Stres dönemimizin en mühim hastalıklarının arasında yer almaktadır. Bununla beraber stresin en mühim niteliklerinden biri pek çok hastalığı da birlikte getirmesidir. Obezite, kalp hastalığı, baş ağrısı, cilt problemleri, mide bulantısı gibi pek çok problem stres ile beraber meydana gelebilir. Stres, bütün bu hastalıkların yanında ağız sağlığında da bozulmalara yol açabilmektedir.
Stresin üzerinde etkili olduğu ilk organlar arasında diş ve diş etleri yer almaktadır. Psikolojik problemler ağız ve diş bakımınızı aksatmanıza sebep olabilir. Bu nedenden dolayı diş eti hastalıkları ve diş yüzeyinde plak oluşumu ile karşı karşıya kalınabilir. Gereken önlemler alınmaz ise bu problemler diş kayıplarına yol açabilmektedir.
Kronik stres, protez kullanan kişiler yönünden ağız sağlığı üzerinde çok daha fazla olumsuz etki oluşturabilir. Bu durum kanser gibi ciddi sağlık problemlerine de zemin hazırlamaktadır. Uzun zaman boyunca kronik stres problemi yaşayan kişiler, ileriki dönemlerde tümör ve kist gibi problemler ile karşı karşıya kalmaktadır. Bu problemler tedavi edilmediği zaman kansere evirilebilir.
Diş Sıkma (Bruxism)
Diş sıkma ya da diş gıcırdatma, stres kaynaklı olarak genellikle uyku sırasında görülen ancak günlük rutin içerisinde de gerçekleştirilebilen kötü bir davranış şeklidir. Çiğneme mekanizması üzerinde hem diş ve dişlerin etrafını saran diş etleri ve kemikte, hem de konuşma ve çiğnememizi sağlayan çene eklemi ve eklemin etrafını saran kaslar üzerinde yıkıcı etkiler meydana getirmektedir. Bu etkiler, akut evrede dişlerde hassasiyet ve ağrı, çiğneme kaslarında ağrı şeklinde meydana gelirken, kronik hale gelen durumlarda dişlerde aşınma ve kırıklar, diş etlerinde çekilme, çene eklemindeki tahribat ile bağlantılı olarak ağız açıklığında azalma ya da eklem hareketlerinde ağrı ortaya çıkabilir. Bu şikayetler nedeni ile diş doktorunuza danıştığınızda, gerçekleştirilecek muayene ardından belirtilerinizin düzeyine göre dişi muhafaza eden şeffaf plak, sıcak kompres, kas gevşetici gibi fizik tedavi uygulamaları, son zamanlarda sıklıkla başvurulan çiğneme kaslarına botoks işlemi gibi çeşitli tedavi yöntemlerinden sizin için ideal olan tedaviler tek ya da kombine olarak tavsiye edilecektir.
Karşı karşıya kaldığımız stresli zamanlarda vücudumuzda stres hormonu olarak bilinen kortizol düzeyi artış göstermeye başlar. Kortizol hormonu yüksek düzeyi bağışıklık sisteminin tam anlamı ile fonksiyonunu yerine getirmemesine neden olur.