Protez diş, farklı sebepler ile diş kaybı ortaya çıktığında kullanılan işlemlerden biridir. Diş çürükleri gibi farklı sorunlar ortaya çıktığında ilk olarak dişin kurtarılması için tedaviler yapılır. Bu tedavilerde her daim başarılı sonuçlara ulaşılamayabilir. Diş kaybı yaşanması durumunda ise noksan dişlerin tamamlanması için çeşitli tedavi alternatifleri devreye giriyor. Bu tedavi yöntemleri arasında protez dişler yer almaktadır.
Protez Diş Nasıl Yapılır?
Kişinin ağız ölçüleri ile uyumlu olarak hazır hale getirilen protez diş yapımında akrilik materyal veya porselen materyal tercih ediliyor. Fakat bu dişlerin hazır hale getirilmesi evresinden evvel kişinin ayrıntılı muayene olması gerekir. Ağızda kırık diş kökleri, sivri kemik çıkıntıları bulunup bulunmadığının kontrolü yapılırken ayrıca diş etleri ve damak kontrolü de yapılır. Herhangi bir problem mevcut değil ise ölçü alım evresine geçiş yapılabilir.
Hem alt hem de üst çenenin ölçüsü alınır ve bunun ile beraber değerlendirmesi gerçekleştirilir. Ölçü alım evresinin kısa müddette tamamlandığını, kişide herhangi bir rahatsızlık yapmadığını ve tamamı ile ağrı olmadan yapıldığını söylemekte fayda var. Alınan bu ölçü modele uygulanır ve böylece protez dişlerin kopyasının hazır hale getirilmesi de sağlanır. Protez dişler üstünde orta hat ve gülümseme çizgisi gibi bazı ayarlamaların gerçekleştirilmesinin ardından kullanıma hazır duruma getiriliyor. Bu çalışmalar esnasında diş rengi de kişiye uygun olacak biçimde ayarlanıyor. Çok kısa süreli bir adaptasyon provası gerçekleştirilerek protez dişlerin kişiye herhangi bir rahatsızlık yaşatıp yaşatmadığının tespit edilmesi gerekir. Kişiyi olumsuz etkileyen bir durum mevcut ise ortadan kaldırılır.
Protez Diş Çeşitleri Nelerdir?
Artık protez diş türleri kişilere daha çok sayıda alternatif sunabiliyor. Kişilerin ağız formundan çene formlarına veya protez dişlerden beklentilerine kadar birçok etken ile bağlantılı olarak alternatifler arasında tercihte bulunmak mümkün duruma geldi. Sıkça kullanılan protez türleriyse sabit, hareketli ve implant üstü olmaz üzere üç ayrı grupta incelemek mümkün hale gelebiliyor.
Sabit Protez Diş
Ağız içinde sabit hale getirilen protez dişler bu sınıfta bulunuyor. Bu dişlerin takılıp çıkarılma gibi bir niteliği bulunmuyor. Çok sayıda noksan dişin bulunması halinde bu yöntem kullanılabiliyor. Ayrıca ağız içinde yalnızca tek bir dişin noksan olması halinde de bu protez türünün kullanılabileceğini söyleyebiliriz.
Hareketli Protez Diş
Diğer bir protez çeşidi de hareketli protez ismine sahip. Toplumumuzda hareketli protez dişler takma diş seklinde de adlandırılıyor. Bu protez dişlerin takılıp çıkarılma imkanı vardır ve ayrıca kullanım esnasında mutlaka periyodik olarak temizlenmelidir. Diş kaybı sorununu halleden ve yaygın bir biçimde kullanılan protez dişler olduğunu da söyleyelim. Estetik bakımdan oldukça başarılı bir görüntü sağlayan hareketli protezler dişlerin kendi içinde dört gruba ayrıldığını söyleyebiliriz.
Total Protezler
Bu protez dişlerin ağız içerisinde diş olmaması halinde kullanıldığını söyleyelim. Total protez uygulaması yapılırken alt ve üst çenenin kemik dokusunun desteği alınıyor. Bilhassa yaşın ileri olması ve bütün dişlerin eksilmesi halinde kullanılan bir türdür.
Parsiyel Protezler
Parsiyel şeklinde isimlendirilen protez dişlerinse bazı natürel dişlerin bulunması ve bazı dişlerinde eksilmesi halinde kullanıldığını belirtelim. Tek parça dökümden imal edildiği gibi akrilik materyalden de imal edilebilir. Parsiyel protez dişlerin de takılıp çıkarılma niteliği mevcuttur. Kroşe tellerle ana dişlere tutunan protez dişlerin estetik bakımdan yaşanan kaygılar ile çok fazla uygulanmadığını söylemek mümkündür.
İmmediat Protezler
Bazı zamanlarda mevcut asıl dişlerin hepsinin çekilmesi zorunlu olabiliyor ve kişinin tamamı ile dişsiz olmak istememesi durumunda da immediat protezler tercih ediliyor. Diş çekimi yapılmasının sonrasında anında takılan bu protez dişlerin kısa süreli kullanıldığını da belirtebiliriz. Esas protezlerin hazırlanmasına dek kullanılıyor olsa da son derece rahat bir kullanım mümkün oluyor.
Diş Üstü Protezler
Diş üstü protezlerde ağız içinde birkaç tane diş olduğu zaman veya kök mevcut olduğunda kullanılabiliyor. Bu halde protez dişlerin asıl dişlere veya diş köklerine tutunma imkanı olabiliyor.
İmplant Üstü Protezler
İmplant üstü protezlerin sabit olarak hazır hale getirilme imkanı vardır ve ayrıca hareketli olarak da hazırlanılabilir. Hareketli olan implant üstü protezler ağızda diş kalmadığı zaman kullanılabiliyor. Total protezler ile benzerlik gösteren bir sisteme sahip olduklarını da söylemek mümkün.