Retainer tel, ortodonti doktorları tarafından tercih edilen özel yapım cihazdır. Tel ve şeffaf plastiklerden elde edilen retainer teller, dişi tekrardan hizalanan hastalara ve ameliyat sebebiyle diş ve ağız yapısı bozulan hastalara yapılan bir tedavi çeşididir. Bu cihazın amacı hizalanan dişi yerinde tutmadır. Retainer teli kullanmayan kişilerde birkaç sene sonra tekrardan diş problemleri ortaya çıktığı görülmektedir.
Ortodonti tedavisinin ardından elde edilen diş başarılı neticeler yaşam boyu kalıcı olmamaktadır. Kişinin vücudu gelişme ve büyüme döneminde pek çok farklılığa maruz kalmaktadır. Diş ve çene yapısını standart duruma getiren kişilerin dönemi aslında yeni başlar. Ortodontik tedavinin ardından elde edilen neticenin muhafaza edilebilmesi için kişilere ilave olarak retainer teli takılmalıdır.
Pekiştirme tedavi tekniğinin mühim bir parçası olan retainer telleri, ortodontik tedavi tekniğinin yaşamını büyük bir ölçüde uzatmaktadır. Ortodontik tedavi tekniğinin ardından retainer teli kullanma dönemi tamamı ile doktor belirlenmektedir.
Retainer tellerinin kopması ve kırılması halinde kişilerin dikkatli olması gereken bazı mevzular vardır. Retainer tel kullanır iken sert gıda yenilmesi kesinlikle yasaktır. Bazen kişiler istemeden de olsa sert gıda yiyebiliyor. Bu da retainer tellerinin kırılıp kopmasına sebep olmaktadır. Retainer tellerinin kırılması ya da kopması halinde ortodonti doktoru ile hızlı bir şekilde temas kurmanız gerekmektedir.
Retainer telleri kopan ya da kırılan kişilerin çok az bir zaman içinde kliniğe gitmeleri gerekmektedir. Problem ufak bir dolgu çıkmasından kaynaklanıyor ise doktor ölçü almadan var olan aygıtın tamiri temin edilebilir. Kırılma ya da kopma ciddi boyutlardaysa tekrardan ölçü alınmalı ve tekrardan hazırlanmalıdır.
Diş telinin çıkmasının ardından dişin yerine oturması için belli bir zaman geçmesi gerekir. Ortodonti doktorları, retainer telleri hangi vakit çıkar hususunda hastalarına en doğru bilgiyi vermektedir. Retainer telleri, yemeğin tüketildiği vakitlerin dışında üç ay boyunca yirmi dört saat dişte kalması tavsiye edilmektedir.
Daha önceki zamanlarda dişler doğru olmayan bir şekilde hizalanmışsa dişin yerine oturma süreci on iki aydan çok sürmektedir. Tedaviyi ilerleten ortodonti doktoru, düzleşen dişin yerini muhafaza etmesi için on iki aylık sürecin ardından günün belli bölümünde retainer kullanılmasının sürdürülmesi tavsiye edilmektedir. Kalıcı bir etki almayı arzu eden pek çok hasta yaşam boyu bilhassa geceleri retainer takmaktadır.
Retainer tellerinin hangi vakit çıkarılması gerektiği hususundaki en doğru bilgiyi doktorunuzdan öğrenebilirsiniz. Uzun bir müddet retainer kullanmayan hastalar tekrardan retainer takmaya başladığında sızı ve sancı hissedebilirler. Bu durum da dişlerin pozisyonunun değiştiği manasına gelir. Bu gibi hallerde ortodonti doktorunuzdan yardım almanız gerekmektedir.