Diş Tedavisi

Aileler İçin Rehber: Çocuğunuzun İlk Diş Hekimi Ziyareti Nasıl Olmalı?

Aileler İçin Rehber: Çocuğunuzun İlk Diş Hekimi Ziyareti Nasıl Olmalı

Çocukların ilk diş muayenesi, ilk dişlerinin çıkmasının ardından altı ay içerisinde gerçekleşmesi gerekir. Bu muayenenin geciktirilmemesi gerekmektedir. Çünkü anne babalar, bebeklerinin dişlerini nasıl temizlemeleri ve beslenme biçiminin nasıl olması gerektiğini bu muayenede detaylı bir şekilde öğrenmektedir.

Diş doktoru kontrollerinin düzenli bir şekilde yapılması çürük ve öteki problemlerin önüne geçilmesi, gelişmeye devam eden sorunların erken tanı konulup giderilmesi yönünden oldukça mühimdir.

Çocukların İlk Muayenesi Hangi Vakit Yapılmalıdır?

Birçok hastanın ortak problemi diş doktoru korkusu olmaktadır. Bu durumun çocuklarınızda da ortaya çıkmaması için, çocuğunuzu diş doktoru ile erkenden tanıştırmanız gerekmektedir.

Çocuklarda ilk diş muayenesinin vakti, ilk süt dişlerinin çıkmasının ardından olan zamandır. Süt dişleri ortalama altı-yedi aylık iken çıkmaya başlamaktadır. İlk süt dişlerini gördüğünüzde ya da çocuğunuz bir yaşına eriştiğinde birinci yaş kontrolü ile birlikte mutlaka bir diş doktoru ziyareti gerçekleştirmeniz gerekir. Ardından her altı ayda bir çocuğunuzu rutin diş hekimine götürmeniz gerekir. Böylece çürük ve benzeri hallerin engellenmesi mümkün olmaktadır. Dental fobinin önüne geçilir. Ebeveynler, çocukların diş ve ağız temizliğine dair kapsamlı bilgiler edinmektedir. Beslenme alışkanlıkları hususunda aydınlatılmaktadırlar. Doğru beslenme ve ağız temizliği, çocukların biberon çürüğünden yani erken zamanda meydana gelen çürüklerden muhafaza edilmesi için oldukça mühimdir.

Çocukların İlk Diş Muayenesi Nasıl Olmaktadır?

Çocukların ilk diş muayenesi aşağıda belirtmiş olduğumuz gibi olmaktadır. Bunlar ise;

  • Doktor; diş eti, diş ve çene yapısını incelemektedir. Ayna ve ışık desteği ile çocuğun ağız içerisi yumuşak ve sert dokularını değerlendirmektedir.
  • Var olan problemler belirlenmektedir. Çocuklara özel tedavi teknikleri, beslenme işlemleri ve muhafaza edici uygulamalar aileyle paylaşılmaktadır.
  • Hekim bu uygulamaları gerçekleştirir iken tercih ettiği ekipmanları çocuğa gösterir ve böylece muayene daha keyifli bir duruma gelmektedir.
  • Üstelik bazı malzemeleri çocuğun kullanmasına müsaade ederek onun ile oyunlar oynayabilir. Bütün bunlar çocukta diş doktoru fobisi ortaya çıkmasını engellemeye destek olur, onu diş doktoruna alıştırır.
  • Anne babalara, çocuğun dişleri ile alakalı bakım tavsiyelerinde bulunur.
  • İleride karşı karşıya gelebilecekleri normal ve normal olmayan haller ile ilgili bilgi vermektedir.

About Prof. Dr. Özgür SAYIN

Prof. Dr. Özgür SAYIN, 22.05.1973 tarihinde Eskişehir’de doğdu. İlköğrenimini Tokat Gazi Osman Paşa İlkokulu’nda, Orta ve Lise öğrenimini 1991 yılında Ankara Atatürk Anadolu Lisesi’nde tamamlayıp aynı yıl girdiği Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden 1996 yılında mezun oldu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir