Diş Tedavisi

Kanal Tedavisi Yapılan Diş Fırçalanır Mı?

Kanal Tedavisi Yapılan Diş Fırçalanır Mı

Kanal tedavisi, dişin çekilmemesi için yapılan bir kurtarma işlemidir. Çürük durumunun dişin içerisinde bulunan steril pulpa kısmına kadar ilerlemesi neticesinde kanal tedavisi gerekli bir hale gelmektedir. Pulpa odasına kadar erişen çürük durumu nosireseptörleri uyararak ağrı oluşumuna sebep olmaktadır. A tipi ve C tipi nosireseptörleri ağrıyı meydana getirdikten sonra beyne iletir. Diş artık kimyasal, mekanik ve termal uyaranlara karşı hassas bir hale gelir. Soğuk ve sıcağa karşı hassasiyet, perküsyonda ağrı durumu ve gece yaşanan ağrılar kanal tedavisinin gerekli olduğunu gösteren işaretlerdir. Gece histamin düzeylerinde artış meydana geldiğinde de dayanılmaz bir ağrı ortaya çıkar.

Kanal tedavisi lokal anestezi uygulaması yapıldıktan sonra gerçekleştirilmektedir. Dişin hassas yapıda olan sinirleri, kök altındaki iltihap neticesinde ortamın asidik düzeylerinin artması sonucu lokal anestezi uygulaması ile uyuşmayabilir. Böyle bir durum ile karşı karşıya kalındığında diş çürüklerden arındırılarak dişin pulpa odasına erişilir ve dişin sinirini rahatlatan materyaller yerleştirilir. Lokal anestezi uygulaması ile uyuşturulan dişin çürüğü temizlenir ve pulpa odasına erişilir. Pulpa odasının içerisindeki sinir ve kanal duvarlarındaki enfeksiyon kanal içerisinden uzaklaştırılır. Kimyasal ve mekanik yöntemler ile kanal içerisinde enfeksiyonun arındırılması sağlanır. Bu tedavide kullanılan eğeler ile kanal adım adım biçimlendirilerek uygun kanal genişliği elde edilir. İdeal olan kanal tedavisi işleminde kök ucuna kadar kanalın biçimlendirilmesi gerekmektedir.

Kanal tedavisi bazı durumlarda bir seans sürebilmektedir. Ancak kök altında iltihap bulunduğu zamanlarda kanal içerisine medikamentler yerleştirildikten sonra bir hafta beklenmelidir. Bu durumda kanal tedavisi iki seansta tamamlanmaktadır. Seans aralarında geçici dolgu yerleştirilmektedir. Kanal tedavisi sonlandıktan sonra dişin kalıcı dolgusu yapılır.

Kanal tedavisi sonrasında dişin fırçalanıp fırçalanmayacağı merak edilen sorular arasında yer almaktadır. Kanal tedavisinin ardından dişler düzenli bir şekilde fırçalanmaya devam edilmelidir. Dişe kanal tedavisi uygulansa da çürümeye devam edebilmektedir. Kanal tedavisi sonrasında dişte bir daha çürük oluşmayacağı düşüncesi yanlıştır. Bu sebepten dolayı dişler günde en az iki defa olacak şekilde fırçalanmalıdır. Kanal tedavisi sonrasında gerçekleştirilen ağız ve diş bakımlarına aynı şekilde devam edilmesi gerekmektedir.

About Prof. Dr. Özgür SAYIN

Prof. Dr. Özgür SAYIN, 22.05.1973 tarihinde Eskişehir’de doğdu. İlköğrenimini Tokat Gazi Osman Paşa İlkokulu’nda, Orta ve Lise öğrenimini 1991 yılında Ankara Atatürk Anadolu Lisesi’nde tamamlayıp aynı yıl girdiği Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden 1996 yılında mezun oldu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir