Süt dişlerinin dökülmesi hem ebeveynler hem de çocuklar için son derece heyecanlı bir durumdur. Çocuklardaki ilk süt dişleri genel olarak 6 yaşla 7 yaş arasında düşmektedir. Süt dişleri, çocukluk dönemi süresince değişik zaman aralığı ile düşmeye devam eder. Sonuncu süt dişi ise çocuklar da 12 yaşındayken düşer. Sallanan süt dişlerinde durum biraz farklıdır. Bu dişler kendiliğinden düşer. Ancak bazı çocuklar bu süreci hızlandırmak için can atabilir.
Diş çürükleri çocuklarda ve yetişkinlerde yaşanan en önemli sağlık problemlerinden bir tanesidir. Ancak çocuklardaki diş çürükleri yetişkinlere kıyasla daha çok görülmektir. Çocuklardaki diş çürüğü çok hızlı ilerleme göstermektedir. Çünkü süt dişlerindeki mine yani dişin en dış tabakası organik içeriğinin yetişkin dişlerine kıyasla fazla olmasıdır. Kısacası süt dişinin yapısı zayıftır. Diş çürüğünün meydana gelmesinde birbirinden farklı etkenler bulunmaktadır. Bundan dolayı diş çürüğü çok faktörlü bir hastalıktır.
Çekilmesi gereken çürük bir dişin çekilmemesi süt dişlerinin altından sürecek olan daimi dişlerinin tomurcuklarına zarar verebilir. Bu durum genel sağlık yönünden vücutta sürekli bir enfeksiyon kaynağı olacağı için çocukların genel sağlığını da olumsuz etki etmektedir.
Normal süreç içerisinde, karışık dişlenme döneminde bulunan çocuklar rutin olarak 3 veya 4 ayda bir diş hekimine kontrol için götürülmelidir. Düzenli kontroller neticesinde olabilecek problemler çok hızlı ve basit şekilde çözümlenebilir. Rutin kontrol yapılmayan durumlarda ise ebeveynler çocuklarının dişlerinde bir sorun olduğunu gördüklerinde hemen hiç beklemeden bir diş hekimine gitmelidir.
Süt dişlerinde bulunan çürüklerin erken bir zamanda tedavi edilmemesi birtakım problemlere yol açar. Dişteki enfeksiyon çene kemiğine yayılabilir, bu durum abse oluşmasına neden olur. Şayet dişte mevcut olan enfeksiyon kanal tedavisi ile iyileşemeyecek kadar çoksa diş çekilmelidir. Ayrıca dişteki çürüğün neden olduğu madde kaybı dolgu yapılamayacak seviyede ise yine diş çekimi yapılmalıdır. Çekimine karar verilen süt dişi çekilmediği takdirde aşağıda belirtmiş olduğumuz sorunlar yaşanabilir.
- Yayılan enfeksiyon altta bulunan sürekli dişin tomurcuğuna zarar verir.
- Enfeksiyon odağı olmuş olan diş vücuda pek çok zarar verebilir. Hastaneye yatış nedenlerinden bir tanesi de diş kaynaklı akut enfeksiyonudur.
- Çürük dişi çektirmeyip devamlı antibiyotik kullanımı da vücuda zarar verir