir şekilde ağızdan solunum yapılması, çocuklarda ortodontik tedavi sorunlarına sebep olmaktadır.
  • Süt Diş Dizisinin Erken Yitirilmesi ve Ardından Onarılmaması: Süt dişi alttan gelecek diş için alan rezervisi temin eder. Dolayısı ile bir süt dişi vaktinden önce kaybedilir ise ve yerine yer tutucu gibi işlemler uygulanmaz ise diş harmonisi ve dizilimi bozulabilmektedir. Sonucunda da üst üste binen ve çapraşık diş görülmektedir. Çocuklarda ortodontik tedavi sorunlarına giren bu hallerde erken müdahale oldukça mühimdir.

Çocuklarda Ortodontik Tedavi Ne Zaman Başlamalıdır?

Çocuklarda ortodontik tedavi tekniğinin gereksinimin var mı yok mu bunu belirleyebilmek için yedi yaşında ilk muayenesi yapılması gerekmektedir. Fakat ideal tedavi yaşı dokuz- on be yaş aralığıdır. Bunun sebebi bu zaman, gelişmenin, büyümenin çok çabuk olduğu ve dişin biçimlendirilmesinin en rahat uygulandığı altın bir zamandır. Gelişme ve büyüme zamanında üst ve alt çene arasındaki uyumsuzluklar daha basit tedavi edilmektedir. Kızlarda ortalama on altı-on yedi erkeklerdeyse on yedi-on sekiz yaşın ardından yalnızca sınırlı iskeletsel ve dişsel farklılıklar yapılmaktadır. Bu yaşların ardından şiddetli iskeletsel bozukluklar, cerrahi müdahaleler ile düzeltilebilmektedir.

About Prof. Dr. Özgür SAYIN

Prof. Dr. Özgür SAYIN, 22.05.1973 tarihinde Eskişehir’de doğdu. İlköğrenimini Tokat Gazi Osman Paşa İlkokulu’nda, Orta ve Lise öğrenimini 1991 yılında Ankara Atatürk Anadolu Lisesi’nde tamamlayıp aynı yıl girdiği Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden 1996 yılında mezun oldu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir