Çocuklarda süt dişlerinde meydana gelen çürüklerin erken tedavi edilmemesi gibi durumlarda veya dişte meydana gelen enfeksiyonun çene kemiğine yayılması gibi durumlarda diş çekilmesi gerekmektedir. Bu durumlarda apse oluşumu gözlemlenebilir. Dişte meydana gelen enfeksiyon eğer kanal tedavisi ile iyileştirilemeyecek bir duruma geldiyse diş çekimi yapılması gerekmektedir.
Pek çok ebeveyn “Erken diş çekimi olur mu?” sorusunu sıkça sormaktadır. Diş çekimi zorunlu olmadığı takdirde diş hekimleri genellikle diş çekimi yapmamaktadır.
Süt Dişlerinin Çekimi Ağrılı Mıdır?
Süt dişleri çekimi sırasında anestezi uygulanacağı için kesinlikle herhangi bir ağrı olmamaktadır. Süt dişlerinin kökleri daha kısa olduğu için çekimi daha kolaydır. Daimi dişlerin geldiği sırada süt dişlerinin kök kısımları eridiği için süt dişlerinin çekimi daha kolay olmaktadır.
Süt dişlerinin çekimi sırasında bazen yüzeysel anestezi uygulanabilmektedir. İşlem yapıldıktan 1 veya 1,5 saat sonra diş hekiminin önereceği ağrı kesicileri kullanabilirsiniz.
Süt Dişi Çekiminden Sonra Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
Süt dişi çekimi sonrasında çekim yapılan bölge uyuşuk olacağı için çocuğunuzun yanağını ısırmaması için ebeveyn olarak sürekli kontrol etmeniz gerekmektedir. Bunun için çocuğunuzu sık sık uyarmalısınız. Çekim sonrasında mutlaka gazlı bez ile 15 veya 20 dakika tampon uygulanması gerekmektedir. Bu bölgeye sürekli olarak tampon koymanız kanamanın durmasını engelleyecektir.
Çekim sonrasında çocuğunuzun tükürmesini engellemeniz gerekmektedir. Tükürüğünü yutması konusunda uyarmalısınız. Tükürüğünü yutmasının nedeni ise kanamanın durmasını sağlamaktır. Bu sayede iyileşme süreci daha da hızlanacaktır.
Çekimin yapıldığı gün aşırı sıcak veya soğuk gıdalar tüketilmemelidir.